Minden jó, ha még jobb a vége! – Teljes (full) cirkónium fogpótlás

Minden jó, ha <span>JÓ</span> még jobb a vége! – Teljes (full) cirkónium fogpótlás

Korszerű és élethű fogpótlás? – kérdezi a páciens.
Cirkónium! – feleli az orvos. A fogpótlások anyagai között kiemelkedő tulajdonságokkal bíró cirkóniumról a VitalCenter implantológus szakemberével, dr. Péter Györggyel beszélgettünk.

A cirkónium-dioxid megjelenése a fogászat területén hatalmas előrelépést jelentett, hiszen ez az anyag teljesen fémmentes, szövetbarát, szilárd és tartós, ráadásul a természetes fogakhoz mind színben, mind áttetszőségben a megtévesztésig hasonlít.

Hogyan is szól a leírás a Kezelések menüpontunkban?

„A fogpótlások anyagai közül kiemelkedő tulajdonságokkal bír a cirkónium, amellyel rendkívül erős, tartós és esztétikus fogpótlás készíthető. A cirkónium ráadásul biokompatibilis, tehát semmilyen allergiás reakciót nem vált ki. További előnye, hogy amíg a fémvázas fogpótlások esetében az íny visszahúzódásával előtűnhet a pótlás szürke szegélye, a cirkónium esetében ilyen nem fordul elő.

Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD/CAM (számítógép segítségével tervezett és elkészített) módszert alkalmazzák, aminek köszönhetően mikrométeres pontosságot érhetünk el. …

Az elkészült vázra ráégetik a kerámia borítást, melynek színárnyalatát a pácienssel egyeztetjük.”

Fussunk neki még egyszer!

 • „…amellyel rendkívül erős, tartós és esztétikus fogpótlás készíthető…” Remek!
 • „Biokompatiblis, tehát semmilyen allergiás reakciót nem vált ki…” Szuper!
 • „…készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD/CAM módszert alkalmazzák, aminek köszönhetően mikrométeres pontosságot érhetünk el…” Fantasztikus!
 • „Az elkészült vázra ráégetik a kerámia borítást…” Kerámia borítás. Hmmmm… De hiszen az lepattanhat!

Tény. Nagyon szép, nagyon szövetbarát, de a kerámia borítás lepattanhat. Nem törvényszerű, nem gyakori, de olykor megesik.

A kerámia héj azért sérülékeny, mert a porcelán, ellentétben a fogak természetes szerkezetével, egy rigid anyag, ami nem képes a különböző erőhatásokat (rágás, összekoccanás) teljes mértékben elnyelni.

peter-gyorgy„Ma már ennyi kompromisszumra sem kell kényszerülnünk, nem kell ezt a kis árat sem megfizetnünk a sok előnyért cserébe, hiszen léteznek olyan cirkónium tömbök, amelyek esetében egy tömbön belül megvan a fogat utánzó átmenet mind anyagminőségben (keménységben), mind színben” – magyarázza dr. Péter György, a VitalCenter implantológus szakembere.

A TELJES (FULL) CIRKÓNIUM, napjaink legkorszerűbb anyaga egy az egyben utánozza a természetes fog biomechanikai tulajdonságait.

És ami a legfontosabb újdonság: mivel esztétikailag önmagukban nagyon szépek, így ezeket a pótlásokat már nem kell leplezni. Ezért, és mivel ez egy monoblokk (egy darabban lévő) anyag, azt remélik a szakemberek, hogy jóval kevesebb törés, lepattanás, sérülés történik majd a várható – amúgy igen hosszú – élettartamuk alatt.

„A full cirkóniumot mind a saját fogakon koronaként, mind az implantátumokon nagy sikerrel alkalmazzuk, és akár teljes állcsontrehabilitációknál is használjuk – folytatja dr. Péter György. Eddig egy teljes alsó-felső rehabilitáció során, éppen a kerámia lepattanások miatt, mindig azzal kellett variálni, hogy milyen anyagból készüljön az alsó, milyenből a felső fogsor, hogy ne két egyformán kemény anyag kerüljön össze. Szem előtt kellett tartani, hogy legalább az egyik, vagy mindkét fogsor puhább anyagból (műanyag, BioHpp) legyen. Full kontúr cirkon pótlással ennek vége: az említett tulajdonságai miatt alkalmas arra, hogy akár egy teljes alsó-felső rehabilitációt megoldjunk vele.”

Ez a rendkívül egyszerű és jól használható technológia amúgy létezik pár éve, de mostanra terjedt el igazán és gyűlt vele kellő tapasztalat a mindennapokban is.

„Korunk páciensei nem is sejtik, mennyi nehézségtől és fájdalomtól kímélik meg őket a fogászati eljárások és eszközök terén tapasztalható, robbanásszerű változások!”

– zárja a szakember a beszélgetést.

full cirkon

A full cirkónium fogpótlások jellemzői:

 • Cad/Cam technológiával készülnek, ami maximális precizitást eredményez
 • Egyetlen tömbből kerülnek kialakításra (ún. monolitikus vagy monoblokk anyag)
 • Mivel a full cirkónium monoblokk anyag, ezért a belőle készült pótlások kevésbé törékenyek, sérülékenyek
 • A full cirkon esztétikailag már önmagában nagyon szép, ezért nem kerül rá porcelán borítás, vagyis nincs, ami lepattanjon
 • Az anyag egyénileg színezhető, transzparens
 • A tömbből kifaragott pótlás keménysége a természetes foghoz hasonlóan változik az anyagon belül: az éle keményebb, nem kopik, az alja puhább, így a „rezgéscsillapítás” is megoldott
 • Ideális választás, ha a páciens hajlamos az éjszakai fogcsikorgatásra, szorításra
 • Full cirkóniumból implantátumokra is készíthető fogpótlás (korona, híd)
 • A monolitikus anyag akár teljes alsó-felső állcsont rehabilitációra is alkalmas
 • Nagyon stabil anyag, ezért hosszú élettartamra számíthatunk
 • Gyorsan elkészíthető: beszkennelik a lenyomatot, majd a cirkóniumtömbből a scan alapján kifaragják a pótlást, ami 48 óra múlva a páciens szájába kerülhet