Amikor az implantátum nem megoldás…

Amikor az implantátum nem megoldás…

KOMBINÁLT fogó, oltás, bőrtípus – megannyi kontextusban találkozunk ezzel a szóval. A sort a fogorvosok is tudnák folytatni: „fogpótlás”.

De mi is az a kombinált fogpótlás?

 

dr. Gömbös Eszter„Nem igazán ismert, még nincs a köztudatban – mondja dr. Gömbös Eszter, a VitalCenter fog- és szájbetegségek szakorvosa. – Kombinált fogpótlásra akkor van szükség, amikor a rögzített pótlás, például az implantátum elkészítése nem jöhet szóba anyagi okok, a műtéttől való félelem, elégtelen csontállomány, vagy meglévő, kontraindikációt jelentő alapbetegségek miatt.” A kombinált fogmű két részből áll. Egy fix, rögzített, nem kivehető részből, valamint a kivehető, részleges műfogsorból. Tehát a kombinált fogpótlás a rögzített és kivehető fogpótlás kombinációja.

 

A rögzített rész lehet korona, híd, a kivehető elem pedig minden esetben fémlemezre készített részleges fogsor. Ez utóbbit úgynevezett finommechanikai elemekkel rögzítjük a hídhoz; ezt leginkább úgy lehet elképzelni, mint a ruhán a patentot.

„Személy szerint kedvelem ezt a megoldást – mondja Gömbös doktornő. – Ezek a fogpótlások biztosan, stabilan rögzülnek, nem lötyögnek, mentesek az oldalmozgásoktól mind a beszéd, mind a rágás során. Ráadásul a rögzítő elemek nem láthatók, mint a normál kapcsos fogsoroknál. A fémlemezre készült fogsor kisebb méretű, mint a hagyományos protézisek, ami nem csak azt eredményezi, hogy annál jóval esztétikusabb, de azt is, hogy összességében jóval kevésbé befolyásolja a mindennapi életet, a hangképzést, ízérzékelést, komfortérzetet. Én bátran ajánlom a pácienseimnek.

Így tettem nemrég egy 64 esztendős páciensem, István esetében is, aki sok-sok éve nálunk kapott koronákat. A közel húszéves pótlások felújítása már amúgy is időszerű lett volna, az pedig, hogy István sajnos elhanyagolta őket, még indokoltabbá tette az újabb beavatkozást. Ám ő félt a csontot érintő beavatkozástól, és anyagilag is kedvezőbb megoldást szeretett volna. A helyzetet tovább bonyolította, hogy korábbi stroke-ja miatt vérhígítót szed. Más fogászaton is járt a problémájával, máshonnan is kért kezelési tervet és árajánlatot. Tőlünk két javaslatot is kapott, egyet implantátumokkal való megoldásra, egyet pedig a kombinált fogpótlásra.

A teljes beavatkozás végül két hét alatt lezajlott. De erről már beszéljen István, nekem is jó tudnom, hogy a pácienseim hogyan élik meg a kezeléseket.”

A páciens mesél

István (64) készséggel állt rendelkezésünkre, hogy elmesélje találkozását a VitalCenterrel.

„Tizennyolc éve a VitalCenterben készítettek nekem hidakat; élettartamukra akkor hat évet mondtak akkor, de közel két évtizeden át az égvilágon semmi gondom nem volt velük! Nemrég egy harapásnál kiesett az egyik; de most sem magával a híddal lett baj, a ragasztó engedett el. Őszintén mondom, eszembe sem jutott a VitalCenter, amikor keresgélni kezdtem a megoldást. Egy ismerősöm ajánlott egy fogászatot, el is mentem, de nagyon nem tetszett. Rendkívül elnagyolt ajánlatot készítettek; nem is a végösszeggel volt gondom, hanem azzal, hogy a kapott tervet nem tudtam értelmezni.

Közben egy barátom említette, hogy a felesége nemrég járt fogászati kezelésre, és maximálisan elégedett volt a szolgáltatással, a végeredménnyel. Hová járt? – kérdeztem. Hát a VitalCenterbe! Az hol van? A Margitszigeten! És akkor beugrott, hogy de hiszen én már jártam ott! Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe! Az, hogy a 18 éve kapott, 6 évre ígért 4 híd a mai napig kitartott, azt bizonyítja, hogy annak idején mind a munka, mind az anyag minőségi volt. Ennél erősebb érv nem kell!

Véletlenül kerültem Gömbös doktornőhöz, de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy így alakult. Már az első megbeszélésen rendkívül részletesen tájékoztatott, vázolta a lehetőségeket: mivel jár a műfogsor, mivel az implantátum; még rajzolt is, hogy megértsem a dolgokat. Tételesen levezette, mi vár rám: ennyi húzás, annyi korona, amannyi híd. Darabonként adta össze az egyes tételek árát, így készített árajánlatot mind a két kezelési tervhez.

A VitalCenternél a kezelés teljes időtartamára két hetet mondtak, a másik helyen 4-5 hétre vállalták volna. Két hét… először el sem akartam hinni, hogy ennyi idő alatt túllehetek az egészen, de amikor a doktornő napra és szinte órára pontosan vázolta a menetrendet, rájöttem, hogy ez tényleg lehetséges. A precízség, alaposság, érthetőség, korrektség a továbbiakban is jellemezte a kapcsolatunkat; a módot, ahogy a doktornő kommunikál, kiemelkedőnek tartom.

A személyes szimpátia amúgy az egyik legfontosabb szempont egy szolgáltatás választáskor, és engem a VitalCenterrel kapcsolatban már a recepción rendkívül kellemes benyomások értek a konzultációra érkezve. Sokan nem is mérik fel, mennyire meghatározó az első találkozás egy adott céggel, intézménnyel.

A kezeléssorozat maga végül valóban lezajlott két hét alatt, szeptember elején fejeződött be. Az ismert József Attila sorokat: »Felnőttem már. Szaporodik fogamban az idegen anyag…« némiképp átértelmeztem, mert valóban idegen, és mégis, már a sajátomnak érzem. A fogsorom rögzítésére szolgáló megoldás tökéletesen működik: csak ráillesztem a fix pótlásra a protézist, ahogyan a patentot pattintjuk össze. Az egész rendszer lenyűgöző. Képzeljék el, hogy a fogsor fém részét 3D nyomtatással csinálják! Elájultam, amikor ezt megtudtam – hát így készülnek ezek a finoman kidolgozott, rendkívül vékony lemezek, amelyek a szájpadlásra illeszkednek! Reggel és este ki kell vennem a fogsort a tisztításhoz, ennyi az összes kényelmetlenség; de sem a beszédben, sem az étkezésben nem akadályoz, ami nagyon nagy dolog! Mivel még szokom, kicsit furcsa az érzés, de ahogy mondtam, az a lenyűgöző az egészben, hogy a szájpadláson végigfutó fémlemez hihetetlenül vékony. Érzem, hogy ott van, de cseppet sem zavar. Állítólag idővel érezni sem fogom.

És nagyon boldog vagyok: hollywoodi mosolyom lett, szoktam viccesen mondani és már bátran nevetek is hozzá – nincs mit takargatnom! Bár a fogpótlás talán legünnepeltebb módszere, az implantátum beültetés nálam egészségügyi és egyéb okok miatt nem jöhetett szóba, de így is mind esztétikailag, mind funkcionálisan teljes értékű megoldás született a problémámra.”