BioHPP – A fogászat pillekönnyű nehézsúlyúja

BioHPP – A fogászat pillekönnyű nehézsúlyúja

Dr. Péter György hazánkban az elsők között kezdett a lehető legkorszerűbb fogpótlások előállítására alkalmas BioHPP nevű anyaggal dolgozni, amely a benne rejlő lehetőségek ellenére is viszonylag alacsony költségvetésű fogpótlást tesz lehetővé, akár teljes foghiány esetében is.

peter-gyorgyNem túlzás azt állítani, hogy a fogorvostudomány az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata. Ma már szinte nincs lehetetlen, ami a fogunkat illeti: a digitalizáció és a csúcsminőségű anyagok megjelenése forradalmian új eljárásokat hoztak magukkal. Dr. Péter György hazánkban az elsők között kezdett a lehető legkorszerűbb fogpótlások előállítására alkalmas BioHPP nevű anyaggal dolgozni, amely a benne rejlő lehetőségek ellenére is viszonylag alacsony költségvetésű fogpótlást tesz lehetővé, akár teljes foghiány esetében is.

 

A VitalCenter implantológus szakemberével nem csak erről az újdonságról beszélgetünk, de az implantációs kezelések múltjáról és jövőjéről is szót ejtünk.

Igaz, hogy ma már nem kell hosszú hónapokat várni arra, hogy egy vagy több implantátum behelyezése után új fogakkal mosolyoghassunk?

 

muforgsorIgen. Az implantációs eljárások hőskorában rengeteg fázist kellett végigszenvednie” a páciensnek, mire a végleges megoldás megszületett. Fogat húztunk, majd hónapokat vártunk. Behelyeztük az implantátumcsavart, bezártuk felette az ínyt, majd megint hónapokat vártunk. Feltártuk az ínyt, újra vártunk… Aztán kialakultak azok a technikák, melyek lehetővé tették, hogy a beültetés azonnal, a fog eltávolításával egy időben megtörténjen. Később már az ínyt sem kellett feltárni, mert transzgingiválisan gyógyultak a kis csavarok. Végül eljött a pillanat, amikor rögtön a behelyezése után ideiglenes koronát tehettünk a műgyökérre.
Eközben az implantátumok makro- és mikrostruktúrája is sokat fejlődött. Változott az anyaguk és a felületük is, ennek köszönhetően hamarabb integrálódnak a csontba, azaz hamarabb rögzülnek. Amennyiben a feltételek adottak, akár a rossz, törött fogak eltávolításával egy időben megtörténhet a csavarok beültetése, majd 1-2 napon belül az ideiglenes pótlások felhelyezése. Vagyis a páciens élete gyakorlatilag egyik napról a másikra hatalmas fordulatot vesz!

Minek köszönhető ez?

Ha a csontsejtek dimenziójában vizsgálódunk, láthatjuk, hogy a fog felülete barázdált, gödröcskés. A titán implantátumnak is ilyen, finoman egyenetlen felülettel kell rendelkeznie, hogy a csontsejtek gyorsan „beköltözhessenek” az üregekbe, biológiai kapcsolatot hozva létre a csont és az implantátum felülete között. A menetkialakításnak köszönhetően nagy stabilitású implantátumok behelyezésére nyílik lehetőség anélkül, hogy túlterhelnénk a csontot.

implantatum BioHPPHa az implantátum keményen áll a csontban, akkor rögtön terhelhető, nem szükséges várnunk. És ez nem csak egyetlen fog esetében igaz: még ha egy fogatlan állcsonttal van is dolgunk, de az rendelkezik megfelelő mennyiségű csonttal, a legtöbb esetben azonnal készíthetünk az implantátumra egy ideiglenes hidat, melyet a páciens 24-48 órán belül megkap, és onnantól bátran mosolyoghat, beszélhet, feszengés nélkül érintkezhet embertársaival. Ma már olyan technológiai elemek állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel az esetek zömében el tudjuk kerülni a csontpótlást is, amivel szintén időt és sok kellemetlenséget spórolunk meg.
Az ideiglenes pótlásokat a páciens 4-6 hónapig is kényelmesen viselheti, ezután cseréljük ki őket a végleges elemekre. A pótlásokat a CAD/CAM módszerrel tervezzük meg. A számítógéppel végzett tervezés, illetve a számítógép vezérelte megmunkálás lehetővé teszi, hogy a fogpótlások ezred milliméter pontossággal készülnek, mind esztétikailag, mind funkciójukban egyenértékűek a természetes foggal.

