fbpx

Az All-on-4 a mai implantológia egyik csúcsát jelentő technológia, amely azonnali megoldást jelent teljes foghiány esetén is!
Az innovatív technika alkalmazásával mindössze 4 implantátummal biztosítható a komplett felső vagy alsó fogsor stabil rögzülése. Az implantáció után akár már másnap ideiglenes pótlást helyezünk be, ami rögzített, nem kivehető. Az All-on-4 koncepció további óriási előnye, hogy az eljárást alkalmazva csontpótló műtét nélkül végezhető sikeres rehabilitáció - elégtelen csontállomány esetén is!

Így a páciens

hihetetenül rövid idő alatt, jóval kevesebb szájsebészeti beavatkozás, rövidebb gyógyulási idő árán jut el a teljes fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában is megfelelő fogsorig, amivel visszakapja régi életét:

felszabadultan mosolyoghat, jóízűen étkezhet, szorongások nélkül érintkezhet embertársaival!

A foghiány negatív hatást gyakorol életünkre

Amikor elveszítjük fogainkat vagy szembesülünk a ténnyel, hogy a meglévő fogaink menthetetlenül rossz állapotban vannak, összeomlunk. Napjainkban elfogadhatatlan a fogatlanság, a látható vagy kiterjedt foghiány szociális és pszichikai következményei igen súlyosak lehetnek; az egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól már nem is szólva.

All-on-4: azonnali fix megoldás akár teljes foghiány esetén

A jó hír, hogy korunk nem csak kihívásokat állít elénk, de egyedülálló lehetőségeket is kínál: a tudomány fejlődésének hála, a fogorvosok ma már szinte nem ismernek lehetetlent akkor (sem), amikor fogpótlásra kerül a sor! Az All-on-4 negyed évszázaddal ezelőtti megjelenése óta az sem jelent akadályt, ha a páciensnek nem csak a foghiánya kiterjedt vagy épp teljes, de csontállománya is elégtelen a hagyományos implantációs eljárásokhoz.

Az All-on-4 implantációs eljárás lényege

Az All-on-4 eljárás lényege nem foglalható össze egyetlen mondatban. Az eljárás több olyan érdemmel bír, amellyel egyelőre egyetlen másik metódus sem a fogászati implantológián belül.

 

 Hagyományos implantációs eljárásokAll-on-4 implantációs eljárás
Implantátumok számaEgy teljes fogív rehabilitációjához állcsontonként minimum 6, sokszor 8-10 implantátum szükséges.4 implantátummal biztosítjuk a teljes felső vagy alsó fogsor stabil rögzülését. Ezt az implantátumok speciális dőlésszögben történő beültetése teszi lehetővé.
Szájsebészeti bevatkozások számaKülön műtét során történik a menthetetlen fogak eltávolítása, illetve az implantátumok beültetése. Szükség esetén csontpótló eljárást is végzünk, ami egy harmadik igen komoly beavatkozást jelent.Egyetlen műtét során történik a menthetetlen fogak kihúzása és az implantátumok beültetése. Elégtelen csontállomány esetén sem szükséges csontpótló eljárás.
IdőtényezőA húzást 3-6 hónap gyógyulási idő követi, csak ezután ültetjük be az implantátumokat, melyekre 4-6 hónap gyógyulási idő után kerül fel a végleges pótlás. Ha csontpótlásra is szükség van, az kb. plusz 6 hónap további várakozást jelent. Tehát akár 18 hónap is eltelik, mire a végleges fogsor bekerül. A szájsebészeti műtétet követően a páciens 24-48 óra múlva rögzített, tehát nem kivehető ideiglenes fogsort kap. A teljes gyógyulás 4-6 hónapot vesz igénybe; ezután behelyezhetjük a végleges fogsort. 
Anyagi szempontokA több implantátum többe kerül, és a csontpótlás is meglehetősen költséges beavatkozás. Mindössze 4 implantátumért kell fizetni, és elkerülhető a nagy anyagi (és fizikai) megterhelést jelentő csontpótlás
Ideiglenes fogsorHagyományos eljárás esetében az implantátumok behelyezése után csupán kivehető ideiglenes pótlást tudunk biztosítani a gyógyulási időszakra, ami jellemzően 6 hónap. A beültetés szöge miatt az implantátumok azonnal terhelhetők, így személyre szabott rögzített ideiglenes pótlás illeszthető rájuk, ami funkcionálisan és megjelenésében sem hagy kívánnivalót maga után. 
Íny és csontállomány A kivehető fogsornak nincs jelentős stimuláló hatása, így a gyógyulás hónapjai alatt íny- és csontsorvadás indulhat be.A fix ideiglenes pótlás a természetes fogakhoz hasonlóan stimulálja az ínyt és a csontot, így nem következik be azok leépülése.
Végleges fogsor A hagyományos eljáráskor is a tökéletes végeredmény a cél, ám általában több igazításra is szükség van, míg a fogmű minden szempontból megfelel a páciens igényeinek.A végleges fogsort az ideiglenes pótlásról szerzett benyomások alapján tervezzük; így annak színe, formája, mérete, harapásmagassága gyakorlatilag azonnal megfelelő lehet.
Életminőség javulásaA végleges fogsor behelyezéséig továbbra is kompromisszumokkal kell élnie a páciensnek; esetleg szembesül a kivehető protézis okozta kényelmetlenségekkel (lötyög, elmozdul, kiesik).A páciens gyakorlatilag az implantációt követő 1-2 napon belül visszakaphatja régi életét, hála a rögzített ideiglenes fogpótlásnak, amellyel újra jóízűen ehet, nyíltan mosolyoghat, magabiztosan jelenhet meg.
Végeredmény tartósságaSzakszerű kivitelezés, magas minőséget képviselő implantátum és együttműködő páciens (aki megfelelő szájhigiéniát tart fent, rendszeresen eljár professzionális fogtisztításra és kontrollra) esetén az eredmény akár egy életen át kitart.Az All-on-4 eljárás a piacvezető Nobel Biocare fejlesztése, így csak prémium kategóriájú Nobel implantátumokkal végezhető; az implantátum minőségén tehát nem múlik a tartósság. A szakszerű kivitelezés és a páciens együttműködése természetesen itt is elengedhetetlen az akár életre szóló eredményhez.
MegjelenésA foghiánytól az arc beesetté, ráncosabbá válhat, idősebbnek tűnik, ami negatívan befolyásolja az önbecsülést. Az implantátumok és a rájuk helyezett pótlás véget vetnek a csontvesztésnek, ezáltal visszaállítják és fenntartják az orca karakterét, ismét fiatalossá, harmonikussá teszik a vonásokat. 
Élet az implantáció utánA modern anyagok és a technológiai fejlettség eredményeként az implantátumokon nyugvó végleges fogsorok kényelmesek; esztétikában és funkcióban is felveszik a versenyt a természetes fogakkal. Ön búcsút inthet a beszédzavaroknak, ismét fogyaszthatja kedvenc ételeit, nyíltan mosolyoghat, a társas érintkezések során felszabadultan és magabiztosan viselkedhet. Más szavakkal: újra önmaga lehet!

