Mikor van szükség csontpótlásra?

Mikor van szükség csontpótlásra?

A sinus –lift eljárás egy olyan műtéti beavatkozás, amelyre akkor van szükség, ha a páciens saját csontja az implantátumok elhelyezéséhez nem megfelelő vastagságú, így annak teherbírása nem elégséges.

Ez általában akkor fordul elő, ha az őrlőfogakat a páciens már évekkel a tervezett implantológiai beavatkozás előtt elveszítette. Az eljárás során az arcüreget, vagyis a sinust emeljük meg oly módon, hogy a felső állcsont őrlőfogakkal érintkező részét csontpótló anyagok segítségével vastagítjuk meg az arcüreg felé. Éppen ezért fontos, hogy implantátumot csak megfelelő vastagságú csontban lehet elhelyezni, hiszen létfontosságú, hogy stabilan el tudja viselni mindazt az igénybevételt, amely egy fogat ér.

A csont meggyengüléséért felelős okok

 

Minden esetben, amikor elveszítünk egy fogat, az azt körülvevő csont terhelése megszűnik. Mivel az adott csontot többé nem érik a rágáskor keletkező erőhatások, ezért idővel vékonyodni kezd, esetenként pedig teljesen elsorvad. A felső állcsont kapcsán ez a jelenség oly módon jelentkezik, hogy a csont vékonyodásával párhuzamosan megnő a felette található arcüreg mérete, így az lefelé kezd el kiterjedni.

 

 

Egyéni adottságoktól függően a csont vastagsága 1-2 mm-től akár 10-15 mm-ig is terjedhet, de általánosságban elmondható, hogy minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb lehet a csontállomány a fogsor és az arcüreg között.

A Sinus lift műtétről

A beavatkozás lényege, hogy a felső állcsonton kialakított nyíláson át csontpótló anyagot juttatunk a csont fölé, megemelve az arcüreget belülről borító nyálkahártyát, amely a csont megvastagodását eredményezi. Az erre a célra használt csontpótló anyagok egyaránt készülhetnek szintetikus vagy organikus (állati) eredetű anyagokból is.

A beavatkozás kétféleképpen végezhető

1. Ha a csont vastagsága csak kis mértékben múlja alul a szükségest, akkor az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás az, ha az implantátumokat előzetesen elhelyezik a felső állcsont meglévő állományában, és ezután töltik ki csontpótló anyaggal az azok közötti területet. Ebben az esetben lehet a legrövidebb a kezelési idő, ugyanis második beavatkozásra nincs szükség, hiszen a csontpótlást és az implantálást egyetlen műtét során el lehet végezni.
2. Ha a csontleépülés nagymértékű, akkor az eljárás során először a csontpótló beavatkozást végzik el, majd a gyógyulási idő, vagyis a nagyjából 3-6 hónap eltelte után ültetik az implantátumokat a már megfelelő teherbírású csontba.
A Sinus lift műtét az implantációhoz hasonlóan rutineljárásnak számít. Alapesetben helyi érzéstelenítés alkalmazása mellett történik. A műtét után sem kell komoly fájdalomra számítani; az azt követő pár napban általában antibiotikumos kezelés javasolt (a fertőzések megelőzése érdekében), illetve természetes reakciónak számíthat az arc, vagy az íny pár napos, véraláfutásos duzzanata, nagyon ritkán pedig az orr vérzése.