Oscar-díjas fogpótlás a VitalCenterben

Oscar-díjas fogpótlás a VitalCenterben

Erre a történetre tökéletesen ráillik a mondás: minden jó, ha jó a vége.
Páciensünk épp csak belekezdett a régóta tervezett fogászati rehabilitációjába a VitalCenterben, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála. Ő mégis úgy döntött, hogy folytatja a fogászati kezeléssorozatot. „Egy pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyom. Tudtam, hogy nem gyűrhet le a rák, hogy vár rám az élet, amit a fogászati kezelések után végre széles mosollyal élhetek majd!”

Ismerjék meg Martonné Südi Judit egyszerre drámai és felemelő történetét.

Fogvesztés szinte pillanatok alatt

„Genetikailag rosszak a fogaim, mindig sok problémám volt velük. Az igazi gondok a húszas éveim végén kezdődtek és most három éve, a terhességem alatt csúcsosodtak ki. Hirtelen vesztettem el sok fogamat, alul-felül, mindkét oldalon. Törtek, mint a ropi, elég volt beleharapnom egy szendvicsbe. Rejtélyes módon, és szerencsére, a frontfogaim hibátlanok maradtak!”

Foghiánnyal nem teljes az élet

„Jó ideje élt bennem a késztetés, hogy helyrehozassam a fogsoromat. Negyvenéves, életvidám, karakán nő vagyok, boldog feleség, egy csodálatos kisfiú édesanyja –

de az életemre rányomta a bélyegét a fogaim állapota.

Már korábban is kompromisszumokat kellett kötnöm az étkezésekkor, de a terhességem alatt történt fogvesztések óta végképp nem volt részem jóízű evésben: harapni tudtam, de rágni egyáltalán nem; tésztákon, leveseken, főzelékeken éltem. És mivel szélesebb mosolynál látszott a felső foghiány, így a vidám pillanatokban sem voltam önfeledt, mindig kontrolláltam magamat, a mosolyomat!”

Aki keres, talál

„Eljött az idő, amikor anyagilag vállalni tudtuk a fogászati kezelést, én pedig nekiálltam az internetet böngészni: budapesti rendelők honlapjait bújtam. Korábbi rossz élmények miatt rettegtem a fogorvostól, így olyan helyet kerestem, ahol félelem- és fájdalommentes ellátást ígértek. Több fővárosi klinikára bejelentkeztem. Minden esetben kifejezetten női orvoshoz kértem magam; egy férfi előtt nem tudtam volna kinyitni a szám, annyira szégyelltem.
Mire a VitalCenterbe eljutottam, több személyes találkozón is túl voltam, de egyik sem volt meggyőző élmény.”

A VitalCenter-élmény a recepción kezdődik…

VitalCenter recepció

„A VitalCenterben már belépéskor jó érzések járják át az embert; ez azoknak, akiknek a fogászat szenzitív téma, kiemelt jelentőségű lehet. Külön megemlítem a recepciópult mögött ülő Nagy Évát. Ő egy tünemény: barátságos, mosolygós, érdeklődő, támogató. Minden fogászaton ilyen személyiségű embereknek kellene fogadniuk a pácienseket, az egész élmény más lenne!”

…és a konzultáción folytatódik

dr. Gömbös Eszter

„A konzultációt tartó dr. Gömbös Eszter személyisége is azonnal megfogott. A doktornő egy energiabomba, amolyan >>Csináljuk, minden jó lesz!<< hozzáállással. Laza, vagány, ugyanakkor rendkívül felelősségteljes orvos, ami szerintem a legjobb kombináció. Sokat jelentett, hogy nem hordott le, nem szégyenített meg a fogaim állapota miatt. >>Azért vagyunk itt, hogy rendbe tegyük<< – válaszolta, amikor előre jeleztem, hogy szörnyű állapotban vannak a fogaim.”

Cirkónium hidakkal a tökéletes mosolyért

„Azt az elején leszögeztem, hogy implantátumot semmiképpen nem akarok, de a doktornő a röntgen alapján megnyugtatott, hogy minden oldalon megoldható fix, a lecsiszolt saját fogakon nyugvó híddal a pótlás. Tájékoztatott a különböző lehetőségekről: a fémkerámia híd a leggyakrabban alkalmazott,

a cirkóniumváz alapú pedig a jelenleg elérhető legkorszerűbb és legesztétikusabb megoldás.

