Lassú, de biztos rombolás: a fogakat pusztító fogerózió (saverózió)

Lassú, de biztos rombolás: a fogakat pusztító fogerózió (saverózió)

Dentális erózió, a fogak savártalma. Keveset beszélünk róla, pedig rendkívül sokakat érint és komoly fogászati problémákat okozhat már egészen fiatal korban. Lassú, de agresszív folyamatról van szó, ami sokáig észrevétlenül, alattomosan zajlik és amikor tünetet ad, általában már visszafordíthatatlan.

Gyakori, hogy a páciens, aki nap mint nap látja a fogait, észre sem veszi, ami a szájában történik. Ezért is fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, és ezért is jó, ha állandó fogorvosunk van, aki időben észleli az esetleges (el)változásokat.

Hogyan zajlik az eróziós folyamat?

A fogak felszínét borító fogzománc testünk legkeményebb anyaga, de a savakkal szemben ez is kevés. Amikor a zománc savas hatásnak (alacsony pH-jú ételek, italok, a visszafolyó gyomortartalom) van kitéve, átmenetileg meggyengül és veszít ásványianyag-tartalmából.

A nyál neutralizálja a savat, visszaállítja a száj természetes egyensúlyát, így normalizálódik a fogzománc állapota. Ám ez lassan történik, így, ha a savas behatás gyakran ismétlődik vagy hosszú időn át fennáll, a fogzománc nem képes visszanyerni eredeti keménységét.

Hogyan árt?

A savak által meggyengített felső réteg fogmosáskor, rágáskor, a fogak érintkezésekor könnyebben kopik, idővel akár teljesen elvékonyodik, eltűnik.
A foganyagvesztés ettől a ponttól még inkább felgyorsul, hiszen amikor úgymond „leolvad” a zománc, megnyílik a fog második rétege, a dentin, ami egy teljesen más struktúrájú anyag: jóval puhább a zománcnál, ezáltal még érzékenyebb a savakra, egyéb behatásokra.

Savas hatás+csikorgatás=még komolyabb gond

Ha a savártalmak mellé fogcsikorgatás, szorítás is társul, a folyamat még agresszívabb: a felpuhult foganyagot érő óriási erőbehatás szinte „legyalulja” a fogakat.

Honnan támadnak a savak?

Megkülönböztetünk belső és külső savak általi ártalmakat.

reflux

Belső savak általi ártalom
(regurgitáció, „visszafolyás”: a gyomortartalom szájüregbe kerülése)

Külső savak általi ártalmak

külső savártalmak

 • savas ételek és italok fogyasztásakor. Kifejezetten savasak a szénsavas üdítők (pl. kóla), az energiaitalok, sportitalok, borok; de egyes gyümölcsök (citrusfélék, alma), az ecetes savanyúságok és salátaöntetek, a frissen facsart gyümölcslevek komoly mennyiségben és rendszeresen történő fogyasztása szintén ártalmas a fogakra.
 • bizonyos gyógyszerek, gyógyászati készítmények alkalmazásakor. Számos gyógyszer direkt vagy indirekt módon a dentális eróziót kiváltó tényező lehet. Direkt hatásúak sok egyéb között a gyomorbetegségek esetén alkalmazott sósav tartalmú tabletták vagy folyadékok, a pezsgőtabletták, a rágótabletta vagy por formában adagolt C-vitamin, az Aspirin. Indirekt hatással bírnak pl. a nyálelválasztást csökkentő gyógyszerek.

A dentális erózióban szenvedő páciensek az alábbi tünetekkel szembesülhetnek

 • A fogak elszíneződése. Amikor az elvékonyodott zománc alól kiütközik a dentin színe, a fog sárgás árnyalatúnak látszik. A frontfogak éle gyakran szürkés árnyalatot ölt a vékonyabb zománc miatti magasabb transzparencia eredményeként.
 • Egyre fokozódó fogérzékenység, ami a dentin szabaddá válásával már-már kibírhatatlanná válhat.
 • Apró repedések és egyenetlenségek a fogéleken.
 • Apró bemélyedések a fog rágófelületén.
 • A fogak kopása, méretük csökkenése, ami odáig fajulhat, hogy szinte szó szerint eltűnnek.

A dentális erózió kezelése

Van, hogy a kiváltó ok (egyes betegségek, állapotok, életmódbeli hibák) kiiktatásával orvosolható a gond, de sokszor már oly mértékű a kopás, hogy helyreállító fogászati kezelésre van szükség.
Ennek módja attól függ, hogy milyen mértékű a károsodás.

