VitalCenter Margitsziget
Milyen anyagból készülhetnek fogpótlásai?

A számunkra legalkalmasabb anyag megválasztásában fontos tényező a fogpótlás helye, kiterjedése és természetesen az anyagi lehetőségeink. Az alábbi bejegyzésünkkel segítünk eligazodni a rendelkezésre álló anyagok útvesztőjében.

Fémkerámia korona

A kedvező ár/érték arány és az időállóság miatt ez a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer. Ebben az esetben a korona egy fémből készült vázból, és az azt borító – a természetes fogak színével megegyező – kerámia bevonatból tevődik össze, méghozzá úgy, hogy a foglenyomat alapján készült fém vázra magas hőfokon ráégetik a megfelelő színű kerámiát. A fémkerámia korona előnye, hogy a fémváznak köszönhetően törésmentes, jól záródó, pontos és tartós, a porcelán borítás miatt pedig a színe tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához. Hátránya csupán annyi, hogy idővel, az íny visszahúzódása esetén a porcelán borítás alatt lévő fém perem előbukkanhat. A fém a szájba kerülő fényt elnyeli, így ezen hidak és koronák fényvisszaverő képessége rossz, és áttetszőségük nem közelíti meg a természetes fogakét.

Cirkon korona

A cirkónium-dioxid még a fémkeráma koronáknál is erősebb, megjelenése pedig a fog természetes színével megegyező, illetve a saját fogakhoz hasonló áttetszőséget biztosít, mivel fehér színű, és így nem nyeli el a fényt. Mindezen jellemzőiért ideális például a metszőfogak pótlására.
Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD/CAM (számítógép segítségével tervezett és elkészített) módszert alkalmazzák, aminek köszönhetően mikrométeres pontosságot érhetünk el. A cirkon korona elkészítésekor a fogorvos először lenyomatot vesz az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítik. Ez alapján a korona váza, nagysága, és formája digitálisan úton tervezhető meg. A következő lépésben az így kapott digitális képet egy másik számítógépre is felviszik, melyhez egy speciális faragó eszköz (frézgép) van csatlakoztatva. Ez a 3D-s nyomtató a digitális kép alapján a behelyezett cirkon tömbből mikrométeres pontossággal faragja ki a korona végső vázat. Utolsó lépésként az így elkészült vázra ráégetik a kerámia borítást, melynek színárnyalatát a pácienssel egyeztetjük.
A cirkon koronák egyetlen hátránya, hogy exkluzív minőségüknél fogva áruk valamivel magasabb, mint a többi koronáké.

Arany-kerámia korona

Ez a szilárd, ellenálló és hosszú élettartamú korona a fém-kerámia koronák egy fajtája, melyben a tartóvázat alkotó fém a közismert nikkel-króm ötvözet helyett az arany.

Legfőbb előnyei:

  • Az aranykorona minimalizálja a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét, mivel az aranyvázat egy speciális galvanizálási eljárással építik rá a páciens gipszöntvény foglenyomatára, így az tökéletesen illeszkedik a fogra – a szuvasodást okozó szennyeződések bejutása kizárt ennél fogva kizárt.
  • Az arany egy biokompatibilis fém, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy alkalmazása esetén az allergiával vagy a fémérzékenységgel összefüggésbe hozható panaszok kizárhatók.
  • Az aranyváz vékony, ezért használata esetén az eredeti foganyagból jóval kevesebbet kell lecsiszolni, mintha egyéb fémet alkalmaznánk.

Kompozit korona

A kompozit korona kerámia és műgyanta keverékéből készül. Legfőbb előnye, hogy a meglévő foganyagot kisebb mértékben kell lecsiszolni, mint a fém-kerámia koronák esetében, ugyanakkor elmondható, hogy élettartamuk rövidebb azokénál és esztétikai hatásuk sem közelíti meg a fémkerámia koronákét. A kompozit koronákat leginkább hosszú távú (fél év – egy évig hordandó) ideiglenes koronák elkészítésére használjuk.

Fémkorona

A természetes fogaktól elütő megjelenésük miatt használatuk ma már szinte teljesen visszaszorult.

Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!