All-on-4

Az All-on-4 korunk egyik leginnovatívabb fogászati implantációs technológiája. Az eljárást alkalmazva az esetleg még meglévő, de használhatatlan saját fogak eltávolítása és az állcsontonként 4 implantátum beültetése után már másnap terhelhető ideiglenes pótlást helyezünk be, ami ráadásul fix, rögzített. Így a páciens akár 24 óra alatt eljut a teljes fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában tökéletes fogsorig! És a bónusz: mindezt csontpótlás nélkül!

All-on-4

Amikor elveszítjük fogainkat vagy szembesülünk a ténnyel, hogy a meglévő fogaink menthetetlenül rossz állapotban vannak, összeomlunk. Napjainkban elfogadhatatlan a fogatlanság, a látható vagy kiterjedt foghiány szociális és pszichikai következményei igen súlyosak lehetnek; az egészségünkre gyakorolt negatív hatásairól már nem is szólva.

A jó hír, hogy korunk nem csak kihívásokat állít elénk, de egyedülálló lehetőségeket is kínál: a tudomány fejlődésének hála, a fogorvosok ma már szinte nem ismernek lehetetlent akkor (sem), amikor fogpótlásra kerül a sor! Az All-on-4 néhány évvel ezelőtti megjelenése óta az sem jelent akadályt, ha a páciensnek nem csak a foghiánya kiterjedt vagy épp teljes, de csontállománya is elégtelen a hagyományos implantációs eljárásokhoz.

MI AZ ALL-ON-4?

Az All-on-4 eljárás lényege nem foglalható össze egyetlen mondatban. Az eljárás több olyan érdemmel bír, amellyel egyelőre egyetlen másik metódus sem a fogászati implantológián belül.

A technológiát alkalmazva:

 • 4 implantátummal biztosítjuk a teljes felső vagy alsó fogsor stabil rögzülését.

   

  Hagyományos eljárás során állcsontonként minimum 6, sokszor 8-10 implantátum szükséges egy fogív teljes rehabilitációjához

 • Egyetlen műtét során történik a menthetetlen fogak kihúzása és az implantátumok beültetése.

   

  Hagyományos eljárás esetében a húzást követő gyógyulási szak (3-6 hónap) után ültetjük be az implantátumokat.

 • Akár elégtelen csontállomány esetén is csontpótló műtét nélkül végezhető sikeres rehabilitáció.

   

  Hagyományos implantációs kezeléskor elégtelen csontállomány esetén csontpótló műtét szükséges; amennyiben ezt a páciens nem vállalja, kivehető műfogsort kap.

 • Kiképzésük és a beültetés szöge miatt az All-on-4 implantátumok azonnal terhelhetők, így behelyezésük után nem sokkal később rájuk illeszthető a rögzített ideiglenes fogpótlás, ami mind funkcionálisan, mind megjelenésében tökéletes megoldás a gyógyulás időszakára. Kivehető pótlás viselésére még átmenetileg sincs szükség.

   

  Hagyományos eljárás esetében az implantátumok behelyezése után csupán kivehető ideiglenes pótlást tudunk biztosítani.

 • Az ideiglenes híd anyagi sajátosságainak köszönhetően nem gátolja az íny regenerálódását, a csavarok rögzülését; a teljes gyógyulás 3-5 hónapon belül lezajlik.

   

  Hagyományos eljárás esetében a műgyökerek becsontosodása jellemzően 6 hónap alatt zajlik le.

 • A fix ideiglenes pótlás a természetes fogakhoz hasonlóan stimulálja az ínyt és a csontot, így nem következik be azok leépülése.

   

  A kivehető fogsornak nincs jelentős stimuláló hatása, így a gyógyulás kb. hat hónapja alatt, ha nem is drasztikus, de mérhető íny- és csontsorvadás indul be.

 • A gyógyulási időszakban a fix fogsornak köszönhetően a páciens zavartalanul és kompromisszumok nélkül élheti életét.

   

  Hagyományos eljárásnál szembesülnie kell a kivehető protézis során gyakran tapasztalt kellemetlenségekkel (lötyög, elmozdul, kiesik).

 • A végleges fogsort a fix ideiglenes pótlásról szerzett benyomások alapján tervezzük; így annak színe, formája, mérete, harapásmagassága megfelelő lesz.

   

  A hagyományos eljáráskor is eljutunk a tökéletes végeredményig, ám általában több igazításra is szükség van, míg a fogmű minden szempontból megfelel a páciens igényeinek.

Könnyen megérthető, hogy ezzel a technológiával komoly műtéti és anyagi megterheléstől kíméljük meg a pácienst, miközben minden igényt kielégítő eredményt és jelentős életminőség javulást érünk el – a rögzített ideiglenes pótlásnak köszönhetően már 24 órán belül!

AZ ALL-ON-4 BEAVATKOZÁS LÉPÉSEI:

KONZULTÁCIÓ
Megvizsgáljuk a fogak és az állcsont állapotát, értékeljük a szájüregről készült panoráma röntgen vagy CT felvételt. Az információk birtokában tervezzük meg a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. Ekkor nyílik alkalom a felmerülő kérdések, esetleges kétségek átbeszélésére.

AZ IMPLANTÁTUMOK BEÜLTETÉSE ÉS LENYOMATVÉTEL
A menthetetlen fogak eltávolítása és az implantátumok behelyezése egy műtét keretében történik. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető. A műtétet követő minimális fájdalom fájdalomcsillapítóval, az arcon keletkező duzzanat jegeléssel enyhíthető.

FIX IDEIGLENES PÓTLÁS BEHELYEZÉSE
A szájüregről vett lenyomat alapján a fogtechnikai labor 24 órán belül elkészíti az ideiglenes rögzített pótlást, így azt már másnap behelyezzük a páciens szájába.

VÉGLEGES FOGPÓTLÁS BEHELYEZÉSE
Az implantátumok 3-5 hónap alatt az állkapocs stabil részévé válnak, így rájuk helyezhető a végleges pótlás. Ennek anyaga lehet cirkónium, fémkerámia, kompozittal leplezett fémváz, vagy az innovatív PEEK-anyag (BioHPP); a választás a páciens esztétikai és egyéb igényeitől függ.

RENDSZERES KONTROLL ÉS DENTÁLHIGIÉNIAI KEZELÉS
Először a kezelés után négy héttel, majd félévente rendszeres kontroll vizsgálatra és szakképzett dentálhigiénikusaink által végzett fogkő-eltávolításra várjuk a pácienst.

EGYÉB TUDNIVALÓK

A kontraindikációk ugyanazok, mint a hagyományos implantológiai eljárásoknál. Ugyanígy, a műtét utáni teendők is megegyeznek az egyéb implantációs beavatkozásoknál elvártakkal. Az All-on-4 implantátumok, a hagyományos műgyökerekhez hasonlóan, megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogászati ellenőrzés, fogkő-eltávolítás mellett egy életen át kitartanak.

 

Olvasna még az eljárásról? A dr. Péter Györggyel készült beszélgetésünket ITT találja, az eljáráson átesett páciensünk történetét pedig ITT olvashatja el! 

 
Kezelések