PEEK – a VitalCenter válasza súlyos fémallergia esetén

PEEK – a VitalCenter válasza súlyos fémallergia esetén

Mi a megoldás, amikor úgy tűnik, hogy nincs megoldás? Vegyünk néhány remek és elhivatott szakembert, adjunk hozzá egy innovatív technológiát, és mindezt fűszerezzük nagy adag empátiával és segíteni akarással. A VitalCenter ezt a receptet követte, és meg is lett az eredménye: a maga nemében forradalmi és sikeres kimenetelű fogpótlással megváltoztatták egy ember életét!

Gömbös Eszter doktornővel és páciensével, Marsalla Zsuzsannával a kontroll napján beszélgettünk a VitalCenterben.

Dr. Gömbös Eszter:

dr. Gömbös Eszter„Zsuzsanna a többszörös foghiányára keresett megoldást. A vizsgálatok során hamar kiderült, hogy az implantáció csak csontpótló eljárás után jöhet szóba, ám ő ezt a korábbi, kudarcot vallott kezelések miatt nem vállalta. Néhány egyeztetés után a kombinált fogpótlás mellett döntöttünk.
Elkészült felülre a kombinált fogmű, amelynek rögzített része fémkerámiából készült híd volt, míg a kivehető eleme fémlemezre készült fogsor; alul pedig kicseréltük a régi hidat, szintén fémkerámiára.

 

Alig két hónap múlva kezdődtek a problémák. Fájdalmas afták jelentek meg Zsuzsanna szájában, repedezett a nyelve, és állandó szájszárazságra panaszkodott. Elküldtem allergiavizsgálatra. Olyan magas fokú fémallergiával, amit nála megállapítottak, a 25 éves praxisom során még nem találkoztam.
Gyorsan kellett cselekednünk: két héten belül minden fémet tartalmazó fogpótlást eltávolítottunk a szájából, ideiglenes műanyag pótlásokat készítettünk, aminek köszönhetően szinte azonnal javulás állt be az állapotában, enyhültek, majd szép lassan szűntek a panaszai. Ám jött a „Hogyan tovább?”.

Mindenképpen minőségi, a magas igényekkel érkező páciens számára is elfogadható kompromisszumos megoldást kerestem.

Azt rögtön tudtam, hogy a kombinált fogpótlás fix része a fémkerámia helyett a roppant esztétikus cirkóniumból készül, de a kivehető fémlemez kiváltásával bajban voltam.
Egyeztettem a fogtechnikusunkkal, Rőth Gergellyel, ő vetette fel, hogy próbáljuk meg a PEEK nevű ipari műanyagot. Én magam nem készítettem még kombinált munkát a csúcsteljesítményű, innovatív anyaggal, Gergely is külföldön találkozott ezzel a megoldással.
Orvosi szempontból a munkafolyamat nem volt más, mint egy átlagos esetnél, de bevallom, izgultunk, hiszen ismeretlen vizekre eveztünk.

Együttéreztünk Zsuzsannával, fő célunk és a prioritás az volt, hogy mielőbb meggyógyuljon. A mai kontroll mély megelégedéssel töltött el: a hölgy egészséges, boldog, felszabadult és mosolygós!”

A páciens, Zsuzsanna:

Fogpótlás fémallergia esetén„A fogaim romlása már a terhességeim idején megindult, néhány év alatt több hátsó fogamat elvesztettem, sajnos a 80-as, 90-es években még nem figyeltek oda a fogak megtartására. Mint a külsejére igényes nő, nem törődtem bele a helyzetbe, és komfortos, esztétikus fix megoldásra vágytam. Ám a fogászati implantátumokkal nem volt szerencsém.

Az évek során több implantátum beültetésen estem át, mind sikertelen volt. Csontpótlásom volt, kétszer is, de mindig elszivárgott a feltöltőanyag, másodjára ráadásul az implantátumok beültetése után. Nem akartam több rossz élményt és kudarcot, elvesztegetett időt, ezért olyan megbízható helyet kerestem, ahol garanciát vállalnak a munkára és biztosan jól megcsinálják.
Bújtam a fogászatok weboldalait, nézegettem a képeket, olvastam az esettanulmányokat, a páciensek Facebook hozzászólásait.

A VitalCenterről mindenki jó véleménnyel volt, és a honlapon olvasható esettanulmányok is hitelesek és meggyőzőek.

