Cirkónium koronákkal a mosolyra fakasztó végeredményért

Cirkónium koronákkal a mosolyra fakasztó végeredményért

Kovács Anett (33, Nagykürtös, Veľký Krtíš, Szlovákia) éveken át küzdött a refluxszal. A betegség komoly nyomokat hagyott a fogain, de ma már csak mosolyog az egészen: cirkónium koronákkal széppé és egészségessé varázsolták a korábban csonkig kopott fogait.

Kovács Anett beszámolója:

A reflux fogságában

„Hosszú időn át küzdöttem a refluxszal. Ez idő alatt a fogaim teljesen tönkrementek, a sav szétmarta őket, egészen apróra koptak.

Tavaly eldöntöttük a párommal, hogy babát szeretnénk. Elolvastam egy csomó könyvet a témában, mindenhol azt írják, hogy a koraszülés, illetve alacsony súlyú újszülött világra hozatalának rizikója kétszer nagyobb azoknál a nőknél, akik fogászati problémákkal küzdenek; ilyenkor ugyanis rengeteg ártó baktérium jut a véráramba.

Ez volt az a pillanat, amikor tényleg elszántam magam, hogy rendbehozassam a fogaimat! Addig mindig csak halogattam ezt a lépést, újévi fogadalmak sorát tettem, végül mindig visszatartott a félelem.

Találkozás a VitalCenterrel

Hogyan találtam rá a VitalCenterre? Az interneten, véletlenül. Elrettentő tapasztalataim voltak a helyi fogorvosokkal, beleértve a sajátomat. Ő mindig gorombán leteremtett, hogy miért hanyagolom el így a fogaimat. Mintha nem tisztítottam volna, vagy direkt cukros szirupban áztattam volna a fogaimat, úgy beszélt velem. Hozzá ezért nem akartam visszamenni. Fölhívtam még két helyi praxist, tőlük azt a választ kaptam, hogy tele vannak, nem fogadnak új pácienseket. Ekkor döntöttem Budapest mellett. Közel van, közelebb, mint Pozsony, mindössze két óra távolsági autóbusszal. Beütöttem a google-ba, hogy „fogászat Budapest”, jónéhány találatot kidobott persze. Mindnek alaposan tanulmányoztam a weblapját.

A vitalcenter.hu oldalon rátaláltam egy blogcikkre, F. Judit esetére. Akkor még azt hittem, nekem is, ahogy F. Juditnak, fogászati implantátumra lesz szükségem. Abban a cikkben mondja a hölgy, hogy ő inkább jár továbbra is egy húszéves autóval, csak a fogai legyenek rendben, és ez számomra roppant motiváló hozzáállás volt. Nagyon megfogott az is, hogy egyetlen napot sem töltött fogatlanul.

Más esetleírásokat is elolvastam az oldalon, melyekben a nyilatkozó páciensek mindegyike külön kiemeli, hogy a VitalCenterben mennyire kedvesen, emberségesen álltak hozzá az első pillanattól.

Úgyhogy vettem egy nagy levegőt és beütöttem a VitalCenter telefonszámát. És attól kezdve ment minden, mint a karikacsapás, hiszen ma, mindössze hat héttel a bejelentkezés után megtörtént az esztétikus koronák végleges beragasztása!

Magam sem hiszem, csak ha visszalapozom a naptáramat:

Január 15.: időpontkérés.

Január 30.: első fogászati konzultáció, állapotfelmérés, kezelési terv és árajánlat

Február 6.: gyökérkezelés, csiszolás. A rendelőben készült ideglenes koronák beragasztása

Február 8.: a végleges koronák próbája

Február 15.: végleges cirkónium koronák ideiglenes beragasztása

Március 22.: a cirkónium koronák végleges beragasztása

A gyógyulás útja

Először dr. Poncz Ernő szájsebészhez kaptam időpontot, mert akkor még implantátumokra jelentkeztem be, ám amikor megvizsgált, rögtön látta, hogy az én esetemben fogászati koronákra van szükség. Átkísért Gömbös Eszter doktornőhöz, aki az első pillanattól roppant figyelmes, kedves és megértő volt. Az alapos vizsgálat után kaptam tőle egy napokra lebontott kezelési tervet és pontos árajánlatot, és egy héttel később bele is vágtunk a „procedúrába”!

A gyökérkezelés teljesen fájdalommentesen zajlott, a csiszolás picit kellemetlen volt, legjobban talán a fogorvosi gép hangja zavart. A teljes fogazat csiszolása egy alkalommal történt, fél óra szünettel.  Gömbös doktornő végig beszélt hozzám, magyarázta, hogy mit miért csinál, én pedig csukott szemmel arra gondoltam, hogy az uszoda vizében tempózok. A csiszolt csonkokra a doktornő ideiglenes műanyag koronákat készített.

