Lassú, de biztos rombolás: a fogakat pusztító savas erózió

Gyakori, hogy a páciens, aki nap mint nap látja a fogait, észre sem veszi, ami a szájában történik. Ezért is fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, és ezért is jó, ha állandó fogorvosunk van, aki időben észleli az esetleges (el)változásokat.

Hogyan zajlik az eróziós folyamat?

A fogak felszínét borító fogzománc testünk legkeményebb anyaga, de a savakkal szemben ez is kevés. Amikor a zománc savas hatásnak (alacsony pH-jú ételek, italok, a visszafolyó gyomortartalom) van kitéve, átmenetileg meggyengül és veszít ásványianyag-tartalmából.

A nyál neutralizálja a savat, visszaállítja a száj természetes egyensúlyát, így normalizálódik a fogzománc állapota. Ám ez lassan történik, így, ha a savas behatás gyakran ismétlődik vagy hosszú időn át fennáll, a fogzománc nem képes visszanyerni eredeti keménységét.

Hogyan árt?

A savak által meggyengített felső réteg fogmosáskor, rágáskor, a fogak érintkezésekor könnyebben kopik, idővel akár teljesen elvékonyodik, eltűnik.
A foganyagvesztés ettől a ponttól még inkább felgyorsul, hiszen amikor úgymond „leolvad” a zománc, megnyílik a fog második rétege, a dentin, ami egy teljesen más struktúrájú anyag: jóval puhább a zománcnál, ezáltal még érzékenyebb a savakra, egyéb behatásokra.

Savas hatás+csikorgatás=még komolyabb gond

Ha a savártalmak mellé fogcsikorgatás, szorítás is társul, a folyamat még agresszívabb: a felpuhult foganyagot érő óriási erőbehatás szinte „legyalulja” a fogakat.

Honnan támadnak a savak?

Megkülönböztetünk belső és külső savak általi ártalmakat.

reflux

Belső savak általi ártalom
(regurgitáció, „visszafolyás”: a gyomortartalom szájüregbe kerülése)

Külső savak általi ártalmak

külső savártalmak

 • savas ételek és italok fogyasztásakor. Kifejezetten savasak a szénsavas üdítők (pl. kóla), az energiaitalok, sportitalok, borok; de egyes gyümölcsök (citrusfélék, alma), az ecetes savanyúságok és salátaöntetek, a frissen facsart gyümölcslevek komoly mennyiségben és rendszeresen történő fogyasztása szintén ártalmas a fogakra.
 • bizonyos gyógyszerek, gyógyászati készítmények alkalmazásakor. Számos gyógyszer direkt vagy indirekt módon a dentális eróziót kiváltó tényező lehet. Direkt hatásúak sok egyéb között a gyomorbetegségek esetén alkalmazott sósav tartalmú tabletták vagy folyadékok, a pezsgőtabletták, a rágótabletta vagy por formában adagolt C-vitamin, az Aspirin. Indirekt hatással bírnak pl. a nyálelválasztást csökkentő gyógyszerek.

A dentális erózióban szenvedő páciensek az alábbi tünetekkel szembesülhetnek

 • A fogak elszíneződése. Amikor az elvékonyodott zománc alól kiütközik a dentin színe, a fog sárgás árnyalatúnak látszik. A frontfogak éle gyakran szürkés árnyalatot ölt a vékonyabb zománc miatti magasabb transzparencia eredményeként.
 • Egyre fokozódó fogérzékenység, ami a dentin szabaddá válásával már-már kibírhatatlanná válhat.
 • Apró repedések és egyenetlenségek a fogéleken.
 • Apró bemélyedések a fog rágófelületén.
 • A fogak kopása, méretük csökkenése, ami odáig fajulhat, hogy szinte szó szerint eltűnnek.

A dentális erózió kezelése

Van, hogy a kiváltó ok (egyes betegségek, állapotok, életmódbeli hibák) kiiktatásával orvosolható a gond, de sokszor már oly mértékű a kopás, hogy helyreállító fogászati kezelésre van szükség.
Ennek módja attól függ, hogy milyen mértékű a károsodás.

Kompozittal

A fogzománc hiányát kompozittal pótoljuk. Abban az esetben, amikor a frontfogak éle szürkés színt ölt, elég kompozittal – az esztétikus, úgynevezett „fehér fogtömések” alapanyagaként szolgáló speciális műanyaggal – felépíteni a fog belső, szájpadlás felőli oldalát és máris újra fehér színben pompázik a fog. Akkor is kompozitot használhatunk, amikor egy őrlőfog csücske kismértékben károsodik.

