Fisztula, ciszta, csonthiány – Sikeres fogpótlás nehezített terepen

Fisztula, ciszta, csonthiány – Sikeres fogpótlás nehezített terepen

„A történetem nem mentes a bonyodalmaktól. Azért osztom meg, hogy mások is lássák, a mai fogászati eljárásokkal és magasan képzett szakemberekkel nincs megoldhatatlan eset, nem létezik lehetetlen helyzet. A VitalCenterben én nem csak implantátumokat és fogpótlást kaptam, de azt a fajta szabadságot, önfeledtséget, egyszóval teljességet, ami évekkel ezelőtt – a fogaim elvesztésével – kikopott az életemből.”

Így kezdi István a VitalCenterben kapott kezeléssorozatáról szóló beszámolóját. Ismerjék meg történetét, amelyből kiderül, hogy jó szakembergárda és együttműködő páciens esetén nincs lehetetlen!

Olvassák el István beszámolóját!

Így vesztettem el a fogaimat

„Nem rajtunk múlik, hogy milyen fogakat öröklünk. Az idő múlásáról sem tehetünk. Ám arról igen, hogy milyen a szájhigiéniánk. Én rossz fogakat örököltem, fiatal sem vagyok, és sajnos követtem el hibákat a szájápolás terén is. Néhány éve el is kezdődtek a bajok a számban.
A hátsó fölső fogaim rohamosan romlottak, úgyhogy olyan öt-hat éve elmentem ahhoz a fogorvoshoz, akihez akkor már több mint egy évtizede – nagy ritkán – jártam. Azonnal közölte, hogy kilenc fogamat ki kell húzni. Akkor azt mondtam, hogy köszönöm a lehetőséget, de ezzel még várnék kicsit.
Tavaly végül már nem tűrt halasztást a dolog, így belevágtam. Három fogamat még ott húzták ki, a másik hármat már a VitalCenterben.

A döntés, ami igazolta önmagát

Hogy mi volt a hirtelen váltás oka ennyi év után? A másik fogászatról rutinkezelések, apróbb beavatkozások során szereztem tapasztalatot. Most, hogy komolyabb projektbe kezdtünk, fény derült néhány szakmai és emberi hiányosságra. Mondok pár példát: volt, hogy órákat vártam a fogorvosra; előfordult, hogy este tízkor állt neki fogat húzni, a procedúra alatt és után dőlt a vérem, nem aludtam éjjel.

A nejem egy ideje már a VitalCenterbe járt kezelésekre, és minden alkalommal rendkívül elégedetten érkezett onnan haza. Úgyhogy nem volt kérdés, hova váltok. Meg kell, hogy mondjam, kiváló választás volt, életem egyik jó döntése.
Megdöbbentett a két fogászat közötti különbség, ami legszembeötlőbben a bánásmódban, az emberi hozzáállásban nyilvánult meg.

Szavahihetőség, hitelesség, kedvesség, szervezettség – ezek a szavak jutnak eszembe, ha visszagondolok a VitalCenterben szerzett első benyomásaimra.

És amennyire meg tudom ítélni, márpedig az ember meg tudja ítélni a saját szájában történő dolgokat, a szakmai munka is kiemelkedően magas színvonalon folyik. Az esetemben is minden pillanatban végtelenül profi módon álltak helyt – pedig egyik kihívás a másikat követte!

Így ért egyik meglepetés a másik után

Azzal kezdődött, hogy fölfedeztek egy fisztulát a számban. Aztán találtak egy cisztát az arcüregem egyik oldalán és egy polipot a másikon. A tavalyi nyár számomra arról szólt, hogy ezeket rendbe tetettem egy kiváló specialistával. A teljes procedúra, a beavatkozások és a gyógyulás vagy két hónapig tartott.

 

Így lett elegendő csontom

A gyógyulás után lehetett csak hozzákezdeni a fogászati részhez. Az sem indult egyszerűen. Kiderült, hogy a szájüreg és arcüreg között lévő csontállomány mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy az implantátumokat beültessék. Csontpótlást, sinus liftet kellett végrehajtani. Addig nem is hallottam, hogy létezik ilyen eljárás; ez is egyike azoknak a csodáknak, melyek engem itt értek!

Tavaly októberben dr. Péter György végezte a csontpótlást, amikor is az arcüregem alapjának megemelése után keletkezett rést csontpótló anyaggal töltötte ki. Az égvilágon semmit nem éreztem se az eljárás közben – pedig egyetlen normál érzéstelenítő injekciót kaptam csak! –, se a rákövetkező néhány napban, sőt, a csont beépüléshez szükséges hat hónap is komplikációktól mentesen telt el! Megmondom őszintén, annyira nyugalomban volt mindenem, hogy a végén már olyan gondolatok is átfutottak rajtam, hogy mellément a csontpótló anyag. Az nem létezik, gondoltam, hogy az ember arcában nő és épül valami , és mindeközben nem érez semmit, de tényleg semmit!
A gyógyulási szakasz május elején telt le. A kontrollon Péter doktor megröntgenezte az arcomat, a felvétel igazolta, hogy tökéletesen beépült a csont!

Így lett ismét teljes a fogsorom

Megkezdődött maga az implantálás, és innentől kezdve számomra ez már nem is fogorvosi művelet, holott persze nagyon is az, hanem egy high-tech szerelőműhely racsnis csavarhúzókkal és egyéb „szerszámokkal”. Összesen négy implantátumot kaptam, kettőt a jobb, kettőt a bal oldali felső állcsontba. Ezekre építették a hidakat, amelyek közül az egyik három, a másik négy fogat hivatott pótolni.
Korábbi fogászati és egyéb orvosi eljárások során mindig volt bennem aggodalom, hogyan reagál a szervezetem, minden rendben alakul-e. Most azonban – a teljesen simán lezajló csontpótlás után – egyetlen percre sem jutott eszembe, hogy valami balul sülhet el. És valóban: a beültetés óta béke és nyugalom van a számban.