Elmondta, hogy ezek a koronák ideiglenesen vannak beragasztva, ezért vigyáznom kell a ragadós ételekkel, és mivel nem „szigetelnek” tökéletesen, így a túl hideg, túl meleg ételekre érzékenyek lehetnek a fogaim. Nem éreztem nagy árnak, hogy alig két hétig levesen, joghurton és tejberizsen élek; csak a cél lebegett a szemem előtt, a szép és egészséges fogsor, és végső soron az egészséges baba.

Két héttel később elkészültek a végleges koronák, amelyeket akkor még csak ideiglenesen ragasztott be a doktornő, hogy ha esetleg bármilyen komplikáció felmerül, könnyű legyen őket eltávolítani, korrigálni. Eleinte szokatlan volt: olyan érzés, mintha nagyobb és több fog lenne a számban, mint eddig; mintha lenne ott valami idegen test. De ezt sem problémaként éltem meg, tudtam, hogy ez is csak múló kellemetlenség. Feszítő érzés ide vagy oda, attól a pillanattól nem lehetett levakarni az arcomról a mosolyt! A párom és a kollégáim is csak ámultak-bámultak a változás láttán.

És mivel semmi, de semmi probléma nem merült föl az elmúlt néhány hétben, ezért a mai alkalommal megtörtént a koronák végleges beragasztása. Még mindig nem fogtam fel, hogy eljutottam idáig! Szinte magamon kívül vagyok a boldogságtól.

El tudják képzelni, milyen az, 33 évesen állandóan a tenyerembe rejtve, vagy teljesen csukott szájjal, amolyan Mona Lisás visszafogottsággal mosolyogni? Nem nevetni? Folyamatosan szégyenkezni a fogaim állapota miatt? Most érzem csak igazán, hogy mekkora terhet cipeltem éveken át! Végre kinyílhatok, önfeledten nevethetek, felszabadultan beszélgethetek. önmagam lehetek, a vidám és mosolygós Anett, aki valaha voltam! Végre szépek és egészségesek a fogaim. Jöhet a baba!

Soha nem felejtem el, amit a VitalCenter munkatársai értem tettek. A recepciós hölgyek szó szerint szurkoltak nekem, Gömbös doktornő pedig végig odaadóan bátorított. Fantasztikus érzés ennyi szeretetet és támogatást kapni. Köszönöm. Én már a VitalCenter páciense vagyok!”

Dr. Gömbös és páciense

 

Gömbös Eszter beszámolója:

„Anett először a szájsebészként nálunk dolgozó Poncz doktor úrhoz érkezett, aki azonnal látta, hogy az ő esetében nincs szükség fogászati implantálásra. Nagyon szerencsésen jött ki a dolog, mert éppen szabad voltam, így a doktor úr rögtön átkísérte hozzám. Egy alapos vizsgálat után még aznap kapott kezelési tervet és árajánlatot. Cirkónium koronákat ajánlottunk.

A munkám során mindig törekszem arra, hogy mihamarabb összeálljon a teljes kezelés menete és kiderüljenek a várható költségek. Egy betegnek ez óriási segítség, hiszen így mind időben, mind anyagilag tud tervezni.

Amikor először találkoztam Anettel, volt benne egy nagy adag félelem a fogorvosoktól, ráadásul rettenetesen szégyellte, hogy milyen állapotban vannak a fogai. Mi igyekeztünk minden pillanatban bátorítani őt és a várható végeredményre irányítani a figyelmét.

Szakmailag az volt a dolog nehézsége, hogy a fogak nagymértékű kopása miatt szinte teljesen összeesett a páciens harapása. Ezt fokozatosan és óvatosan emelhettük meg, ügyelve arra, hogy ne terheljük túl az állkapocsízületet. További nehézséget okozott, hogy a fogak annyira el voltak kopva, hogy semmilyen támpontot nem adtak, milyen volt Anett eredeti mosolya.

Újra kellett tervezni a fogak alakját, méretét, az arc mosolyvonalát, mindezt úgy, hogy az karakternek megfelelően harmonikus legyen a végeredmény.

Anett rendkívül fegyelmezett és együttműködő páciens, mindent elfogadott, megértett, és maximális bizalommal volt felénk. Öröm így, ilyen hozzáállású pácienssel dolgozni!

Bízunk benne, hogy a jövőben is a VitalCenter páciense marad! És persze, izgatottan várjuk a híreket a baba érkezéséről!