VitalCenter Margitsziget
Fogszabályozás

Mivel a fogazat rendellenességei a lakosság jelentős részét érintik, ajánlott, hogy mindenki átessen egy fogszabályozó szakorvos által végzett vizsgálaton. Gyermekkorban még tejfogazat esetén javasolt az első ellenőrzés, ugyanakkor felnőttkorban is érdemes tájékozódni a fogszabályozási lehetőségekről és a még helyreállítható, illetve megelőzhető problémákról.

A fogszabályzás – amellett, hogy esztétikailag rendezi a fogazatot – preventív kezelésnek is minősül: eredményeképpen a fogak, fogívek, valamint az állcsontok a kívánt pozícióba kerülnek, így megelőzve a későbbi problémák kialakulását például fogszuvasodás, fogágybetegség és állkapocsizületi panaszok. Gyermekeknél a tej- vagy vegyesfogazati stádiumban elkezdett fogszabályozással elősegíthetjük a fogak és az állcsontok helyes növekedését, megszüntethetjük az azt hátrányosan befolyásoló rossz szokásokat (ujjszopás, szájlégzés, nyelési rendellenességek), ezáltal akár elkerülhető vagy jelentősen csökkenthető a rögzített készülékes kezelés ideje.

A fogszabályozó készülékek két nagy csoportját különböztethetjük meg: a kivehető fogszabályozó főleg gyerekkorban használatos (általában 12-13 éves korig) a rögzített megoldás pedig a kamaszok és felnőttek körében alkalmazható.

A modern fogászati technológiáknak köszönhetően ezeknek a készülékeknek a viselése napjainkban sokkal kényelmesebb, mint régen volt, legyen szó a kivehető, vagy pedig a fogak külső felszínére ragasztott fém vagy esztétikus rögzített fogszabályozó készülékekről . A szakma fejlődése révén ma már rendelkezésre állnak olyan technikák is, amelyek gyakorlatilag nem észrevehetők. A rögzített készülék ilyen esetben a fogak belső (kívülről nem látható) felszínén van elhelyezve. Illetve egyre elterjedtebb az ún. láthatatlan fogszabályozó is, amelynek során a kezelés egy digitális technikával készült kivehető, átlátszó műanyagból készült fogszabályzóval ún. alignerrel történik. Ez a kezelési típus felnőttek esetében egyre népszerűbb, hiszen gyakorlatilag láthatatlan, nagyon kényelmes, tisztításhoz, étkezéshez, egy- egy fontos alkalom idejére eltávolítható a szájból.

 
Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!