Fisztula, ciszta, csonthiány – Sikeres fogpótlás nehezített terepen

Fisztula, ciszta, csonthiány – Sikeres fogpótlás nehezített terepen

„A történetem nem mentes a bonyodalmaktól. Azért osztom meg, hogy mások is lássák, a mai fogászati eljárásokkal és magasan képzett szakemberekkel nincs megoldhatatlan eset, nem létezik lehetetlen helyzet. A VitalCenterben én nem csak implantátumokat és fogpótlást kaptam, de azt a fajta szabadságot, önfeledtséget, egyszóval teljességet, ami évekkel ezelőtt – a fogaim elvesztésével – kikopott az életemből.”

Így kezdi István a VitalCenterben kapott kezeléssorozatáról szóló beszámolóját. Ismerjék meg történetét, amelyből kiderül, hogy jó szakembergárda és együttműködő páciens esetén nincs lehetetlen!

Olvassák el István beszámolóját!

Így vesztettem el a fogaimat

„Nem rajtunk múlik, hogy milyen fogakat öröklünk. Az idő múlásáról sem tehetünk. Ám arról igen, hogy milyen a szájhigiéniánk. Én rossz fogakat örököltem, fiatal sem vagyok, és sajnos követtem el hibákat a szájápolás terén is. Néhány éve el is kezdődtek a bajok a számban.
A hátsó fölső fogaim rohamosan romlottak, úgyhogy olyan öt-hat éve elmentem ahhoz a fogorvoshoz, akihez akkor már több mint egy évtizede – nagy ritkán – jártam. Azonnal közölte, hogy kilenc fogamat ki kell húzni. Akkor azt mondtam, hogy köszönöm a lehetőséget, de ezzel még várnék kicsit.
Tavaly végül már nem tűrt halasztást a dolog, így belevágtam. Három fogamat még ott húzták ki, a másik hármat már a VitalCenterben.

A döntés, ami igazolta önmagát

Hogy mi volt a hirtelen váltás oka ennyi év után? A másik fogászatról rutinkezelések, apróbb beavatkozások során szereztem tapasztalatot. Most, hogy komolyabb projektbe kezdtünk, fény derült néhány szakmai és emberi hiányosságra. Mondok pár példát: volt, hogy órákat vártam a fogorvosra; előfordult, hogy este tízkor állt neki fogat húzni, a procedúra alatt és után dőlt a vérem, nem aludtam éjjel.

A nejem egy ideje már a VitalCenterbe járt kezelésekre, és minden alkalommal rendkívül elégedetten érkezett onnan haza. Úgyhogy nem volt kérdés, hova váltok. Meg kell, hogy mondjam, kiváló választás volt, életem egyik jó döntése.
Megdöbbentett a két fogászat közötti különbség, ami legszembeötlőbben a bánásmódban, az emberi hozzáállásban nyilvánult meg.

Szavahihetőség, hitelesség, kedvesség, szervezettség – ezek a szavak jutnak eszembe, ha visszagondolok a VitalCenterben szerzett első benyomásaimra.

És amennyire meg tudom ítélni, márpedig az ember meg tudja ítélni a saját szájában történő dolgokat, a szakmai munka is kiemelkedően magas színvonalon folyik. Az esetemben is minden pillanatban végtelenül profi módon álltak helyt – pedig egyik kihívás a másikat követte!

Így ért egyik meglepetés a másik után

Azzal kezdődött, hogy fölfedeztek egy fisztulát a számban. Aztán találtak egy cisztát az arcüregem egyik oldalán és egy polipot a másikon. A tavalyi nyár számomra arról szólt, hogy ezeket rendbe tetettem egy kiváló specialistával. A teljes procedúra, a beavatkozások és a gyógyulás vagy két hónapig tartott.

 

Így lett elegendő csontom

A gyógyulás után lehetett csak hozzákezdeni a fogászati részhez. Az sem indult egyszerűen. Kiderült, hogy a szájüreg és arcüreg között lévő csontállomány mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy az implantátumokat beültessék. Csontpótlást, sinus liftet kellett végrehajtani. Addig nem is hallottam, hogy létezik ilyen eljárás; ez is egyike azoknak a csodáknak, melyek engem itt értek!

Tavaly októberben dr. Péter György végezte a csontpótlást, amikor is az arcüregem alapjának megemelése után keletkezett rést csontpótló anyaggal töltötte ki. Az égvilágon semmit nem éreztem se az eljárás közben – pedig egyetlen normál érzéstelenítő injekciót kaptam csak! –, se a rákövetkező néhány napban, sőt, a csont beépüléshez szükséges hat hónap is komplikációktól mentesen telt el! Megmondom őszintén, annyira nyugalomban volt mindenem, hogy a végén már olyan gondolatok is átfutottak rajtam, hogy mellément a csontpótló anyag. Az nem létezik, gondoltam, hogy az ember arcában nő és épül valami , és mindeközben nem érez semmit, de tényleg semmit!
A gyógyulási szakasz május elején telt le. A kontrollon Péter doktor megröntgenezte az arcomat, a felvétel igazolta, hogy tökéletesen beépült a csont!

