Gyakori kérdések és őszinte válaszok a fogszabályzással kapcsolatban

szabo-krisztinaAzzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a gyönyörű, szabályos fogazat az élet minden területén előnyt jelenthet. Szerencsére a mai modern és korszerű fogszabályzók segítségével gyors és látványos eredményt érhetünk el mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek esetében. 

 

 

 

 • Miben más a rögzített fogszabályozás ma, mint régen?

Dióhéjban azt mondhatjuk, hogy két óriási változás történt: a sokáig egyetlen megoldást jelentő, hagyományos fém fogszabályozókhoz képest ma már esztétikus megoldások sokaságából lehet választani, másrészt pedig a mai készülékekkel és technikákkal a fogszabályozás gyorsabb, kényelmesebb folyamat. Megjelentek az úgynevezett önligírozó készülékek, amelyek lágy erőkkel dolgoznak. Ezek általában gyorsabb eredményt hoznak, kényelmesebb viseletük és elérhetők esztétikus változatban is.

 • Mit takar az esztétikus fogszabályozás?

Esztétikusnak akkor nevezzük a fogszabályozást, ha az a lehető legkevésbé észrevehető, így nem befolyásolja a megjelenést. Ma már mind a rögzített, mind a kivehető készülékek képesek ezt elérni. A rögzített készülékek egy típusát eleve a fogak belső felszínén rögzítjük, de egyes –  a  külső felszínre ragasztott, porcelánból készült brackettekkel felszerelt – készülékek is nagyon kifinomult, szinte láthatatlan megoldást jelentenek. Nagy népszerűségnek örvend a kisebb elmozdulásokat remekül kezelő, kivehető készülék is, amely tulajdonképpen egy átlátszó, műanyag sín.

 • Van felső korhatára a fogszabályozásnak?

Nincs felső korhatára a fogszabályzó felhelyezésének, 40 éves korban, vagy akár afölött is lehet és érdemes is belevágni a kezelésbe. Az életkor ugyanis nem befolyásolja a fogszabályozás eredményességét, maximum azzal kell számolni, hogy bizonyos problémák fennállása komplexebbé teheti a kezelést. Felnőttkorban – az esztétikai megfontolásokon túl –  a fogszabályozás szükségessé válhat akár egy fogpótlás előkészítéseként, de szabályozhatjuk a fogágybetegség következtében elmozdult fogakat is.

 • Nem akarok évekig fogszabályozót viselni, fel lehet gyorsítani a folyamatot?

A kezelés időtartama mindig az adott eset komplexitásától függ, tehát egyénenként eltérő. Egyszerűbb problémák, például kisebb torlódások esetén akár néhány hónap alatt is látványos eredményt érhetünk el. Általánosságban elmondható, hogy a lágy erőkkel működő készülékekkel a fogszabályozás időtartama csökkent,  a javasolt kezelési időhöz képest azonban nem szabad siettetni, hiszen a fogsor helyreállított pozíciójának rögzülni szükséges. A várható kezelési időt a konzultációt követő kezelési tervben már pontosan meg tudjuk határozni.

 • Kiválaszthatom én az alkalmazott fogszabályozó készüléket?

A fogszabályozó készülék típusát esettől függően közösen választjuk ki a pácienssel. A páciens az élethelyzetének, munkájának, illetőleg a saját igényeinek megfelelően dönthet valamely készülék mellett, amennyiben a szakorvosi vizsgálat eredménye is alátámasztja a választott készülék megfelelőségét.

 • Vannak olyan ételek, melyeket nem fogyaszthatok amíg fent van a fogszabályozó készülékem?

A kivehető fogszabályozó mellett gyakorlatilag semmilyen kitétel nincs, kivéve, hogy a fogszabályozó viselete közben nem szabad étkezni. A rögzített fogszabályozó készülékek esetében mindig pontos iránymutatást adunk a kerülendő ételekkel, tevékenységekkel kapcsolatban. A páciensek jellemzően néhány hét alatt hozzászoknak a fogszabályzó viseletéhez, így hosszú távon nem befolyásolja lényegesen az életvitelüket.

