Fog- és szájbetegségek szakorvosa

Szakterület: protetika, esztétikai fogászat

Fogorvosi pályafutásomat még az egyetem alatt gyakornokként kezdtem a VitalCenterben, 1990-ben.

A rezidensi időszak alatt Dr. Lantos Endre vezető főorvos volt a mentorom, aki a kezdetektől fogva maximális teljesítményre és lelkiismeretes munkára ösztönzött. Ez a hozzáállás, elhivatottság a VitalCenter teljes szakmai stábjára érvényes, amely hosszú távon egy rendkívül stabil, összetartó, szakmailag egymásra építő csapatot eredményezett.

Szakterületem a protetika, az esztétikus fogpótlások készítése. Az esztétikai fogászat ezen  területén nagy kihívás, hogy a pótolt fognak tökéletesen kell „utánozni” az eredetit; így a különböző fogpótlások elkészítésekor a funkcionális és esztétikai szempontoknak ugyanakkora súlyt kell kapniuk, nem kerülhet egyik a másik elé.

Hitvallásom, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében a fogászati problémákat nem elkülönülten, hanem komplexen – a páciens igényeit, adottságait, lehetőségeit és pszichés terhelhetőségét is figyelembe véve – szükséges kezelni. A különböző megoldási lehetőségekről az orvosnak nem egyedül, hanem a pácienssel közösen kell döntenie. A döntés meghozásában az orvos feladata a különböző szempontokhoz leginkább illeszkedő alternatívák korrekt felvázolása, ezért a munkám során rendkívül fontosnak tartom a részletes és érthető tájékoztatást. A kezelések meghatározásánál hosszú távú megoldásokra törekszem, és mindig a megbeszéltekhez tartom magam.

Napjainkban a technikai fejlődés és a professzionális ellátás hatására már érezhetően csökkent a fogászati kezelésekkel szembeni szorongás mértéke, mégis sok páciens negatív elvárásokkal, szorongással ül a fogorvosi székbe.  Számomra a megfelelő fogszakorvosi ellátásba ezért beletartozik a páciensek pszichés állapotának figyelembevétele is: pszichoterápiás tanulmányaim felvérteztek azzal a tudással, hogy a megfelelő kommunikációval és egyéb eszközökkel hatékonyan oldjam a stresszt és félelmet.

A munkámban legnagyobb motivációt az jelenti, amikor pácienseim életminőségébe jelentős javulást hozhatok: a kezelés hatására ismét bátran mernek mosolyogni, javulnak szociális kapcsolataik.