VitalCenter Margitsziget
Mikor van szükség csontpótlásra?

Ez általában akkor fordul elő, ha az őrlőfogakat a páciens már évekkel a tervezett implantológiai beavatkozás előtt elveszítette. Az eljárás során az arcüreget, vagyis a sinust emeljük meg oly módon, hogy a felső állcsont őrlőfogakkal érintkező részét csontpótló anyagok segítségével vastagítjuk meg az arcüreg felé. Éppen ezért fontos, hogy implantátumot csak megfelelő vastagságú csontban lehet elhelyezni, hiszen létfontosságú, hogy stabilan el tudja viselni mindazt az igénybevételt, amely egy fogat ér.

A csont meggyengüléséért felelős okok

 

Minden esetben, amikor elveszítünk egy fogat, az azt körülvevő csont terhelése megszűnik. Mivel az adott csontot többé nem érik a rágáskor keletkező erőhatások, ezért idővel vékonyodni kezd, esetenként pedig teljesen elsorvad. A felső állcsont kapcsán ez a jelenség oly módon jelentkezik, hogy a csont vékonyodásával párhuzamosan megnő a felette található arcüreg mérete, így az lefelé kezd el kiterjedni.

 

 

Egyéni adottságoktól függően a csont vastagsága 1-2 mm-től akár 10-15 mm-ig is terjedhet, de általánosságban elmondható, hogy minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb lehet a csontállomány a fogsor és az arcüreg között.

A Sinus lift műtétről

A beavatkozás lényege, hogy a felső állcsonton kialakított nyíláson át csontpótló anyagot juttatunk a csont fölé, megemelve az arcüreget belülről borító nyálkahártyát, amely a csont megvastagodását eredményezi. Az erre a célra használt csontpótló anyagok egyaránt készülhetnek szintetikus vagy organikus (állati) eredetű anyagokból is.

A beavatkozás kétféleképpen végezhető

1. Ha a csont vastagsága csak kis mértékben múlja alul a szükségest, akkor az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás az, ha az implantátumokat előzetesen elhelyezik a felső állcsont meglévő állományában, és ezután töltik ki csontpótló anyaggal az azok közötti területet. Ebben az esetben lehet a legrövidebb a kezelési idő, ugyanis második beavatkozásra nincs szükség, hiszen a csontpótlást és az implantálást egyetlen műtét során el lehet végezni.
2. Ha a csontleépülés nagymértékű, akkor az eljárás során először a csontpótló beavatkozást végzik el, majd a gyógyulási idő, vagyis a nagyjából 3-6 hónap eltelte után ültetik az implantátumokat a már megfelelő teherbírású csontba.
A Sinus lift műtét az implantációhoz hasonlóan rutineljárásnak számít. Alapesetben helyi érzéstelenítés alkalmazása mellett történik. A műtét után sem kell komoly fájdalomra számítani; az azt követő pár napban általában antibiotikumos kezelés javasolt (a fertőzések megelőzése érdekében), illetve természetes reakciónak számíthat az arc, vagy az íny pár napos, véraláfutásos duzzanata, nagyon ritkán pedig az orr vérzése.

Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!