fbpx

Fogászati problémák messzeható következményei

Sokszor bele sem gondolunk, hogy egy kezeletlenül hagyott fogászati rendellenesség milyen messzire mutató következményekkel járhat. Hosszan sorolhatnánk az olyan tüneteket, amelyek igen gyakran fogászati problémákra vezethetők vissza, még akkor is, ha a panaszokkal párhuzamosan nem jelentkezik fájdalom a fogakban.

Cikkünk „főhőse”, a személyi edzőként ténykedő Basa Péter (45) sem gondolt először fogászati eredetű problémára, amikor kínzó ízületi fájdalmak és izomfeszülés jelentkezett a vállában, tarkójában.

Nyak-, váll-, tarkófájdalom – okozhatja fogászati probléma?

„Nem olyan régen furcsa feszülés, tompa fájdalom jelentkezett, majd gyakorlatilag állandósult a nyakamban, tarkómban, vállamban. Volt, hogy a rágóizmaim is görcsös állapotba kerültek, olyankor az étel megrágása is nehézkessé, kényelmetlenné vált. Egy idő után feltűnt, hogy mindezekkel együtt még féloldalasan is rágok; úgy éreztem, valahogy az egész állkapcsom állása megváltozott.
Tanultam anatómiát, tudom, hogy a testünkben minden mindennel összefügg, de

arra álmomban nem gondoltam, hogy fogászati okok állhatnak az életminőségemre mindinkább kiható kellemetlen tünetek mögött;

inkább a stressznek tudtam be, azzal magyaráztam a panaszaimat.”

Képbe kerül a VitalCenter

„Fogorvosi segítséget más ok miatt kerestem – legalábbis akkor még azt hittem. Néhány éve átestem egy fogászati implantáción, ami után fokozatosan igen különös dolgokat kezdtem tapasztalni: mintha egyre szorosabban álltak volna azon az oldalon a fogaim. Egy idő után már a fogselymet sem tudtam áthúzni köztük, képtelen voltam a fogközöket rendesen megtisztítani.
Egy kedves vendégem jó szívvel ajánlotta a VitalCentert: évtizedek óta oda jár, szuperlatívuszokban beszélt róla. Gondoltam, ez egy igazán kipróbált kapcsolat, így hát időpontot kértem.”

Egy rendellenesen álló bölcsességfog következményei

dr. Lantos Endre

„A konzultáción dr. Lantos Endre felmérte az állapotomat. Megerősítette, hogy a fogaim túl szorosan állnak az érintett oldalon és közülük több szuvas – nyilvánvalóan a nehézkes tisztításuk eredményeként. A röntgenkép azt is megmutatta, mi okozta a fogaim elmozdulását: egy elő nem tört, az ínyben szinte vízszintesen álló bölcsességfog lassan de folyamatosan tolta előre a többi fogat. A beültetett implantátum akadályt képezett: megállította a fogak további elvándorlását, így azok néhány év alatt teljesen feltorlódtak. Megváltozott a fogsor statikája, és ezzel együtt módosult a harapás is; a rágóízület egyensúlya felborult, magyarázta a főorvos úr.”

A harapás helyreállítása

A rendellenes pozíciójú bölcsességfog eltávolítását és szuvas fogak kezelését követően megtörtént a harapás korrekciója; Péter esetében ez az érintett oldalon hat cirkónium korona felhelyezésével megoldódott. „A koronák behelyezése után nemcsak a fogsorom esztétikája és a harapásom állt helyre, de minden más is >>kisimult<< – meséli. A kínzó tüneteket mintha elvágták volna; gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra megszűnt az összes kellemetlenség. Ismét laza az állkapcsom és nem sajog étkezéskor; újra rágózhatok, amikor a kedvem úgy tartja! Elmúlt a feszülés, fájdalom a vállamban, tarkómban, nyakamban, karomban is. Jobban alszom, többet bírok fizikailag, derűsebb a hangulatom. Elmondhatatlan megkönnyebbülés ez nekem!

A VitalCenternek hála, visszakaptam a régi életem!”

Mindig van megoldás!

Nem állítjuk, hogy minden esetben ennyire gyors és „egyszerű” egy abnormális harapás rendezése. Összetett a probléma, olykor a kezelés is komplex, akár több hónapig elhúzódik, de sokszor – mint Péter esete is mutatja – igen egyszerű a megoldás. Nem érdemes hát ezekbe az életminőséget jelentősen rontó tünetekbe beletörődni!

Klinikánk alapítója, dr. Lantos Endre emléke szívünkben örökké él. Munkánk során továbbra is az általa megteremtett szellemiséget képviseljük. Köszönjük Pácienseink bizalmát és támogatását.