Így lett ismét teljes a fogsorom

Megkezdődött maga az implantálás, és innentől kezdve számomra ez már nem is fogorvosi művelet, holott persze nagyon is az, hanem egy high-tech szerelőműhely racsnis csavarhúzókkal és egyéb „szerszámokkal”. Összesen négy implantátumot kaptam, kettőt a jobb, kettőt a bal oldali felső állcsontba. Ezekre építették a hidakat, amelyek közül az egyik három, a másik négy fogat hivatott pótolni.
Korábbi fogászati és egyéb orvosi eljárások során mindig volt bennem aggodalom, hogyan reagál a szervezetem, minden rendben alakul-e. Most azonban – a teljesen simán lezajló csontpótlás után – egyetlen percre sem jutott eszembe, hogy valami balul sülhet el. És valóban: a beültetés óta béke és nyugalom van a számban.

A fogpótlás tervezésekor a protetikai munkát végző Lantos Endre főorvos – a VitalCenter másik varázslója, mert varázslók ők mind! – két alternatívát kínált fel a hidakra: az egyik, a cirkónium egy fémmentes, rendkívül erős és szép anyag, de a másik lehetőség, a fémkerámia is tartós, stabil, ráaádásul a kerámia borítás miatt szintén esztétikus és természetes hatású. A kedvezőbb ára miatt végül ezt választottam, mert tudom, hogy ez a megoldás is a lehető legmagasabb színvonalú és hosszú távra szól – a következő harminc évre biztosan kitart. (Mert hosszú távra tervezek: ha az ember ennyire erős és szép fogakat kap sok-sok év fogatlanság után, akkor már sokáig akar élni!)
A fémkerámia hidak betételére a harmadik ülésen, ma, 10 perccel ezelőtt került sor; azért is beszélek kicsit furcsán, mert még teljesen friss a dolog.
Szokatlan érzés, hogy tele a szám foggal, de a látvány már most teljesen természetesnek hat. Szerintem remekül sikerült, úgyhogy mától Fülig Jimmyként fogok közlekedni. Örülök neki nagyon. És nem csak a megszépült mosolyom miatt, hiszen különösebben nem vagyok hiú. A megmaradt saját fogaim egészsége érdekében is fontos lépés ez. Mert hiába vannak meg az őrlőim alul, de a fölső őrlők nélkül mit sem értek, minden munka a megmaradt első hat fogamra maradt. Képtelen voltam alaposan megrágni még a puhább falatokat is, és ez  emésztési gondokat eredményezett.

A foghiány az életem szinte minden területét nagyban befolyásolta; de ennek – a VitalCenternek hála – egyszer s mindenkorra vége!

És ezért adok csillagos ötöst a VitalCenternek

Roppant hálás vagyok mindenkinek a VitalCenternél, aki ebben közreműködött; nem csak a két orvosnak, de az asszisztenseknek, a recepciós hölgyeknek is. Valamennyien kiváló munkát végeznek!
A VitalCenterre tényleg igaz, hogy már a recepcióhoz érkezve magas színvonalú szolgáltatással találja magát szembe az ember. Én öt percnél többet soha nem vártam, igaz, rám sem kellett várni soha, az ember tartsa magát a megbeszéltekhez. Az időpont előtti napon mindig érkezett egy emlékeztető sms. Ha negyed 10-re volt időpontom, Lantos doktor negyed tíz előtt 3 perccel már a rendelőben várt.
Az egyik, amúgy is kihúzandó fogam teljesen váratlanul gyulladt be, de Lantos doktor azonnal fogadott, és minden fájdalom, vér és dráma nélkül kihúzta. A rendelőben uralkodó hangulat is fantasztikus; nincs komolytalankodás, de jókedv, derű meg nyugalom, az van, érződik a magabiztosság, a felkészültség és a professzionalizmus; minden pillanatban biztonságban éreztem magam. Pedig, ahogy már kiderült, az én esetem nem egy sima történet, ami – legalábbis eleinte – minden újabb lépésnél tartogatott valami meglepetést. Mégis,

Lantos Endre főorvos úr és Péter György doktor úr minden nehezítő tényező ellenére teljesen higgadtan, magabiztosan és zökkenőmentesen vezényelte le a kezelésemet.”

fogpótlás

 

És mit fűz mindehhez Dr. Lantos Endre főorvos úr?

„István nagyon idegenkedett, félt a fogászattól. Tavaly egy utazás reggelén jött ide akut problémával, amit más, akkor észlelt gonddal együtt megoldottam, és ezzel megnyertem a bizalmát.
A legnehezebb egy fogorvosi rendelő életében, hogy az ide érkezők idegesek, feszültek, különösen, ha akut fájdalommal érkeznek. Ha nem elérhető a fogorvos, amikor a páciensnek segítségre lenne szüksége, és ezért nem kap gyógyírt a problémájára, akkor megette a fene az egészet. Ha viszont a végkifejlet annyira pozitív, mint István esetében, akkor a páciens elkezd bízni és könnyen belemegy további, szükséges vagy javasolt kezelésekbe.
István esetét több körülmény nehezítette: a fisztula és a ciszta mellett nagymértékű csonthiányra is fény derült, bár ez utóbbi várható volt, hiszen több éven át élt foghiánnyal; ez az idő bőven elég ahhoz, hogy a csont sorvadni, fogyni kezdjen a hiátus alatt. Elengedhetetlen volt a szájsebészeti előkészítés, a csontpótlás, amit dr. Péter György kollégám végzett, ahogyan az implantálást is. Jómagam a protetikai munkákért voltam felelős.

A végeredmény engem is megelégedéssel tölt el, de még fontosabb, hogy látom István arcán az örömöt, a széles mosolyt, a felszabadultságot. Ez az élmény – több évtizedes tapasztalat ide vagy oda – a mai napig megérint és lendületet ad az újabb esetekhez.”