Az igazság a gyökérkezelésről

Az igazság a gyökérkezelésről

Sokak fejében a gyökérkezelés úgy él, mint a fogászati kezelések egyik legrémisztőbb fajtája, pedig ennek oka legtöbbször az, hogy a kezelést már intenzív fájdalom előzi meg. Éppen ezért, a kezdeti tünetek jelentkezésekor még hajlamosak vagyunk elodázni a fogászati látogatást, egészen odáig, amíg a fájdalom már elviselhetetlenné válik.

A rémképeket és tévhiteket szakorvosunk igyekszik eloszlatni:  

Milyen jelei vannak annak, hogy gyökérkezelésre lehet szükségem?

A fogbél gyulladásának kezdeti tünetei az édességre, savanyúra, hidegre, melegre és harapásra hirtelen fellépő éles fájdalom. Előrehaladottabb stádiumban akár az íny és az arc is megduzzadhat, a lüktető, intenzív fájdalom és a feszítő érzés fokozatosan erősödhet, és akár tartóssá is válhat.

Fájdalmas a gyökérkezelés?

small-gyokerkezelesA gyökérkezeléssel kapcsolatban felmerülő legnagyobb aggodalom az azzal járó potenciális fájdalom mértéke. A legtöbb gyökérkezelés helyi érzéstelenítéssel történik, ami már önmagában fájdalommentes, hiszen az adott területet érzéstelenítő zselével  kezeljük. Így elmondható, hogy rendelőnkben a gyökérkezelés éppúgy, mint bármelyik másik kezelés, teljesen fájdalommentesen történik.

Hogyan előzhetem meg?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő szájápolás, és a rendszeres kontrollvizsgálat szerepét, hiszen a kisméretű szuvasodás kezelése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb és gyorsabb lehet, mint egy kiterjedtebb szuvasodásé. Éppen ezért minden páciensünknek azt tanácsoljuk, inkább ne várja meg, hogy a fogszuvasodás olyan méreteket öltsön, mely már csak gyökérkezelésével orvosolható!

Gyökérkezelés után továbbra is érzékeny a fogam, mi a teendő?

Ha közvetlenül gyökértömés után néhány napig fájdalmat érzünk, az még nem jelenti azt, hogy a kezelés nem volt megfelelő, ugyanis az esetek többségében a fog pár nap elteltével teljesen panaszmentessé válik. Ha a fájdalom egy hét után sem szűnik meg, akkor ajánlatos lehet felkeresnie fogorvosát.

Van-e lehetőség a gyökérkezelt fogak fehérítésére?

Természetesen van, bár az igazság az, hogy leghatékonyabban az élő fogak fehéríthetőek. Gyökérkezelt fog fehérítése esetén a tömés eltávolítása után a fog belsejébe is helyezünk fehérítőanyagot, ezáltal a fogat belülről is fehérítjük.