Egy év láthatatlan fogszabályzóval –
A szakember szemszögéből

Egy év láthatatlan fogszabályzóval – <br> A szakember szemszögéből

Egy újabb páciens, aki hatalmas utat járt be a VitalCenterrel. Andreával egy év alatt megfordult a világ, két terhet is lepakolt: a rendezetlen fogsora miatt érzett frusztrációt és a fogorvostól való bénító félelmet.

Emlékeznek? Nemrég elmeséltük Önöknek egy év történetét; egy évét, ami alatt egy fiatal nő nagy utat járt be. Nem csak kusza fogai rendeződtek a MyClearBrace láthatatlan fogszabályozó technológiának köszönhetően, de a kezelés ideje alatt a lelkében is helyreállt a rend: megszabadult a bénító félelemtől, ami úrrá lett rajta, ha belépett egy fogorvosi rendelőbe.

szabo-krisztinaTóth Andrea története kapcsán megkerestük a fogszabályozó eljárást levezénylő dr. Szabó Krisztina fogszabályozó szakorvost. A szakember jó szívvel emlékszik vissza Andrea tanulságos esetére, bár azonnal hozzáteszi, hogy a fiatal nő életét megnehezítő félelemből ő keveset tapasztalt meg, hiszen a kollégáival, dr. Lantos Endre főorvossal és dr. Péter György fogszakorvossal történt korábbi találkozások már oldották Andrea szorongásait.

 

A félelem legyőzhető és legyőzendő!

„Számomra nem ismeretlen jelenség a fogorvostól, a kezeléstől való félelem, rengeteg gyereket kezelek, sokan érkeznek szorongással, de ez – legyen szó gyerekről, az őt kísérő szülőről, vagy felnőtt páciensről – a rendelőre jellemző nyugodt, derűs légkörben pillanatok alatt feloldódik. A célunk az, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömmel, de legalábbis félelem nélkül, nyugodt szívvel érkezzenek és mosolyogva távozzanak. Ennek érdekében én minden páciensemnek lépésről lépésre elmagyarázom, mi fog történni, mire miért van szükség. Megbeszéljük azt is, hogy milyen kézmozdulattal jelezheti, ha megállna, pihenne a kezelés során. Nyilván, lenyomatvételkor erre nincs mód, azt nem lehet félbeszakítani, de előtte mindig elmondom, demonstrálom, hogyan vegyen levegőt, hogyan nyeljen, közben is beszélek hozzá, nyugtatgatom, ha szükséges.
Andrea az első találkozáskor közölte, hogy retteg a fogorvosi székben, mesélt a korábbi pánikrohamairól, de az az igazság, hogy én ebből alig tapasztaltam valamit.  Mire hozzám került, már túlesett néhány előkezelésen a Főorvos Úrnál és egy foghúzáson Péter György kollégámnál, megtapasztalta az asszisztensek kedvességét, a recepciósok támogató hozzáállását, így szerencsére sokat enyhült a félelme. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a VitalCenter munkatársai csapatmunkával megnyertek egy embert a fogorvoslásnak.
Andrea leginkább a lenyomatvételektől tartott, attól, hogy nem jut elegendő levegőhöz és megfullad, vagy lenyeli a lenyomatvételi anyagot… Ezek a félelmek minden realitást nélkülöznek, pusztán az elme kreálmányai, de tudom, mennyire ijesztő ilyen és hasonló gondolatokkal belevágni az eljárásba. Szerencsére Andrea az első lenyomatvételkor megérezte/megértette, hogy nincs miért aggódni. Nagyon stramm volt, akkor is, a későbbiek során is, és végig maximálisan együttműködő.

MyClearBrace

A páciens elégedettsége a fő cél

És nagyon határozott is volt, egy kérdésben mindenképpen: ragaszkodott a lehető legdiszkrétebb megoldáshoz, a láthatatlan fogszabályozó készülékhez. Bár az aligner technológia nagyon sokrétűen alkalmazható, Andreát illetően én azon a véleményen voltam, hogy az ő esetében egy hagyományos szerkezetű rögzített fém fogszabályzó készülékkel talán még tökéletesebb eredményt érhetnénk el. Ezt el is mondtam neki, ám ő hajthatatlan maradt, és ennek tudatában is a MyClearBrace láthatatlan rendszert választotta. A technológiára jellemző átlagos időtartamhoz képest hosszú procedúrán esett át, egy évig hordta a síneket. Az élet végül igazolta a döntését olyan szempontból, hogy görcsök nélkül, felszabadultan élte meg a kezelés egészét, és maximálisan elégedett a kapott végeredménnyel. Ennél több pedig nekünk, szakembereknek sem kell.

