Gyermekfogászat

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény a kisgyermek számára, éppen ezért fontos, hogy a fogászati látogatás inkább preventív céllal történjék, semmint egy kialakult probléma kezelésére.

Gyermekfogászat

A gyermekek fogászati kezelése legalább annyira fontos, mint a felnőtteké, lényeges azonban belátni, hogy a gyermek nem kicsinyített felnőtt, emiatt nem lehet a felnőtteknél bevált kezelési módszereket egy az egyben alkalmazni, a gyermekek speciális ellátást igényelnek.

A gyermekek fogászati ellátásában első helyen nem is annyira a gyógyítás, mint inkább a megelőzés áll.

Rendkívüli jelentőséggel bír a gyermekek számára a szájhigiénia minél korábbi elsajátítása, illetve a gyermekfogásszal való korai (akár már 2-3 éves korban) és fájdalommentes találkozás. Félévente egyszeri ellenőrzés ajánlott, hiszen a tejfogakat is ugyanúgy kezelni kell, mint a maradó fogakat. A szuvas környezetben kinövő maradó fogak ugyanis maguk is könnyebben szuvasodnak, másrészt a korai tejfogelvesztés komoly fogszabályozási rendellenességet okozhat.

Rendelőnkben azt valljuk, hogy az egészségre nevelés nagyon fontos feladata a fogorvosoknak és a szülőknek. Gyermekünket a lehető legkorábban meg kell ismertetni  a helyes szájápolással és fogtisztítással, éppen ezért  különös jelentősége van a dentálhigiéniai tanácsadásnak. Ha igényli, dentálhigiénikus kolléganőnk külön is foglalkozik gyermeke fogápolási oktatásával.

A gyerekek esetében betartandó szájhigiénés alapelvek a következők:

  • a rendszeres fogmosást az első fogak megjelenésekor kell elkezdeni;
  • fontos a példamutatás, játékosság;
  • szükséges a rendszeres fogorvosi kontroll, rendellenességek korai felismerése;
  • lényeges a helyes fogmosási technika elsajátítása.

Barázdazárás

A barázdazárás egy olyan eljárás, amely az őrlőfogak szuvasodását előzi meg. Ezeknek a fogaknak a mélyebb barázdái gyakran nagyon nehezen tisztíthatók, így hajlamosak a szuvasodásra. Az eljárás során az őrlőfogak mélyedéseit tömőanyaggal töltjük ki, ezáltal a fog felszíne sima lesz, és hatékonyabban ellenáll majd a fogszuvasodást előidéző hatásoknak.

A tömőanyag elhelyezése előtt a barázdákat kitisztítjuk,  a fog felszínét pedig egy speciális anyaggal érdesítjük, hogy a barázdazáró anyag jól tapadjon a fog felszínéhez.

A fogorvosok tanácsa alapján barázdazárást még gyermekkorban, az őrlőfogak előtörése után érdemes elvégezni, mivel így nagymértékben csökkenthető a fogak szuvasodásának veszélye.

Ettől függetlenül azonban akár felnőttkorban, a fog kismértékű szuvasodásakor is sort keríthetünk rá. Ebben az esetben a fogorvos a szuvas rész eltávolítása után végzi el a barázdazárást.

Fogszabályozás

A rendszeres gyermekfogászati kontrollokat érdemes fogszabályozási vizsgálattal összekapcsolni, amely során a szakember eldönti, hogy szükséges-e a fogszabályozó kezelés, illetve hogy mikor ajánlott elkezdeni. Az időben – akár már négyéves korban – megkezdett fogszabályozás segítségével ugyanis nem csak a fogak rendezhetők sorba, de az állcsontok ideális fejlődését is biztosíthatjuk és különböző nyelési és légzési rendellenességeket, rossz szokásokat is kiküszöbölhetünk.