A fogpótlás tervezésekor a protetikai munkát végző Lantos Endre főorvos – a VitalCenter másik varázslója, mert varázslók ők mind! – két alternatívát kínált fel a hidakra: az egyik, a cirkónium egy fémmentes, rendkívül erős és szép anyag, de a másik lehetőség, a fémkerámia is tartós, stabil, ráaádásul a kerámia borítás miatt szintén esztétikus és természetes hatású. A kedvezőbb ára miatt végül ezt választottam, mert tudom, hogy ez a megoldás is a lehető legmagasabb színvonalú és hosszú távra szól – a következő harminc évre biztosan kitart. (Mert hosszú távra tervezek: ha az ember ennyire erős és szép fogakat kap sok-sok év fogatlanság után, akkor már sokáig akar élni!)
A fémkerámia hidak betételére a harmadik ülésen, ma, 10 perccel ezelőtt került sor; azért is beszélek kicsit furcsán, mert még teljesen friss a dolog.
Szokatlan érzés, hogy tele a szám foggal, de a látvány már most teljesen természetesnek hat. Szerintem remekül sikerült, úgyhogy mától Fülig Jimmyként fogok közlekedni. Örülök neki nagyon. És nem csak a megszépült mosolyom miatt, hiszen különösebben nem vagyok hiú. A megmaradt saját fogaim egészsége érdekében is fontos lépés ez. Mert hiába vannak meg az őrlőim alul, de a fölső őrlők nélkül mit sem értek, minden munka a megmaradt első hat fogamra maradt. Képtelen voltam alaposan megrágni még a puhább falatokat is, és ez  emésztési gondokat eredményezett.

A foghiány az életem szinte minden területét nagyban befolyásolta; de ennek – a VitalCenternek hála – egyszer s mindenkorra vége!

És ezért adok csillagos ötöst a VitalCenternek

Roppant hálás vagyok mindenkinek a VitalCenternél, aki ebben közreműködött; nem csak a két orvosnak, de az asszisztenseknek, a recepciós hölgyeknek is. Valamennyien kiváló munkát végeznek!
A VitalCenterre tényleg igaz, hogy már a recepcióhoz érkezve magas színvonalú szolgáltatással találja magát szembe az ember. Én öt percnél többet soha nem vártam, igaz, rám sem kellett várni soha, az ember tartsa magát a megbeszéltekhez. Az időpont előtti napon mindig érkezett egy emlékeztető sms. Ha negyed 10-re volt időpontom, Lantos doktor negyed tíz előtt 3 perccel már a rendelőben várt.
Az egyik, amúgy is kihúzandó fogam teljesen váratlanul gyulladt be, de Lantos doktor azonnal fogadott, és minden fájdalom, vér és dráma nélkül kihúzta. A rendelőben uralkodó hangulat is fantasztikus; nincs komolytalankodás, de jókedv, derű meg nyugalom, az van, érződik a magabiztosság, a felkészültség és a professzionalizmus; minden pillanatban biztonságban éreztem magam. Pedig, ahogy már kiderült, az én esetem nem egy sima történet, ami – legalábbis eleinte – minden újabb lépésnél tartogatott valami meglepetést. Mégis,

Lantos Endre főorvos úr és Péter György doktor úr minden nehezítő tényező ellenére teljesen higgadtan, magabiztosan és zökkenőmentesen vezényelte le a kezelésemet.”

fogpótlás

 

És mit fűz mindehhez Dr. Lantos Endre főorvos úr?

„István nagyon idegenkedett, félt a fogászattól. Tavaly egy utazás reggelén jött ide akut problémával, amit más, akkor észlelt gonddal együtt megoldottam, és ezzel megnyertem a bizalmát.
A legnehezebb egy fogorvosi rendelő életében, hogy az ide érkezők idegesek, feszültek, különösen, ha akut fájdalommal érkeznek. Ha nem elérhető a fogorvos, amikor a páciensnek segítségre lenne szüksége, és ezért nem kap gyógyírt a problémájára, akkor megette a fene az egészet. Ha viszont a végkifejlet annyira pozitív, mint István esetében, akkor a páciens elkezd bízni és könnyen belemegy további, szükséges vagy javasolt kezelésekbe.
István esetét több körülmény nehezítette: a fisztula és a ciszta mellett nagymértékű csonthiányra is fény derült, bár ez utóbbi várható volt, hiszen több éven át élt foghiánnyal; ez az idő bőven elég ahhoz, hogy a csont sorvadni, fogyni kezdjen a hiátus alatt. Elengedhetetlen volt a szájsebészeti előkészítés, a csontpótlás, amit dr. Péter György kollégám végzett, ahogyan az implantálást is. Jómagam a protetikai munkákért voltam felelős.

A végeredmény engem is megelégedéssel tölt el, de még fontosabb, hogy látom István arcán az örömöt, a széles mosolyt, a felszabadultságot. Ez az élmény – több évtizedes tapasztalat ide vagy oda – a mai napig megérint és lendületet ad az újabb esetekhez.”

 

 

Klinikánk alapítója, dr. Lantos Endre emléke szívünkben örökké él. Munkánk során továbbra is az általa megteremtett szellemiséget képviseljük. Köszönjük Pácienseink bizalmát és támogatását.