Ez utóbbi mellett döntöttem. És bár a cirkónium ára magasabb, mint az egyéb pótlásoké, még ezzel együtt is jóval kedvezőbb ajánlatot kaptam, mint más fogászatokon. Összességében igen biztatóan indult a dolog.”

Az első beavatkozás: viszlát, félelem!

„Hiába volt megnyugtató és derűs Eszter doktornő személyisége, az első beavatkozáskor sírva fakadtam a félelemtől. Három letört fog eltávolítására érkeztem; korábban volt már részem hasonló beavatkozásban, és az traumatikus élményként maradt meg bennem. A doktornő türelmes volt velem, nyugtatgatott, biztosított, hogy minden rendben lesz, hamar megleszünk. És így is lett! Kis túlzással ugyan, de épphogy kinyitottam a számat és felkészültem a legrosszabbra, azt mondta: >>Készen is vagyunk, kint van mind a három!<< Nem akartam elhinni; szinte meg sem éreztem. Felemelő tapasztalás volt:

hát ilyen is lehet egy fogászat!?”

Gyökérkezelés szükséges

„A második beavatkozásra, amikor a csiszolások voltak napirenden, már sokkal nyugodtabban érkeztem. Sajnos hamar kiderült, hogy annyira érzékenyek a fogaim, hogy az előkészítés előtt több fogamat gyökérkezelni kell. A doktornő átirányított dr. Boross Boglárkához; megnyugtatott, hogy arany keze van.”

Fogászati kezelés a rák árnyékában

„Végül mégis úgy alakult, hogy zokogva ültem be Boross doktornőhöz a székbe. Ám ez nem a fájdalomtól való félelem miatt volt így; egészen más az aznapi rendkívül rossz lelkiállapotomra a magyarázat.
Azon a szerdán úgy érkeztem a rendelőbe, hogy

előző nap tudtam meg: mellrákom van.

Boross doktornő felvetette, hogy halasszuk el a kezelést, de én, hiába voltam nagyon mélyen, kértem, hogy vágjunk bele.
A doktornő empatikusan és tapintattal kezelte ezt a – gyanítom – számára sem mindennapos helyzetet. Szakmailag pedig… elég, ha annyit mondok, több ülésben öt gyökérkezelésen estem át, és soha, egy pillanatig nem éreztem fájdalmat!”

A rettegett diagnózis: rák

„Hogyan derült ki a betegségem? 2021. június végén egy gyanús csomó miatt jelentkeztem be mammográfiára. Korábban többször volt ciszta mindkét mellemben, de ez más volt. Az események gyorsan követték egymást: a mammográfiát követő ultrahangos vizsgálat és biopszia egyértelműen kimutatták, hogy az elváltozás rosszindulatú. Emlékszem, jöttem ki a kórházból, és zúgott a fejem, nem tudtam, mit kezdjek az információval. Akkor volt kétéves a kisfiam. És alig pár hete vágtam bele az évek óta tervezett mosolymegújításba. Én az életre készültem, és akkor jön ez a diagnózis…”

Az élet élni akar

„Az első hét, az kemény volt. Szerencsére hamar ráleltem egy Facebookos segítő csoportra, csupa sorstárs, akiktől nagyon sok jó energiát, erőt kaptam. Megráztam magam:

keményebb fából faragtak engem annál, mintsem legyűrjön a rák.

Folytattam hát a fogászati kezeléssorozatot, csak az új mosolyomra és a családomra koncentráltam; a betegség szinte eszembe se jutott.”

Rákosan boldogan? Igen, lehetséges!

„2021 novemberére a felső fogsorom megújult. Annyira szép lett! Bár még csak a munka fele volt meg, de már jelentősen javult az életminőségem: mivel az alsó hiányok nem voltak láthatók, így a felső végleges hidak beragasztásának napjától felszabadultan, szélesen mosolyogtam, és a mosollyal együtt visszatért az önbizalmam is. Az étkezések is örömtelibbek lettek: ha nem is volt még százszázalékos, de jelentősen javult a rágóképességem, így bővült a fogyasztható ételek listája. Egyszóval: a rám váró melleltávolító műtét ellenére – a csomó mérete miatt volt szükség ilyen drasztikus lépésre –

boldog voltam!”

