Új kihívások az esztétikai fogászatban

Új kihívások az esztétikai fogászatban

A fogak funkcionalitását egyre egyszerűbben tudják  visszaadni a ma ismert fogászati eljárások, az igazi kihívás  ma már az esztétika, a fogak tökéletes szépségének elérése. Dr. Lantos Endrével, a VitalCenter vezetőjével az esztétikai fogászat legmodernebb megoldásairól beszélgettünk.

A fogak esztétikai restaurálása forradalmi újításokat élt meg az utóbbi időben. A tömőanyagok, a fémmentes pótlások, a héjak olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy ma a hiányok pótlásánál a funkcionális szempontok figyelembevételén túl a maximális esztétikai hatás elérése is cél. „Fémkerámia fogpótlásokkal megpróbáljuk megközelíteni a fogak saját esztétikáját, a fémmentes fogpótlásokkal pedig tökéletesen ugyanazt tudjuk vissza adni, mint amit a saját fogak jelentettek” – mondja Lantos főorvos.

Fusion TIFF File

„Hagyományos porcelánból nagyon nehéz volt fogpótlásokat készíteni az anyag sérülékenysége miatt. Jelentős innovációt jelentett a cirkónium használatának bevezetése a fogászatban. A cirkónium egyenértékű fizikai tulajdonságokra képes a fémmel, ami a porcelán alá kerül. Ezek a cirkónium fogpótlások számítógép vezérelt technológiával  (CAD/CAM módszerrel) készülnek, mely nagyon nagy pontosságot eredményez. Sem a fém okozta esztétikai hiányosságoktól, sem az allergiás reakciótól nem kell tartani” – meséli Dr. Lantos, aki több évtizedes szakmai pályafutása alatt végigkísérhette a fogpótlások evolúcióját.

A fejlődés lépcsőfokai

A korábbi, teljesen kerámia fogpótlások egyik nagy hátrányát az jelentette, hogy  vázuk sokkal gyengébb volt, így hidakat nem lehetett készíteni velük, ami jelentősen behatárolta a fogpótlás lehetőségeit. Ma azonban a cirkónium koronák, melyek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a természetes fogaktól, olyan erős vázzal rendelkeznek, hogy nem jelent problémát a hidak kialakítása sem.

„A fogászat az építészethez hasonlatos: a tervezés időnként közel annyi időt vesz igénybe, mint amennyi idő alatt felépítik a házat. Az esztétikus fogpótlások is nagyon komoly figyelmet és aprólékos tervezést igényelnek, nem olcsók, de az eredmény hosszú távúan mindig magáért beszél” – teszi hozzá Lantos főorvos.

Héjak, inlay betétek a tökéletes mosolyért

Az esztétikai fogászat másik nagy ágát a kerámiából készülő vékony héjak jelentik, melyekkel pár nap alatt teljesen megújítható a páciensek mosolya. Segítségükkel gyors és látványos módon korrigálhatók a fogak formai és a zománcot érintő hibái.

Az inlay készítés mindig nagy kihívást jelentett a fogorvosok számára. Az inlay egy olyan „tömés” melyet a fogorvos nem a rendelőben direkt módon készít a páciens szájában. Ehelyett a fog romlott, sérült szöveteinek eltávolításával kialakult üregről, vagy egy régi, már nem használható tömés eltávolításával keletkező üregről lenyomatot veszünk, és ezt a lenyomatot elküldve a fogtechnikai laboratóriumban egy olyan modell készül, melyen tökéletesen látszik, hogy a fognak melyik része hiányzik. Korábban ezt a hiányzó részt aranyból formázták meg és küldték vissza a rendelőbe. Az arany inlay tökéletes megoldás egy sérült fog újraépítésére és ennek a fognak a jövőbeli megőrzésére (prevenciójára).

A mai világ kevésbé toleráns azzal az esztétikai deficittel, amit az arany kivillanása jelent egy szájból. Ezért törekedett a fogászat arra, hogy az arannyal egyenértékű, vagy azt megközelítő esztétikus megoldásokat találjon. Különleges kompozitok és porcelánok kerültek a fogászat palettájára, melyekből esztétikus, hosszú távon jól működő olyan inlayeket lehet készíteni, melyek behelyezése után a másik fogorvos kolléga sem mondja meg, hogy az a fog kezelve volt.

“A munkám során azt is fontos kitapogatni, hogy hol vannak a határok, mihez merjek hozzányúlni, meddig mehetek el egy-egy kezelés esetén. Ismernem kell a páciensek egyéni, akár pszichológiai jellegű problémáit, anyagi lehetőségeit, és nem utolsósorban arra kell törekednem, hogy hosszútávú megoldást javasoljak. Az elégedettség hozza a legtöbb pácienst vissza a rendelőnkbe, így a kivitelezés tekintetében nem kötök kompromisszumot” – mondja végül Dr. Lantos Endre.