Így előzze meg a fog- és ínybetegségek kialakulását!

Így előzze meg a fog- és ínybetegségek kialakulását!

A nem megfelelő szájhigiénia köztudottan a fogak és az íny legnagyobb ellensége, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Előfordulhat persze, hogy ennek hátterében nem a hanyagság, hanem sokkal inkább a tájékozatlanság áll. Cikkünkben összegyűjtöttük, miért érdemes ügyelni a száj és fogazat egészségének megóvására.

Amit tudni érdemes a fog- és ínybetegségekről

A lepedék- és fogkőképződés a szájban található baktériumok elszaporodásához vezet, amely aztán számos fogászati probléma táptalajául szolgálhat a kellemetlen lehelettől kezdve a fogszuvasodáson egészen a fogak elvesztéséig. Az elhanyagolt szájhigiénéből adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbiak betartását javasoljuk:

 • Rendszeres, maximum 6 havonta végzett professzionális fogkőeltávolítás;
 • Rendszeres (6-12 havonta) fogorvosi kontrollon történő megjelenés;
 • Rendszeres fogmosás megfelelő technikával és eszközökkel;
 • Kiegyensúlyozott és változatos étkezés, nassolás kerülése;
 • Személyre szabott fluorbevitel

Mi történik a fogászati kontrollon?

 1. Fogorvosunk megvizsgálja a fogazat és az íny állapotát, szükség szerint panorámaröntgen készül. A vizsgálat alapján a páciensnek személyre szabott megelőzési tervet készítünk, amely figyelembe veszi az egyéni kockázati tényezőket, mint pl. a fogak alakját, elhelyezkedését és érzékenységét, a száj baktériumflóráját, továbbá az étkezési szokásokkal, testmozgással, foglalkozási ártalmakkal, és az általános életvitellel összefüggő rizikófaktorokat.
 2. A fogorvos a pácienssel közösen határozhatja meg a fogorvosi látogatások szükséges gyakoriságát, amely átlagosan félévente egy látogatást jelent.
 3. Fogorvosa szükség szerint dentálhigiénés kezelést javasolhat, amelynek során  a fogkövet eltávolítják, a fogakat polírozzák, illetve személyre szabott szájhigiénés tanácsokkal látjuk el.

Amit a fogorvosi rendelő falain kívül tehetünk: módszeres fogmosás és helyes táplálkozás

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, hisz nagyon fontos az íny és a fogak folyamatos tisztántartása, illetve az étkezések során keletkező lepedék eltávolítása. Utóbbi, valamint a benne szaporodó baktériumok a legfőbb felelősei a fogszuvasodás és fogínybetegségek kialakulásának.

Ezek a baktériumok alapesetben is előfordulnak a szájban– a jelenlétüket nem lehet megakadályozni – azonban hatékony szájápolással korlátozható a savképző tevékenységük. A fogkefe megválasztása is lényeges: sörtéje puha, szintetikus szálakból álló legyen. A fogkefe cseréje háromhavonta kötelező – ha ettől hosszabb ideig használjuk, elszaporodhattak benne a kórokozók.  Fogkrémünk megválasztásánál elsődleges szempont a fluoridtartalom legyen. A fogmosást bátran kiegészíthetjük a szűk helyekre is beférő fogselyem, vagy fogköz-tisztító kefe használatával, amelyekkel a fogközökből is eltávolíthatjuk a lepedéket és ételmaradványokat. Ajánljuk az elektromos fogkefe vagy szájzuhany használatát is.

Rendszeres, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás

A táplálékbevitel jelentős befolyással van a fogak állapotára. Vannak azonban olyan ételek, amelyek az átlagosnál jobban hozzájárulnak a fogazat romlásához, mint például a szénhidrátban gazdag ételek, de  akadnak olyanok is, amelyek védenek a fogszuvasodás ellen:

 • zsírok, amelyek vitaminban gazdagok, mivel ezek olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek a szájban található savak közömbösítésében;
 • egyes fehérjék, mint például a kazein (tejfehérje), amelyek megakadályozzák a fogzománc ásványi anyag tartalmának a csökkenését;
 • olyan csokoládék, amelyben polifenolok gátolják a baktériumok szaporodását a szájban

Az egészséges táplálkozás alapelvei:

 1. A napi táplálékbevitelt osszuk három főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) plusz két kisebb étkezésre.
 2. Szánjuk rá az időt, hogy az ételt megfelelő ideig rágjuk.
 3. Inkább vizet vagy tejet igyunk, ne savas italokat (mint pl. szénsavas üdítők, gyümölcslék), és lehetőleg minden étkezést fogvédő hatású étel fogyasztásával fejezzünk be (pl. sajt, csokoládé).
 4. Minden étkezés végén igyunk egy pohár vizet. Egy felnőtt szervezete 60% vizet tartalmaz, ezért a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos.
Ne együnk és igyunk savasat lefekvés előtt, mert ebben az esetben a nyálunk elősegíti a foglepedék képződésé
 5. Kerüljük a nassolást! Korlátozzuk a napi szénhidrátbevitelek számát (sütemények, müzliszeletek, rágcsálnivalók, csipszek, cukrozott tea, vagy kávé). Legjobb, ha szénhidrátot főleg csak a főétkezések során fogyasztunk. A cukrozott tea, vagy kávé fogyasztása is étkezésnek számít.
 6. Próbáljuk meg az étel összetételét a testünk igényeihez igazítani:
 • 15% fehérje (pl. hús, sajt, hal, tojás)
 • 30% zsír (pl. vaj, olaj, tejszín)
 • 55% szénhidrát (pl. tészta, burgonya, cukor, gyümölcsök)

Személyre szabott fluorbevitel

A fluor egy olyan nyomelem, amely a fogzománcba beépülve ellenállóvá teszi azt a baktériumokkal szemben.

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a fluor megakadályozza a fogromlást, és hozzájárul a száj egészségéhez; helyi használat esetén is erősíti a fogzománcot (fogkrém, szájöblítő). Kis mennyiségben sok ételben megtalálható (például halak, spenót, tea), tartalmazhatja a csapvíz és ásványvíz is, azonban ez gyakran nem elég a fogszuvasodás megelőzéséhez.  A személyes fluorbeviteli értékkel kapcsolatban a fogorvos tud tanácsot adni.