Egy nehéz döntés

„Lehetett volna ez másképp is: lehettem volna nagyon magam alatt, hiszen a nagy öröm mellett, ami a VitalCenternek köszönhetően már ekkor ért, volt egy másik, jóval drámaibb vonal. Nőtársaim tudják, miről beszélek, amikor azt mondom: a nőként átélhető egyik legnehezebb döntéshelyzeten voltam túl. Megelőző céllal nemcsak a daganatos, de a másik mellem eltávolítását is kértem. Úgy éreztem, hosszú távon ez szolgálja az érdekemet, és ebben az onkológusom és a műtétet végző sebész is megerősített.

A második menet a VitalCenterben

„A sikeres masztektómia után pihentem, regenerálódtam néhány hónapot, majd idén februárban újra jelentkeztem a VitalCenterben, hogy folytassuk a félbehagyott mosolyrehabilitációt. A doktornő külön felhívott, hogy elmondja, mennyire megörült, amikor ismét látta a nevem a hozzá beírt páciensek között!”

A megújult mosoly

„Az alsó fogsorom rendbetétele még simább volt, mint a felső rehabilitációja, mivel ott jóval kevesebb volt a problémás fog. Amikor az ideiglenes pótlással töltött hetek után alulra is megkaptam a végleges hidakat és összecsuktam a szám, az volt az első gondolatom: úristen, mennyi fog! Amikor belenéztem a tükörbe, akkor pedig ez: és milyen szépek!
Mostanra az új fogsorom a részemmé vált, mintha mindig is az enyém lett volna. Végre szabadon mosolyoghatok, és minden korlátozás nélkül ehetek, ami csak jólesik! Korábbi fogadalmamat megvalósítottam: a végleges alsó hidak behelyezését követően a sokáig tiltólistás kedvencemmel, egy Snickersszel avattam fel az új fogsoromat. Soha nem feledem azt az érzést; teli szájjal faltam és a világ legfinomabb csemegéjének éreztem a mogyorós-karamellás ragacsos szeletet.

A VitalCenterben kapott beavatkozás a lelkiállapotomat, az önbizalmamat is megváltoztatta.”

Mosolyszépítés és lelki támogatás a VitalCenterben

„Nem tudom elégszer elmondani: Gömbös Eszter doktornő fantasztikus volt. Minden szavával, gesztusával támogatást nyújtott mindvégig. Azon túl, hogy megszépítette a mosolyomat, még ezt a borzalmasan nehéz időszakot is megkönnyítette kedvességével, végtelen empátiájával, laza humorával és úgy általában, a pozitív személyiségével.”

És az Oscart kapja…

„Ezért is rendeltem neki egy Oscar-szobor utánzatot Amerikából. Tudom, hogy ez csak egy gesztus, de nem tudtam másképp kifejezni azt az elismerést, hálát, amit vele kapcsolatban érzek. Mondtam is neki, hogy még nagyon sokáig rendelnie kell ám, mert én amíg élek, máshoz nem megyek! Szeptemberben a férjemmel és a kisfiammal elhagyjuk Magyarországot, 5 és fél órányi repülőútra lesz az új hazánk,

de ha fogászati gondom lesz, hazajövök Gömbös doktornőhöz. Akár a világ végéről is.”

Felkerül a pont az i-re

„Ha meghalljuk a daganat, rák szavakat, egyből az elmúlásra gondolunk. Egy teljes fogászati rehabilitáció a jövőbe tekintés, a hosszú távra tervezés. Én egyszerre szenvedtem rákban és jártam a VitalCenterbe a fogsorom megújítása érdekében. Különös érzés volt ezt a két élményt párhuzamosan megélni. Egy biztos: mindvégig úgy voltam vele, hogy annyira vártam a mosolyom megújulását, hogy a rákra gondolni se volt időm. Így pedig esélye sem volt velem szemben a kórnak!
Hamarosan amúgy e téren is felkerül a pont az i-re: a végleges emlőrekonstrukciós műtétemet 2022. október végére tűzték ki. Az lesz a totális megújulás:

a mosolyom után a csorbát szenvedett nőiségem is újra teljes lesz.”