Kompozittal

A fogzománc hiányát kompozittal pótoljuk. Abban az esetben, amikor a frontfogak éle szürkés színt ölt, elég kompozittal – az esztétikus, úgynevezett „fehér fogtömések” alapanyagaként szolgáló speciális műanyaggal – felépíteni a fog belső, szájpadlás felőli oldalát és máris újra fehér színben pompázik a fog. Akkor is kompozitot használhatunk, amikor egy őrlőfog csücske kismértékben károsodik.

Beszédes képek:

Fiatal páciensünk frontfogainak hátulsó (palatinális) felszínét érte folyamatos savártalom, ami jelentős kopást eredményezett a fogéleken. Az elvékonyodott, egyenetlen felszínűvé vált fogat kompozittal építettük újra. Ezt a sajátos palatinális fogfelszíni kopást a belső savhatások – pl. gyomorsav-reflux – okozzák. Nagyon fontos tudnunk, hogy

reflux esetén sokszor a szájüregi tünetek lehetnek az első jelek („néma reflux”); nem ritka, hogy először a fogorvos hívja fel a páciens figyelmét arra, hogy ebben a betegségben szenved.

dentális erózió

    Előtte: A frontfognál jól látható a kopás a fogéleken
    Utána: Ugyanaz a fog így néz ki a kompozittal való helyreállítás után

Onlay betéttel

A hátsó régióban sokszor részleges koronákat (onlay betétet) alkalmazunk. Ebben az esetben nem szükséges a teljes fogat lecsiszolni, megpróbálunk minél több egészséges saját foganyagot megtartani. A betétet a preparált felületre helyezzük; úgy is mondhatjuk, sapkát kap a fog.

Koronával

A mosolyzónában elhelyezkedő vagy a nagymértékben kopott fogakat koronával építjük újra. Különösen a látható régióban előszeretettel alkalmazzuk a koronák alapanyagaként a teljesen valódi hatású végeredményt adó préskerámiát, valamint az erős, stabil és szintén kiemelkedő esztétikájú cirkóniumot.

Beszédes képek:

A harmincas évei elején járó páciensünk éveken át küzdött a refluxszal. A betegség komoly nyomokat hagyott a teljes fogsorán, de ma már csak mosolyog az egészen: egy komplex restauráló kezelés során cirkóniumból készült koronákkal széppé és egészségessé varázsoltuk a korábban szinte csonkig kopott fogait.

dentális erózió

     Előtte: Jól látható a savas behatás hatására bekövetkezett foganyagvesztés
     Utána: A komplex helyreállító beavatkozás eredménye

 

Pro tippek a savártalom csökkentéséért

hidratálás

 • Hidratáljunk, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a szánk, mert az növeli az erózió kockázatát!
 • Étkezés után – és különösen, ha savas ételt vagy italt fogyasztottunk – a fogmosással várjunk bő fél, akár egy órát, addig csak vízzel vagy fluorid tartalmú szájvízzel öblögessünk, illetve fogköztisztító eszközzel távolítsuk el a fogak közé szorult ételmaradékot!
 • Fogkefének puha vagy extra puha sörtéjűt válasszunk. Legjobb az úgynevezett szónikus* technológiával működő elektromos fogkefe (pl. Philips Sonicare).
  *A szónikus fogkefék esetében a sörték kivételesen gyorsan vibrálnak (percenként akár 62 ezer kíméletes, ugyanakkor hatékony tisztító mozdulat), és ez a mozgás még az ínynél is hatékonyan eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat.
 • Válasszunk a saverózió hatásainak kivédésre szolgáló fogkrémek (pl. Sensodyne Pronamel) közül, amelyek napi alkalmazása segít a fogzománc megszilárdításában. Kerüljük a fogakat károsító fehérítő fogpasztákat!
 • Rágjunk rágógumit! Ez a tevékenység stimulálja a nyálképződést, a nyál pedig semlegesíti a savakat.
 • Ha betegség (gyomorrontás, influenza, egyéb vírusfertőzés) miatt hányunk, bármennyire is kívánnánk, de várjunk fél-egy órát a fogmosással. Addig is öblítsük ki szájunkat tiszta vízzel, frissítő szájvízzel és a nyelvet tisztítsuk meg speciális nyelvkaparóval!
 • A kulcs, hogy az alap kiváltó ok megszűnjön!

Fotók: Bigstock és saját