Beszédes képek:

Fiatal páciensünk frontfogainak hátulsó (palatinális) felszínét érte folyamatos savártalom, ami jelentős kopást eredményezett a fogéleken. Az elvékonyodott, egyenetlen felszínűvé vált fogat kompozittal építettük újra. Ezt a sajátos palatinális fogfelszíni kopást a belső savhatások – pl. gyomorsav-reflux – okozzák. Nagyon fontos tudnunk, hogy

reflux esetén sokszor a szájüregi tünetek lehetnek az első jelek („néma reflux”); nem ritka, hogy először a fogorvos hívja fel a páciens figyelmét arra, hogy ebben a betegségben szenved.

dentális erózió

    Előtte: A frontfognál jól látható a kopás a fogéleken
    Utána: Ugyanaz a fog így néz ki a kompozittal való helyreállítás után

Onlay betéttel

A hátsó régióban sokszor részleges koronákat (onlay betétet) alkalmazunk. Ebben az esetben nem szükséges a teljes fogat lecsiszolni, megpróbálunk minél több egészséges saját foganyagot megtartani. A betétet a preparált felületre helyezzük; úgy is mondhatjuk, sapkát kap a fog.

Koronával

A mosolyzónában elhelyezkedő vagy a nagymértékben kopott fogakat koronával építjük újra. Különösen a látható régióban előszeretettel alkalmazzuk a koronák alapanyagaként a teljesen valódi hatású végeredményt adó préskerámiát, valamint az erős, stabil és szintén kiemelkedő esztétikájú cirkóniumot.

Beszédes képek:

A harmincas évei elején járó páciensünk éveken át küzdött a refluxszal. A betegség komoly nyomokat hagyott a teljes fogsorán, de ma már csak mosolyog az egészen: egy komplex restauráló kezelés során cirkóniumból készült koronákkal széppé és egészségessé varázsoltuk a korábban szinte csonkig kopott fogait.

dentális erózió

     Előtte: Jól látható a savas behatás hatására bekövetkezett foganyagvesztés
     Utána: A komplex helyreállító beavatkozás eredménye

 

Pro tippek a savártalom csökkentéséért

hidratálás

 • Hidratáljunk, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a szánk, mert az növeli az erózió kockázatát!
 • Étkezés után – és különösen, ha savas ételt vagy italt fogyasztottunk – a fogmosással várjunk bő fél, akár egy órát, addig csak vízzel vagy fluorid tartalmú szájvízzel öblögessünk, illetve fogköztisztító eszközzel távolítsuk el a fogak közé szorult ételmaradékot!
 • Fogkefének puha vagy extra puha sörtéjűt válasszunk. Legjobb az úgynevezett szónikus* technológiával működő elektromos fogkefe (pl. Philips Sonicare).
  *A szónikus fogkefék esetében a sörték kivételesen gyorsan vibrálnak (percenként akár 62 ezer kíméletes, ugyanakkor hatékony tisztító mozdulat), és ez a mozgás még az ínynél is hatékonyan eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat.
 • Válasszunk a saverózió hatásainak kivédésre szolgáló fogkrémek (pl. Sensodyne Pronamel) közül, amelyek napi alkalmazása segít a fogzománc megszilárdításában. Kerüljük a fogakat károsító fehérítő fogpasztákat!
 • Rágjunk rágógumit! Ez a tevékenység stimulálja a nyálképződést, a nyál pedig semlegesíti a savakat.
 • Ha betegség (gyomorrontás, influenza, egyéb vírusfertőzés) miatt hányunk, bármennyire is kívánnánk, de várjunk fél-egy órát a fogmosással. Addig is öblítsük ki szájunkat tiszta vízzel, frissítő szájvízzel és a nyelvet tisztítsuk meg speciális nyelvkaparóval!
 • A kulcs, hogy az alap kiváltó ok megszűnjön!

Fotók: Bigstock és saját

Ha olvasna még a témában, ismerje meg Anett történetét, akinek a reflux okozta savártalmak miatt mentek tönkre teljesen a fogai. A VitalCenternek hála ma már ő is gyönyörű mosollyal büszkélkedhet.