A mini-implantátum előnyei

A mini-implantátum előnyei

A mini-implantátumokra rögzített kivehető fogsor segítségével örökre búcsút mondhatunk a mozgó műfogsornak, amely az élet legszebb pillanatait keserítheti meg!

Rendelőnkben lehetőséget biztosítunk a teljes műfogsorral rendelkező páciensek számára saját, már meglévő műfogsoruk rögzítésére mini-implantátum segítségével.

A mini-implantátum alkalmazása egy többéves klinikai múltra visszatekintő módszer, mely a páciens teljes műfogsorát képes rögzíteni és védeni az elmozdulás és a kiesés ellen.

Ezek a speciális implantátumok olyan kisméretű (1.3 – 2.4 mm-es), szövetbarát titániumötvözetből készült eszközök, melyek abban az esetben is beültethetők, ha a csont elvékonyodása miatt a hagyományos, fix koronák és hidak rögzítésére alkalmas, nagyobb méretű implantátumok nem jelentenek megoldást a páciens problémájára.

 

A mini-implantátumok alkalmazása azon páciensek számára a legelőnyösebb, akik:

 • köztes, áthidaló megoldásra vágynak a nagyméretű implantátumokra rögzített fix fogpótlások és a hagyományos, kivehető műfogsor között
 • olyan kedvezőbb árú kivehető fogpótlási lehetőséget keresnek, amely használat közben nem mozdul el, ezáltal biztosan nem okoz kellemetlenségeket
 • általános egészségi állapota nem teszi lehetővé a hagyományos, nagyméretű implantátumok alkalmazását
 • helyzetükből adódóan az implantálás előtt csontpótlásra szorulnak

Az esetek döntő többségében mind az alsó, mind pedig a felső fogsor is rögzíthető mini-implantátumokkal. A különbség, hogy míg az alsó fogsornál négy, addig a felsőnél hat mini implant beültetése szükséges a fogsor kifogástalan rögzítéséhez. Továbbá, a felső fogsor esetében előfordulhat, hogy előzetes vizsgálatokkal kell megállapítani, hogy az állcsont megfelelő-e a mini-implantátumok alkalmazásához. Ha a páciensnek a mini-implantátumokhoz nincsen elegendő csontanyaga, akkor csontpótlásra is szükség lehet.

A beavatkozás lépésről lépésre

 1. A mini-implantátumot az ínyen keresztül az állkapocsba készített furatba rögzítjük. Az íny felvágására nincsen szükség, mivel az implantoknak kicsi az átmérője, így a furat készítése egy lépésben megoldható.
 2. A beültetést követően az implantátum gömb alakú feje kiemelkedik az ínyből.
 3. Végső lépésként a mini-implantátum kiálló gömbfejébe pattintjuk bele a páciens meglévő műfogsorába épített, gumigyűrűvel ellátott patentokat, ezáltal biztosítva a fogsor masszív rögzítését.

Meglévő műfogsor megtartása

A már meglévő műfogsor megtartására akkor van lehetőség, ha az jó minőségű, és megfelelően átalakított annak érdekében, hogy a mini-implantátumokat hozzá lehessen rögzíteni: azokat a korábban említett rögzítőelemeket, amelyek a mini-implantátumokra patentszerűen rápattinthatók a meglévő fogsorba építik bele.

A mini-implantátumok előnyei:

 • minimális orvosi beavatkozással elkészíthetők
 • mivel azonnal terhelhetőek, segítségükkel a műfogsor is azonnal rögzíthető
 • beültetésük kedvező áron elérhető
 • alkalmazásuk során a páciensnek nincs szüksége új protézisre, mivel az esetek többségében a meglévő fogsorral is el lehet végezni a beavatkozást
 • könnyen és egyszerűen tisztítható
 • a páciens búcsút mondhat a kellemetlen protézisragasztónak
 • a gumigyűrűs megoldásnak köszönhetően sem a páciens állkapcsa, sem a beépített implantátumok nincsenek kitéve nagy erőhatásnak, így viselésük biztonságos és tartós megoldást kínál
 • felső fogsor esetében a mini-implantátum további előnye, hogy nincs szükség a műfogsor szájpadlást borító részére, így az a műfogsorból eltávolítható, éppen ezért új fogsor is készíthető belőle