Elnyújtott procedúra helyett azonnali fogpótlás!

A mai világban nem várható el, hogy akár csak egy hétig is fogak nélkül éljünk. Az új igényre, vagyis a mihamarabbi, esztétikus és funkcionális megoldásra már itt is van a válasz – az azonnali fogpótlás!

Elnyújtott procedúra helyett azonnali fogpótlás!

A fogtudomány az elmúlt években hihetetlen nagyot lépett előre. A valódi fogakkal mind esztétikájában, mind funkcionalitásában megegyező azonnali fogpótlás mára nem cél, hanem valóság. És ez még nem minden, ami a fogászat mozgalmas jelenében történik!

peter-gyorgyA mai világban nem várható el, hogy akár csak egy hétig is fogak nélkül éljünk. Az új igényre, vagyis a mihamarabbi, esztétikus és funkcionális megoldásra már itt is van a válasz – az azonnali fogpótlás!

Dr. Péter Györggyel, a VitalCenter implantológus specialistájával nem csak erről beszélgetünk, de több kevéssé ismert részletet is feltárunk és körbejárunk az implantációs kezelésekről.

 

 

  • Mindenki számára elérhető az a technika, amely lehetővé teszi, hogy akár az implantáció napján azonnali, rögzített ideiglenes fogsort kapjon a páciens?

Amennyiben a feltételek teljesülnek, igen! A hirtelen jött, jól látható, vagy nagy volumenű foghiány esetében mindenképpen érdemes ezzel a lehetőséggel élni, mert így elkerülhető a páciens szociális kapcsolatainak sérülése, a pszichikai, táplálkozási és hangképzési problémák. Az ALL-on-4 eljárás a mai implantológia csúcsát jelentő technológia, amely azonnali megoldást jelenthet teljes foghiány esetén is! Az innovatív technikát alkalmazva akár 4 implantátummal biztosítható a komplett felső vagy alsó fogsor stabil rögzülése. A szájsebész rögtön a beültetés után ráilleszt az implantátumokra egy terhelhető ideiglenes fogpótlást, így a páciens akár 24 óra alatt eljut a fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában is tökéletes fogsorig.

Az azonnali ideiglenes pótlások egyfajta próbaként is szolgálnak. Ha a behelyezést követő hónapok során a páciens elégedett a fogak állásával, nem okoz neki gondot a rágás és a beszéd, akkor jó támpontot kapunk a végleges fogpótlás elkészítéséhez.

Nem sokan tudják, hogy a fogpótlást időről időre rendelői környezetben el kell távolítani azért, hogy művileg megtisztíthassuk azon részeit, amelyeket a páciens maga nem tud. Erre a rövid időre visszahelyezhető a meglévő ideiglenes pótlás, így a páciensnek valóban egyetlen pillanatot sem kell fog nélkül töltenie. Előfordulhat az is, hogy laborba kell küldeni a végleges pótlást, mert megsérült, esetleg fehérebb verziót szeretne a páciens. Ilyenkor is jól jön az ideiglenes fogpótlás megléte.

  • Ki az, akinek nem ajánlott a rögzített fogpótlás?

Léteznek olyan esetek, amikor bármennyire is szeretnénk, de nem ajánljuk, hanem inkább az implantátummal megerősített, kivehető fogpótlást preferáljuk. Ez a szám azonban ma már elenyésző. Ennek egyébként egyszerű geometriai okai vannak. Tudni kell, hogy 4-6, vagy több implantátumra lehet rögzített fogpótlást készíteni. Ám ha a hátsó megtámasztási pont nincsen elég hátul, mert kevés a csont, akkor az előrébb behelyezett implantátumokra túl nagy erő nehezedne rágáskor, és lepattanna a leplezés, vagy a rögzítő csavar törne el. A kivehető fogpótlás ezzel szemben valamennyire megtámaszkodik az ínyen is, ugyanúgy, mint a hagyományos protézisek. Léteznek olyan implantátumok, amelyeket kifejezetten idős embereknek, régóta fog nélkül élő pácienseknek készülnek: ezeknek az úgynevezett mini implantoknak nincs más céljuk, mint hogy stabilizálják a kivehető fogsort. Úgy kell elképzelni őket, mint apró horgonyokat, amelyek helyén tartják a protézist.

