
Így előzze meg a fog- és ínybetegségek kialakulását!

A nem megfelelő szájhigiénia köztudottan a fogak és az íny legnagyobb ellensége, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Előfordulhat persze, hogy ennek hátterében nem a hanyagság, hanem sokkal inkább a tájékozatlanság áll. Cikkünkben összegyűjtöttük, miért érdemes ügyelni a száj és fogazat egészségének megóvására.
Amit tudni érdemes a fog- és ínybetegségekről
A lepedék- és fogkőképződés a szájban található baktériumok elszaporodásához vezet, amely aztán számos fogászati probléma táptalajául szolgálhat a kellemetlen lehelettől kezdve a fogszuvasodáson egészen a fogak elvesztéséig. Az elhanyagolt szájhigiénéből adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbiak betartását javasoljuk:
- Rendszeres, maximum 6 havonta végzett professzionális fogkőeltávolítás;
- Rendszeres (6-12 havonta) fogorvosi kontrollon történő megjelenés;
- Rendszeres fogmosás megfelelő technikával és eszközökkel;
- Kiegyensúlyozott és változatos étkezés, nassolás kerülése;
- Személyre szabott fluorbevitel
Mi történik a fogászati kontrollon?
- Fogorvosunk megvizsgálja a fogazat és az íny állapotát, szükség szerint panorámaröntgen készül. A vizsgálat alapján a páciensnek személyre szabott megelőzési tervet készítünk, amely figyelembe veszi az egyéni kockázati tényezőket, mint pl. a fogak alakját, elhelyezkedését és érzékenységét, a száj baktériumflóráját, továbbá az étkezési szokásokkal, testmozgással, foglalkozási ártalmakkal, és az általános életvitellel összefüggő rizikófaktorokat.
- A fogorvos a pácienssel közösen határozhatja meg a fogorvosi látogatások szükséges gyakoriságát, amely átlagosan félévente egy látogatást jelent.
- Fogorvosa szükség szerint dentálhigiénés kezelést javasolhat, amelynek során a fogkövet eltávolítják, a fogakat polírozzák, illetve személyre szabott szájhigiénés tanácsokkal látjuk el.
Amit a fogorvosi rendelő falain kívül tehetünk: módszeres fogmosás és helyes táplálkozás
Naponta legalább kétszer mossunk fogat, hisz nagyon fontos az íny és a fogak folyamatos tisztántartása, illetve az étkezések során keletkező lepedék eltávolítása. Utóbbi, valamint a benne szaporodó baktériumok a legfőbb felelősei a fogszuvasodás és fogínybetegségek kialakulásának.
Ezek a baktériumok alapesetben is előfordulnak a szájban– a jelenlétüket nem lehet megakadályozni – azonban hatékony szájápolással korlátozható a savképző tevékenységük. A fogkefe megválasztása is lényeges: sörtéje puha, szintetikus szálakból álló legyen. A fogkefe cseréje háromhavonta kötelező – ha ettől hosszabb ideig használjuk, elszaporodhattak benne a kórokozók. Fogkrémünk megválasztásánál elsődleges szempont a fluoridtartalom legyen. A fogmosást bátran kiegészíthetjük a szűk helyekre is beférő fogselyem, vagy fogköz-tisztító kefe használatával, amelyekkel a fogközökből is eltávolíthatjuk a lepedéket és ételmaradványokat. Ajánljuk az elektromos fogkefe vagy szájzuhany használatát is.
Rendszeres, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás
A táplálékbevitel jelentős befolyással van a fogak állapotára. Vannak azonban olyan ételek, amelyek az átlagosnál jobban hozzájárulnak a fogazat romlásához, mint például a szénhidrátban gazdag ételek, de akadnak olyanok is, amelyek védenek a fogszuvasodás ellen:
- zsírok, amelyek vitaminban gazdagok, mivel ezek olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek a szájban található savak közömbösítésében;
- egyes fehérjék, mint például a kazein (tejfehérje), amelyek megakadályozzák a fogzománc ásványi anyag tartalmának a csökkenését;
- olyan csokoládék, amelyben polifenolok gátolják a baktériumok szaporodását a szájban
Az egészséges táplálkozás alapelvei:
- A napi táplálékbevitelt osszuk három főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) plusz két kisebb étkezésre.
- Szánjuk rá az időt, hogy az ételt megfelelő ideig rágjuk.
- Inkább vizet vagy tejet igyunk, ne savas italokat (mint pl. szénsavas üdítők, gyümölcslék), és lehetőleg minden étkezést fogvédő hatású étel fogyasztásával fejezzünk be (pl. sajt, csokoládé).
- Minden étkezés végén igyunk egy pohár vizet. Egy felnőtt szervezete 60% vizet tartalmaz, ezért a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos. Ne együnk és igyunk savasat lefekvés előtt, mert ebben az esetben a nyálunk elősegíti a foglepedék képződésé
- Kerüljük a nassolást! Korlátozzuk a napi szénhidrátbevitelek számát (sütemények, müzliszeletek, rágcsálnivalók, csipszek, cukrozott tea, vagy kávé). Legjobb, ha szénhidrátot főleg csak a főétkezések során fogyasztunk. A cukrozott tea, vagy kávé fogyasztása is étkezésnek számít.
- Próbáljuk meg az étel összetételét a testünk igényeihez igazítani:
- 15% fehérje (pl. hús, sajt, hal, tojás)
- 30% zsír (pl. vaj, olaj, tejszín)
- 55% szénhidrát (pl. tészta, burgonya, cukor, gyümölcsök)
Személyre szabott fluorbevitel
A fluor egy olyan nyomelem, amely a fogzománcba beépülve ellenállóvá teszi azt a baktériumokkal szemben.
Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a fluor megakadályozza a fogromlást, és hozzájárul a száj egészségéhez; helyi használat esetén is erősíti a fogzománcot (fogkrém, szájöblítő). Kis mennyiségben sok ételben megtalálható (például halak, spenót, tea), tartalmazhatja a csapvíz és ásványvíz is, azonban ez gyakran nem elég a fogszuvasodás megelőzéséhez. A személyes fluorbeviteli értékkel kapcsolatban a fogorvos tud tanácsot adni.