 • Észrevehető lesz a beszédemen változás, amíg fent van a fogszabályozó készülékem?  Befolyásolja a hangképzést?

Többnyire nem változik meg a hangképzés, de bizonyos készülékek esetében időre van szükség, amíg a páciensek hozzászoknak a fogszabályzó viseletéhez. Ilyen például a láthatatlan fogszabályzó, illetve a szájpadláson is elhelyezkedő készülékek.

 • Tartok attól, hogy nehéz lesz tisztítani a fogaimat, mire kell figyelni a fog-és szájápolás során?

A rögzített fogszabályozó viselete körültekintő fogápolást igényel. A készülék felhelyezését követően minden esetben bemutatjuk és elmagyarázzuk a tisztításhoz szükséges speciális segédeszközök (fogköztisztító, egycsomós fogkefe, fogszabályzós fogkefe) helyes használatát.  Fontos tudni, hogy fogszabályozó viselésekor, a legkörültekintőbb otthoni szájápolás mellett is gyakrabban szükséges igénybe venni rendelői dentálhigiénés kezelést.

 • Van-e további teendő a fogszabályozó készülék levételét követően?

A fogszabályozós kezelést követően minden esetben szükség van egy úgynevezett retenciós készülékre, ami stabilizálja az elért állapotot. A stabilizálás történhet kivehető, vagy egy kisméretű, a fogak belső felületére rögzített készülékkel is.

 • Nagyon költséges kezelés a fogszabályozás?

A fogszabályozás kezelés túlmutat annak esztétikai hozadékán, hiszen a fogak, sőt – tágabb értelemben – a szervezet egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszik, tehát hosszú távú befektetésnek tekinthető.  Fogszabályozás hiányában például az is előfordulhat, hogy a páciens idő előtt elveszíti fogait, melynek következtében fogpótlásra vagy fogbeültetésre lehet szükség – ez utóbbi azonban már egy sokkal költségesebb kezelés, mint a saját fogaink szabályozása. Ráadásul a kezelési díjat nem egy összegben kell kifizetni, hanem havonta, az aktiválások alkalmával.

 • Igaz, hogy fogszabályozó készüléket csak a bölcsességfogak kihúzása után lehet felhelyezni? Lehet egyáltalán fogszabályozni foghúzás nélkül?

Manapság már csak a legszükségesebb esetben javaslunk foghúzást, de a kérdés minden esetben előzetes szakorvosi vizsgálatot igényel. A kezelés megkezdése előtt röntgenfelvételeket és lenyomatokat, valamint fotódokumentációt készítünk, és ennek alapján hozunk döntést a bölcsességfog vagy egyéb fogak eltávolításáról.

 • Mikortól lehet / érdemes elkezdeni a fogszabályozást gyermekkorban?

Ez természetesen a rendellenesség típusától függ. A tejfogak előtörését követően érdemes elvinni gyermekünket egy fogászati ellenőrzésre, amely összeköthető akár egy fogszabályozási konzultációval is. Ennek során eldönthető, hogy van-e olyan probléma, ami korai beavatkozást igényel. Bizonyos rossz szokások, például ujjszopás, vagy nyelési rendellenességek megléte esetén a kezelés akár már négyéves korban elkezdődhet.

 • Nem szeretnék fájdalmat okozni a gyermekemnek. Nagyon kellemetlen lesz számára a fogszabályozó viselése?

A gyerekek általában nagyon hamar hozzászoknak a fogszabályzó készülékhez. Ma már kivehető fogszabályzó készülékekből is elérhetőek kényelmesebb változatok, de a rögzített készülékek sem szoktak komolyabb kényelmetlenséget okozni a gyermekek számára.