  • Úgy tűnik, szinte elvész az ember a sok jó és még jobb lehetőség között. Mik azok az alapelvek, amelyek szerint Ön segít dönteni a pácienseknek a választásban?

Felesleges, hosszadalmas, fájdalmas procedúrának, amely elhúzódó gyógyulással jár, semmiképpen nem szeretem kitenni a betegeimet. Csontpótlást például – ha egy mód van rá – nem végzek. A páciensközpontú szemléletet követve az egyszerű, gyors, minél kevésbé fájdalmas megoldásra kell törekednünk. Például a már említett All-on-4 koncepció másik hatalmas előnye, hogy akár elégtelen csontállomány esetén is csontpótló műtét nélkül végezhető sikeres, implantátumokon elhorgonyzott körhíddal történő teljes fogíny rehabilitáció. Vagyis ezt a technikát alkalmazva jelentős műtéti és anyagi megterheléstől kímélhetjük meg a pácienst. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem lehet kikerülni a csont pótlását: ha csak 3-4 mm csont áll rendelkezésre, az nem elégséges implantátum behelyezéséhez. Minimum 9-10 mm-es csontra van szükségünk. Léteznek rövidebb implantátumok is, azonban ezek alkalmazása csak bizonyos esetekben elfogadható.

  • Nem kell attól tartani, hogy az azonnal megterhelt implantátum plusz fájdalommal jár?

azonnali fogpótlás

Az implantáció egy műtéti beavatkozás, amely fájdalommal, az érintett terület megdagadásával járhat. Ezt nem szabad véka alá rejtenünk. De a fájdalom mértéke nem függ az azonnali terheléstől. A csont belsejében nincsenek idegvégződések; futnak ugyan a csontozatban nagyobb idegek, ám ezeket elkerülve érzéketlen területen dolgozunk. A csonthártya az, ahol idegvégződéseket találhatunk. A fájdalom nagysága attól függ, hogy mekkora felületen tártuk fel a csontot. Ha csak akkora feltárást ejtettünk, amekkorát az implantátum bemenete igényel, akkor akár mindenféle kellemetlenség nélkül is kivitelezhető az implantáció. Az All-on-4 koncepciónak amúgy is kifejezett célja, hogy a minimálisra csökkentsék a fájdalmat. A rögtön behelyezett és azonnali ideiglenes fogpótlással ellátott implantátumoknál sokszor egyáltalán nem jelentkezik kellemetlen melléktünet. A betegek gyakran meglepődnek, hogy milyen kevés fájdalmat éreznek, és az milyen gyorsan megszűnik. A munkába való visszatérés átlagosan 2-3 napon belül megtörténhet, de sok páciens már a kezelést követő napon dolgozni megy.

  • Milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik tartanak a beavatkozástól?

Egyénileg mérlegeljük a beavatkozás előtt, hogy kinek mi a legmegfelelőbb mód. Ha valaki irtózik attól, hogy szedálják vagy érzéstelenítsék, ám mégis aggódik a fájdalom miatt, annak általában nyugtató tablettát adunk a műtét előtt, melynek másfél-két óráig tart a hatása. Előnye, hogy a műtét alatt nyugodtabb, relaxáltabb állapotban van a páciens. Aneszteziológus orvos asszisztálásával éber szedálással (bódítás), de akár altatásban is végezhetjük a műtétet. Az éber szedálás a fogászatban rendkívül jól bevált módszer, általában sokkal inkább ajánlható, mint az altatás. Az orra helyezett maszkon át belélegzett dinitrogén-oxid (kéjgáz) kellemes, bódult állapothoz vezet, mely alatt a páciens érzi a kezelést, magánál van (bár néha el-elbóbiskolhat) és együttműködő, ám az orvos ténykedése vagy a fájdalom nem zavarja.

Ha megnézzük, valójában a félelem és a kóros hányinger, nem pedig a beavatkozás súlyossága a bódítás vagy altatás leggyakoribb indikációja. Ha vesszük a fáradtságot, és megpróbáljuk kibogozni, mi áll a páciens félelmének hátterében, igen sokszor oda jutunk, hogy végül a műtétkor már tökéletesen elég egy nyugtató tabletta a, ha nem is kellemes, de mindenképpen fájdalom- és stresszmentes élményhez.

Olvasna még az eljárásról? Kezelésleírásunkat ITT találja meg, az eljáráson átesett páciensünk történetét pedig ITT olvashatja meg.