Gyermekfogászat

A fogorvosnál szerzett első élmények akár egy életre meghatározóak lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy kisgyermekek esetében az első találkozás ne akkor történjen, amikor már baj van, fáj egy fog és kezelésre szorul, hanem preventív céllal. Ha a kicsik játékos beszélgetés és állapotfelmérés közepette ismerkednek meg a környezettel, a kezelőorvossal, akkor a későbbiekben kevesebb félelemmel érkeznek a rendelőbe és együttműködőbbek lesznek.

Gyermekfogászat

A gyermekek fogászati kezelése legalább annyira fontos, mint a felnőtteké. Lényeges azonban belátni, hogy a gyermek nem kis felnőtt, vagyis esetükben nem lehet a felnőtteknél bevált kezelési módszereket egy az egyben alkalmazni; a gyermekek speciális ellátást igényelnek.

A gyermekek fogászati ellátásában első helyen nem is annyira a gyógyítás, mint inkább a megelőzés áll.

Rendkívüli jelentőséggel bír a gyermekek számára a szájhigiénia minél korábbi elsajátítása, illetve a gyermekfogásszal való korai (akár már 2-3 éves korban) és fájdalommentes találkozás. Félévente egyszeri érdemes kontrollra vinni a kicsiket, hiszen a tejfogak ugyanúgy elromolhatnak, szuvasodhatnak, mint a maradó fogak. A szuvas környezetben fejlődő maradandó fogak maguk is könnyebben szuvasodnak; a korai tejfogvesztés pedig akár komoly fogszabályozási rendellenességet okozhat.

Rendelőnkben azt valljuk, hogy az egészségre nevelés nagyon fontos feladata a fogorvosoknak és a szülőknek. A gyerekeket a lehető legkorábban meg kell ismertetni  a helyes szájápolással és fogtisztítással, éppen ezért  különös jelentősége van a dentálhigiéniai tanácsadásnak. Ha a szülő igényli, dentálhigiénikus kolléganőnk külön is foglalkozik a gyermekkel, segít a megfelelő szájápolási módok elsajátításában.

A gyerekek esetében betartandó szájhigiénés alapelvek a következők:

  • rendszeres szájápolásra (az íny, majd a fogak gondozása is) már a születéstől szükség van;
  • a rendszeres fogmosást az első fogak megjelenésekor kell elkezdeni;
  • fontos a helyes táplálkozási szokások kialakítása;
  • szükséges a rendszeres fogorvosi kontroll a rendellenességek, kóros folyamatok korai felismerése érdekében;
  • lényeges a helyes fogmosási technika elsajátítása;
  • fontos a szülői példamutatás, a játékosság.

Barázdazárás

A barázdazárás egy olyan eljárás, amely az őrlőfogak szuvasodását előzi meg. Ezeknek a fogaknak a mélyebb barázdái gyakran nagyon nehezen tisztíthatók, így hajlamosak a szuvasodásra. Az eljárás során az őrlőfogak mélyedéseit tömőanyaggal töltjük ki, ezáltal a fog felszíne sima lesz, és hatékonyabban ellenáll majd a fogszuvasodást előidéző hatásoknak.

A tömőanyag elhelyezése előtt a barázdákat kitisztítjuk,  a fog felszínét pedig egy speciális anyaggal érdesítjük, hogy a barázdazáró anyag jól tapadjon a fog felszínéhez.

A fogorvosok tanácsa alapján barázdazárást még gyermekkorban, az őrlőfogak előtörése után érdemes elvégezni, mivel így nagymértékben csökkenthető a fogak szuvasodásának veszélye.

Ettől függetlenül azonban akár felnőttkorban, a fog kismértékű szuvasodásakor is sort keríthetünk rá. Ebben az esetben a fogorvos a szuvas rész eltávolítása után végzi el a barázdazárást.

Fogszabályozás

A rendszeres gyermekfogászati kontrollokat érdemes fogszabályozási vizsgálattal összekapcsolni, amely során a szakember eldönti, hogy szükséges-e a fogszabályozó kezelés, illetve hogy mikor ajánlott elkezdeni. Az időben – akár már négyéves korban – megkezdett fogszabályozás segítségével ugyanis nemcsak a fogak rendezhetők sorba, de az állcsontok ideális fejlődését is biztosíthatjuk és különböző nyelési és légzési rendellenességeket, rossz szokásokat is kiküszöbölhetünk.