Mennyire elterjedt Magyarországon ez a fajta beavatkozás?

Az azonnal terhelhető implantátum, mint módszer, nem új, de mostanra kezdi magát kiforrni. A computer vezérelte eljárás terjedése persze nem jelenti azt, hogy kiszorul az emberi tényező, mert bármennyire is vezeti a technológia a sebész kezét, a magasan kvalifikált szakember nem hiányozhat mögüle. A jó sebész egyelőre még pótolhatatlan.

Milyen anyagból készülnek manapság a fogpótlások?

Az implantátum ideálisan titánból készül. Léteznek más anyagok e célra, de én ezt tartom a legbiztonságosabbnak. Az implantátumra helyezendő ideiglenes pótlásokat általában erős, nagy stabilitású műanyagból készítjük, de lehetnek fémkerámia alapanyagúak is. A végleges pótlások anyagát elsősorban a páciens anyagi lehetőségei határozzák meg: a fémkerámiától az aranykerámián át a cirkónium koronáig számos, különböző árfekvésű anyag áll a rendelkezésünkre.

Az igazi nagyágyú a cirkónium mellett a BioHPP (High Performance Polymer) nevű anyag, amely csúcsminőségű fogpótlások előállítását teszi lehetővé.

A BioHPP könnyű, rugalmassága az emberi csontéhoz hasonló, ezáltal csökkenti az állcsontra jutó terhelést; mégis elég kemény ahhoz, hogy bírja a rágóerőket. Ez az anyag az úgynevezett PEEK anyagcsaládba tartozik, kerámiával erősített polimer, melynek tulajdonságai a természetes fogakéval vetekednek. Pontos összetétele természetesen titkos. Alapanyagát a humán gyógyászatban már több évtizede használják, például csípőprotézis készítésére. A kifejezetten fogászati célokra kifejlesztett BioHPP, mivel biokompatibilis, a fémallergiától szenvedő páciensek esetén nagy segítség lehet, de nem csak nekik ajánljuk. Rugalmassága és szövetbarát mivolta miatt ideális megoldást nyújt teljes rehabilitáció esetén, vagyis amikor alul és felül is fogpótlásra van szükség. Azt is meg merem kockáztatni, hogy a BioHPP jelentősen átalakíthatja majd a fogpótlások piacát, óriási jelentősége lehet teljes foghiány esetében. Ha ugyanis teljes rehabilitációhoz cirkónium vagy fémkerámia pótlásokat használunk, a végeredmény igen nehéz lesz. Mint egy kisebb bögre. Bár nem mindenki érzi meg ezt a súlyt, de azért jócskán akadnak, akiknek problémát jelent. A BioHPP pótlás ezzel szemben pillekönnyű.

Gondolom, az előnyök sora ezzel még nem ér véget…

Nem bizony! Implantátumokon elhelyezett fogpótlások esetében van még egy nagy probléma, a rezgéscsillapítás hiánya. Ez azt jelenti, hogy míg a saját fogaknál rendelkezésre áll egy rostrendszer, ami rugalmasan tartja a fogakat az állcsontban, az implantátumoknál nincsen ilyen. Egymással szemben elhelyezett pótlások rágás során „csattoghatnak”, illetve gyakori a kerámia lepattanása, törése. A BioHPP rugalmassága, amely megfelel az emberi csonténak, megoldja a rezgéscsillapítás problémáját is.

Látható tehát, hogy a fogászatban hosszú út van mögöttünk, és még számtalan fejlődési lehetőség előttünk, de ami most, a jelen embere számára elérhető, az is messze túlmutat azon, amit akár csak fél évtizeddel ezelőtt gondoltunk.