VitalCenter Margitsziget
Gyermekfogászat

A gyermekek fogászati kezelése legalább annyira fontos, mint a felnőtteké, lényeges azonban belátni, hogy a gyermek nem kicsinyített felnőtt, emiatt nem lehet a felnőtteknél bevált kezelési módszereket egy az egyben alkalmazni, a gyermekek speciális ellátást igényelnek.

A gyermekek fogászati ellátásában első helyen nem is annyira a gyógyítás, mint inkább a megelőzés áll.

Rendkívüli jelentőséggel bír a gyermekek számára a szájhigiénia minél korábbi elsajátítása, illetve a gyermekfogásszal való korai (akár már 2-3 éves korban) és fájdalommentes találkozás. Félévente egyszeri ellenőrzés ajánlott, hiszen a tejfogakat is ugyanúgy kezelni kell, mint a maradó fogakat. A szuvas környezetben kinövő maradó fogak ugyanis maguk is könnyebben szuvasodnak, másrészt a korai tejfogelvesztés komoly fogszabályozási rendellenességet okozhat.

Rendelőnkben azt valljuk, hogy az egészségre nevelés nagyon fontos feladata a fogorvosoknak és a szülőknek. Gyermekünket a lehető legkorábban meg kell ismertetni  a helyes szájápolással és fogtisztítással, éppen ezért  különös jelentősége van a dentálhigiéniai tanácsadásnak. Ha igényli, dentálhigiénikus kolléganőnk külön is foglalkozik gyermeke fogápolási oktatásával.

A gyerekek esetében betartandó szájhigiénés alapelvek a következők:

  • a rendszeres fogmosást az első fogak megjelenésekor kell elkezdeni;
  • fontos a példamutatás, játékosság;
  • szükséges a rendszeres fogorvosi kontroll, rendellenességek korai felismerése;
  • lényeges a helyes fogmosási technika elsajátítása.

Barázdazárás

A barázdazárás egy olyan eljárás, amely az őrlőfogak szuvasodását előzi meg. Ezeknek a fogaknak a mélyebb barázdái gyakran nagyon nehezen tisztíthatók, így hajlamosak a szuvasodásra. Az eljárás során az őrlőfogak mélyedéseit tömőanyaggal töltjük ki, ezáltal a fog felszíne sima lesz, és hatékonyabban ellenáll majd a fogszuvasodást előidéző hatásoknak.

A tömőanyag elhelyezése előtt a barázdákat kitisztítjuk,  a fog felszínét pedig egy speciális anyaggal érdesítjük, hogy a barázdazáró anyag jól tapadjon a fog felszínéhez.

A fogorvosok tanácsa alapján barázdazárást még gyermekkorban, az őrlőfogak előtörése után érdemes elvégezni, mivel így nagymértékben csökkenthető a fogak szuvasodásának veszélye.

Ettől függetlenül azonban akár felnőttkorban, a fog kismértékű szuvasodásakor is sort keríthetünk rá. Ebben az esetben a fogorvos a szuvas rész eltávolítása után végzi el a barázdazárást.

Fogszabályozás

A rendszeres gyermekfogászati kontrollokat érdemes fogszabályozási vizsgálattal összekapcsolni, amely során a szakember eldönti, hogy szükséges-e a fogszabályozó kezelés, illetve hogy mikor ajánlott elkezdeni. Az időben – akár már négyéves korban – megkezdett fogszabályozás segítségével ugyanis nem csak a fogak rendezhetők sorba, de az állcsontok ideális fejlődését is biztosíthatjuk és különböző nyelési és légzési rendellenességeket, rossz szokásokat is kiküszöbölhetünk.

 
Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!