MyClearBrace

MyClearBrace

Személy szerint nagyon szeretem és gyakran alkalmazom az aligner technológiát. Mi a VitalCenterben a MyClearBrace láthatatlan fogszabályzás mellett tettük le a voksunkat, ami nagyban hasonlít a világ egyik legismertebb fogszabályozási cége, az amerikai Invisalign által megalkotott és évek óta tökéletesített láthatatlan fogszabályozó rendszerhez, csak éppen egy magyar orvos fejlesztése. Aki ismeri a VitalCentert, tudja, hogy minőségben, szakmai kérdésekben nem kötünk kompromisszumot: a MyClearBrace magas színvonalú, hibátlanul megalkotott koncepció, a szakemberek és a páciensek egyaránt maximálisan elégedettek vele. Mivel magyar a gyártó, így valamivel gyorsabban megkapjuk a személyre szabott kész síneket, és a kezelés egésze is költségkímélőbb.
Mit érdemes még tudni? A MyClearBrace számítógéppel modellezett, speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített, átlátszó műanyag sínek sorozata, amelyek hajszálpontosan illeszkednek a fogsorra. Az egyes ívek egymásra épülő hatása tartja folyamatos mozgásban a fogakat, hogy azok a megfelelő helyre és állásba kerüljenek. Mivel az egyes sínek közötti különbség csekély, ezért a kezelés során jellemzően nincs fájdalom, legfeljebb néhány napig tartó feszítő érzés a sínek cseréjekor. A vékony, átlátszó síneket napi 22 órában viseli a páciens, és átlagosan kéthetente cseréli a következőre. A kezelési idő általában 3-9 hónap attól függően, hogy milyen a kiinduló állapot és mi a cél.
A technológiával nem csupán észrevétlenül érünk el nagyon is látható javulást, de a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy 3D animáción demonstráljuk a fogak mozgásának útját lépésről lépésre, és megmutassuk a várható végeredményt. Ez nem csak egy rendkívül motiváló látványosság, de tulajdonképpen egy 3D-s kezelési terv, hiszen ez alapján dönt a páciens, hogy belevág-e az eljárásba!

Az Andrea számára előzetesen készített virtuális terv 

A passzív nem egyenlő a tétlennel –
a
retainer jelentősége

Andrea történetét nem csak a kezdeti nagyfokú félelme és annak leküzdése, valamint az innovatív láthatatlan rendszer alkalmazása teszi különlegessé és publikálásra érdemessé, de az is, hogy esete jól példázza, mennyire fontos a kezelés úgynevezett passzív fázisa, a retenciós készülék viselése.
A szabályozott fogak korábbi, kóros pozíciójukba való visszacsúszásának több oka is lehet. Természetesen hibázhat a kezelőorvos (pl. bár indokolt lenne, mégsem távolítja el a bölcsességfogakat), állhatnak a háttérben a szabálytalanságot okozó, ám a kezelés után is megmaradó, kezeletlenül hagyott funkcionális eltérések (pl. nyelvlökéses nyelés, szájlégzés), mégis, azt kell, hogy mondjam, legtöbbször a páciensen múlik a rendezett fogsor további sorsa. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a készülék/sín lekerülésével vége a fogszabályozó kezelésnek. Ez távolról sincs így!
A kezelés aktív része valóban véget ér, ám ahhoz, hogy a végeredményt megőrizhessük, szükség van a fogak stabilizálására helyben tartó (retenciós) készülék segítségével. Ez a passzív, ún. retenciós vagy stabilizáló fázis kulcsfontosságú a kezelés szempontjából, elmulasztása esetén a fogszabályozóval elért eredmény megtartása nem garantálható.
Andrea már tudja ezt. Biztos vagyok benne, hogy ameddig szükséges, viselni fogja a retenciós készüléket, az új mosolyát nem tenné kockára soha többé!


Andrea a kezelés előtt és után

 

Vajon Andrea hogyan élte meg a kezelését? A vele készült írásunkból ezt is megtudhatják!