VitalCenter Margitsziget
All-on-4

Amikor elveszítjük fogainkat vagy szembesülünk a ténnyel, hogy a meglévő fogaink menthetetlenül rossz állapotban vannak, összeomlunk. Napjainkban elfogadhatatlan a fogatlanság, a látható vagy kiterjedt foghiány szociális és pszichikai következményei igen súlyosak lehetnek; az egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól már nem is szólva.

A jó hír, hogy korunk nem csak kihívásokat állít elénk, de egyedülálló lehetőségeket is kínál: a tudomány fejlődésének hála, a fogorvosok ma már szinte nem ismernek lehetetlent akkor (sem), amikor fogpótlásra kerül a sor! Az All-on-4 néhány évvel ezelőtti megjelenése óta az sem jelent akadályt, ha a páciensnek nem csak a foghiánya kiterjedt vagy épp teljes, de csontállománya is elégtelen a hagyományos implantációs eljárásokhoz.

MI AZ ALL-ON-4?

Az All-on-4 eljárás lényege nem foglalható össze egyetlen mondatban. Az eljárás több olyan érdemmel bír, amellyel egyelőre egyetlen másik metódus sem a fogászati implantológián belül.

A technológiát alkalmazva:

  • 4 implantátummal biztosítjuk a teljes felső vagy alsó fogsor stabil rögzülését. Hagyományos eljárás során állcsontonként minimum 6, sokszor 8-10 implantátum szükséges egy fogív teljes rehabilitációjához
  • Egyetlen műtét során történik a menthetetlen fogak kihúzása és az implantátumok beültetése. Hagyományos eljárás esetében a húzást követő gyógyulási szak (3-6 hónap) után ültetjük be az implantátumokat.
  • Akár elégtelen csontállomány esetén is csontpótló műtét nélkül végezhető sikeres rehabilitáció. Hagyományos implantációs kezeléskor elégtelen csontállomány esetén csontpótló műtét szükséges; amennyiben ezt a páciens nem vállalja, kivehető műfogsort kap.
  • Kiképzésük és a beültetés szöge miatt az All-on-4 implantátumok azonnal terhelhetők, így behelyezésük után nem sokkal később rájuk illeszthető a rögzített ideiglenes fogpótlás, ami mind funkcionálisan, mind megjelenésében tökéletes megoldás a gyógyulás időszakára. Kivehető pótlás viselésére még átmenetileg sincs szükség. Hagyományos eljárás esetében az implantátumok behelyezése után csupán kivehető ideiglenes pótlást tudunk biztosítani.
  • Az ideiglenes híd anyagi sajátosságainak köszönhetően nem gátolja az íny regenerálódását, a csavarok rögzülését; a teljes gyógyulás 3-5 hónapon belül lezajlik. Hagyományos eljárás esetében a műgyökerek becsontosodása jellemzően 6 hónap alatt zajlik le.
  • A fix ideiglenes pótlás a természetes fogakhoz hasonlóan stimulálja az ínyt és a csontot, így nem következik be azok leépülése. A kivehető fogsornak nincs jelentős stimuláló hatása, így a gyógyulás kb. hat hónapja alatt, ha nem is drasztikus, de mérhető íny- és csontsorvadás indul be.
  • A gyógyulási időszakban a fix fogsornak köszönhetően a páciens zavartalanul és kompromisszumok nélkül élheti életét. Hagyományos eljárásnál szembesülnie kell a kivehető protézis során gyakran tapasztalt kellemetlenségekkel (lötyög, elmozdul, kiesik).
  • A végleges fogsort a fix ideiglenes pótlásról szerzett benyomások alapján tervezzük; így annak színe, formája, mérete, harapásmagassága megfelelő lesz. A hagyományos eljáráskor is eljutunk a tökéletes végeredményig, ám általában több igazításra is szükség van, míg a fogmű minden szempontból megfelel a páciens igényeinek.

Könnyen megérthető, hogy ezzel a technológiával komoly műtéti és anyagi megterheléstől kíméljük meg a pácienst, miközben minden igényt kielégítő eredményt és jelentős életminőség javulást érünk el – a rögzített ideiglenes pótlásnak köszönhetően már 24 órán belül!

AZ ALL-ON-4 BEAVATKOZÁS LÉPÉSEI:

KONZULTÁCIÓ
Megvizsgáljuk a fogak és az állcsont állapotát, értékeljük a szájüregről készült panoráma röntgen vagy CT felvételt. Az információk birtokában tervezzük meg a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. Ekkor nyílik alkalom a felmerülő kérdések, esetleges kétségek átbeszélésére.

AZ IMPLANTÁTUMOK BEÜLTETÉSE ÉS LENYOMATVÉTEL
A menthetetlen fogak eltávolítása és az implantátumok behelyezése egy műtét keretében történik. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető. A műtétet követő minimális fájdalom fájdalomcsillapítóval, az arcon keletkező duzzanat jegeléssel enyhíthető.

FIX IDEIGLENES PÓTLÁS BEHELYEZÉSE
A szájüregről vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor 24 órán belül elkészíti az ideiglenes rögzített pótlást, így azt már másnap behelyezzük a páciens szájába.

VÉGLEGES FOGPÓTLÁS BEHELYEZÉSE
Az implantátumok 3-5 hónap alatt az állkapocs stabil részévé válnak, így rájuk helyezhető a végleges pótlás. Ennek anyaga lehet cirkónium, fémkerámia, kompozittal leplezett fémváz, vagy az innovatív PEEK-anyag (BioHPP); a választás a páciens esztétikai és egyéb igényeitől függ.

RENDSZERES KONTROLL ÉS DENTÁLHIGIÉNIAI KEZELÉS
Először a kezelés után négy héttel, majd félévente rendszeres kontroll vizsgálatra és szakképzett dentálhigiénikusaink által végzett fogkő-eltávolításra várjuk a pácienst.

EGYÉB TUDNIVALÓK

A kontraindikációk ugyanazok, mint a hagyományos implantológiai eljárásoknál. Ugyanígy, a műtét utáni teendők is megegyeznek az egyéb implantációs beavatkozásoknál elvártakkal. Az All-on-4 implantátumok, a hagyományos műgyökerekhez hasonlóan, megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati ellenőrzés, fogkő-eltávolítás mellett egy életen át kitartanak.

 

Olvasna még az eljárásról? A dr. Péter Györggyel készült beszélgetésünket ITT találja, az eljáráson átesett páciensünk történetét pedig ITT olvashatja el! 

 
Kezelések
Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!