Összességében elmondhatjuk, hogy az All-on-4-ral komoly műtéti és anyagi megterheléstől kímélhetjük meg Önt, miközben minden igényt kielégítő eredményt és jelentős életminőség-javulást érünk el.

Páciensünk mesél (videó)

Az All-on-4 implantációs eljárás lépései

Konzultáció
Megvizsgáljuk a fogak és az állcsont állapotát, értékeljük a szájüregről készült panoráma röntgen vagy CT felvételt. Az információk birtokában tervezzük meg a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. Ekkor nyílik alkalom a felmerülő kérdések, esetleges kétségek átbeszélésére.

Az implantátumok beültetése és lenyomatvétel
A menthetetlen fogak eltávolítása és az állcsontonként négy implantátum behelyezése egy műtét keretében történik. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető. A műtétet követő minimális fájdalom fájdalomcsillapítóval, az arcon keletkező duzzanat jegeléssel enyhíthető.

All-on-4

A fix ideiglenes pótlás behelyezése
A szájüregről vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor általában 24, de legfeljebb 48 óra alatt elkészíti az ideiglenes rögzített pótlást, amit azonnal be is helyezünk a páciens szájába.

A végleges fogpótlás behelyezése
Az implantátumok 3-5 hónap alatt az állkapocs stabil részévé válnak, így rájuk helyezhető a végleges pótlás. Ennek anyaga többféle lehet; a választás a páciens esztétikai és egyéb igényeitől függ. Mi kivételes tulajdonságai (rendkívül esztétikus, szilárd, strapabíró) miatt az innovatív cirkóniumot preferáljuk.

Rendszeres kontroll és dentálhigiéniai kezelés
Először a kezelés után négy héttel, majd félévente rendszeres kontroll vizsgálatra és szakképzett dentálhigiénikusaink által végzett fogkő-eltávolításra várjuk a pácienst.

Egyéb tudnivalók

A kontraindikációk ugyanazok, mint a hagyományos implantológiai eljárásoknál. Ugyanígy, a műtét utáni teendők is megegyeznek az egyéb implantációs beavatkozásoknál elvártakkal. Az All-on-4 implantátumok, a hagyományos műgyökerekhez hasonlóan, megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati ellenőrzés, fogkő-eltávolítás mellett egy életen át kitartanak.

Még több információ az innovatív eljárásról

Olvasna még az eljárásról? A dr. Péter Györggyel készült beszélgetésünket ITT találja, az eljáráson átesett pácienseinkkel készült esettanulmányokat pedig ITT olvashatja el!