Először dr. Péter Györgyhöz kerültem, mert újra fölmerült bennem az implantátum gondolata. Megerősítette, hogy valóban elégtelen a csontállomány, de azt mondta, egy speciális technológia alkalmazásával van remény a sikeres csontpótlásra.  Én azonban ezt a procedúrát már nem akartam és tudtam vállalni.
Ekkor kerültem dr. Gömbös Eszterhez, akivel közösen a részleges kivehető megoldás mellett döntöttünk. Az elkészült kombinált pótlás szép volt és kényelmes, ám a boldogságom nem tartott sokáig, ugyanis néhány héten belül különböző kellemetlen tüneteket kezdtem produkálni: szájszárazság, fájdalmas afták, repedések a nyelvemen. Eleinte a doktornő sem gondolt fémallergiára, különböző ecsetelőket kaptam, de nem történt javulás, így elküldött allergiavizsgálatra. Mivel mindez nyáron volt és fémallergia tesztet a kánikulai hónapokban nem végeznek, őszig várnom kellett. Addigra már igen komolyra fordult az állapotom, messze túlterjedt a számon a baj, szinte az egész szervezetemet érintette. Ez a helyzet mind fizikailag, mind idegileg megviselt.
Amikor fény derült a súlyos fémérzékenységemre, két héten belül minden fém kikerült a számból; már ettől a lépéstől megkönnyebbültem, nem csak fizikailag, de lelkileg is. Gömbös doktornő azt mondta, ki fogja találni, mit lehet tenni az én esetemben.

A bizalom végig töretlen volt bennem, tudtam, hogy nem hagy cserben, minden pillanatban segítőkész volt, türelmes, empatikus.

Néhány nap múlva hívott is, és elmondta, hogy van megoldás, egy, a fogászat világában forradalmian új anyag, a PEEK. Már-már féktelen öröm lett rajtam úrrá, és végtelen megkönnyebbülés. Egy hetet kellett várnunk, míg a speciális műanyag megérkezett, de végül minden a helyére került.

fogpótlás súlyos fémallergia eseténÉs azóta milyen az életem? Tudják, az utóbbi években úgy voltam vele, hogy minek menjek fodrászhoz, sminkeljek, öltözzek szépen, minek adjak magamra, hiszen a szám állapota miatt mindenképp ápolatlan benyomást keltek. Az önbizalmam romokban hevert.

Most azonban pillanatok alatt visszatért az életkedvem, az önbecsülésem.

Persze a régi beidegződések nem múlnak el azonnal, a mai napig sokszor a szám elé teszem a kezem, még meg kell szoknom, hogy évtizedek után végre ismét mosolyoghatok.
A szűkebb környezetem soha nem tett megjegyzést a fogaim rossz állapotára, nem bántottak érte, én magam éreztem, hogy tarthatatlan ez az állapot. Az új mosolyomat viszont szóvá teszik, nagyon szépnek találják, rengeteg dicséretet kapok. Boldog vagyok és felszabadult.”

A forradalmi anyagról, a PEEK-ről Rőth Gergely fogtechnikust kérdeztük:

„ A PEEK (poliéter-éter-keton) a gyógyászaton belül nem a fogászatban jelent meg először, mint ahogyan a titán és a cirkónium-oxid sem.
Anyagtulajdonságai (könnyű, jó tűrőképességű, szívós, ellenálló, magas kopásállóságú) miatt igen kedvelt implantátumanyag, a 80-as évek óta készülnek belőle protézisek. A fogászatban mindössze 5-6 éve van jelen, ami nagyon rövid idő. Mégis nyugodt lelkiismerettel ajánlottam Zsuzsanna esetében a kombinált fogmű fém részének kiváltására, hiszen 20-30 éve szívbillentyűk, porcok, térd- és csípőízületek pótlására használják; ennyi idő elég arra, hogy meggyőződjünk egy anyag biokompatibilis voltáról.
A Zsuzsanna esetében alkalmazott megoldással eddig csak külföldön találkoztam, hiszen az anyag még nehezen elérhető, a megmunkálásához pedig speciális marógépre van szükség, amellyel kevés magyarországi labor rendelkezik; a miénk szerencsére birtokában van egy ilyen gépnek, a cirkónium tömböket is ezzel munkáljuk meg.
A PEEK-megoldás széles körben egyelőre biztosan nem fog elterjedni, hiszen az anyag is drága és a fogtechnikai munka is költségesebb. Az egyéb gyógyászati protézisek nagy része is leginkább rozsdamentes acélból, esetleg titánból készül, ám megnyugtató a tudat, hogy nagyfokú fémallergia esetén is tudunk mihez nyúlni. A PEEK hátránya még, hogy nem lehet olyan vékonyra munkálni, mint a fémet, amiből akár 0,5 mm-es lemezt is alkalmazhatunk; egy ilyen vékonyságú PEEK-lemez eltörhet. A szükséges másfél miliméteres vastagság sem sok persze, gond nélkül megszokható az elem viselése, különben nem ajánlanánk. Zsuzsanna is azt mondja, hogy mind funkciójában, mind esztétikájában tökétesen működik a pótlása.

Azt gondolom, az egész leginkább amúgy is fejben dől el: aki ennyi nehézségen esett át, nyilván könnyebben elfogadja a kálváriájától megszabadító, üdvözítő megoldást.”