Parodontológia

Fogínygyulladás

A fogínygyulladást (gingivitis) okozó baktériumok alapesetben is megtalálhatók a szájban, a gond azonban akkor kezdődik, amikor ezek a baktériumok kórosan elszaporodnak a szájban. Az íny megduzzadása, vérzése, vagy enyhe fájdalma mind olyan tünetek, melyek a megbetegedést jelzik.

Tipikus reakció ebben a helyzetben, hogy az érintett, fájó területet nem érintjük fogkefével, inkább kihagyjuk a fogmosásból, ezzel azonban még inkább fokozzuk a betegség intenzitását, hiszen a vérzéses területet naponta többször, puha fogkefével és fogkrémmel ajánlatos megtisztítani. Az íny gyengéd átdörzsölésén felül hatékony lehet még az antibakteriális öblögető szájvizek használata is.

Ezek az otthon elvégezhető praktikák azonban csak akkor lesznek igazán hatásosak, ha ezzel párhuzamosan a fogorvosunkat is felkeressük, aki professzionális módon eltávolítja a fogakon lerakódott fogkövet és lepedéket. Ha követjük az orvosunk tanácsait, a tünetek a legtöbb esetben 7-10 nap alatt megszűnnek.

A kezeletlen fogínygyulladás viszont jóval súlyosabb fogágybetegséghez vezethet, amely a fog elvesztése mellett olyan szövődményekkel is járhat, mint például a krónikus bakteriális fertőzés átterjedése a szívünkre vagy az ízületeinkre.

 

Mivel a dohányzás gyakran elkendőzi egy kialakulóban lévő ínygyulladás látható tüneteit, illetve a vele járó fájdalmat is csökkenti, ezért a dohányos páciensek sokszor túl későn jutnak el a fogorvoshoz. Amennyiben ön dohányzik, fokozottan ajánlott, hogy rendszeresen konzultáljon fogorvosával!

 

 

 

A fogínygyulladás elkerülése érdekében igyekezzen betartani a napi három fogmosás alapszabályát, használjon fluoridos fogkrémet és fogselymet, valamint évente legalább kétszer vegyen részt fogkőeltávolításon.

A fogkőeltávolítás körülbelül 30-60 percet vesz igénybe, melynek során az ínyszélre és a fogakra rakódott fogkövet ultrahangos készülékkel és kézi eszközzel távolítják el. Ezt kiegészítheti még a fogak polírozása is, mely csiszolóval vagy levegőfúrással egyaránt történhet.

A fogkő eltávolítása azért nagyon fontos, mert ha nem történik meg, akkor az fokozatosan lerakódik az ínyszél és fogak közti barázdában, ami  hosszabb távon fogínygyulladáshoz vezethet. A fogínygyulladás egyértelmű jelei közé tartozik, ha az íny fájdalmas és könnyen vérezni kezd. Amennyiben a fogágybetegséget nem kezelik időben, az a fogakat beágyazó szövetek visszafordíthatatlan elsorvadásához vezethet, amelynek hosszú távú következménye akár a fog elvesztése is lehet.

Fogágybetegségek

A fogágybetegségek olyan elváltozások, melyek a fogakat tartó szöveteket, vagyis az ínyt (periodontium), a gyökérhártyát (ligamentum periodontale), vagy a fogmedert (alveolus dentalis) érintik. Bár volt idő, amikor ezeket még gyógyíthatatlan betegségeknek tekintették, kezelésükre a 21. századra már professzionális és teljes sikerrel alkalmazott módszereket dolgoztak ki. Az esetek többségében a fogkő eltávolítás nem elég, ilyenkor mikrosebészeti beavatkozás során egyenként tisztítjuk meg a fogak gyökérfelszínét.

A fogágybetegségek széles körben elterjedtek, és sajnos minden életkorban előfordulhatnak.  Statisztikák igazolják, hogy a 40 év feletti lakosság 80%-a szenved valamilyen fogágybetegségtől.

Fontos azonban kiemelni, hogy a fogínygyulladás (gingivitis) nem egyenlő a fogágybetegségekkel, hisz míg előbbi csak a fogínyt érinti, és általában enyhe, könnyen gyógyítható betegség, addig a periodontitis alaposabb, komolyan kezelést igényel, hiszen a fogat tartó szövetek (gyökérhártya és  csont) megbetegedése a fogak elvesztéséhez, illetve számos egyéb, a test különböző részeit érintő tünetcsoportokhoz vezethetnek.

Tünetek, kiváltó okok

Elképzelhető, hogy a legfőbb tünetek, mint a fogak meglazulása vagy a fájdalom csak később jelentkeznek, ezért már a kezdeti tünetekre is fontos odafigyelni. Ilyen például az íny színének megváltozása, a fogmosás közbeni ínyvérzés , illetve a fogíny visszahúzódása is.

A fogágybetegség leggyakoribb kiváltó oka valamilyen fertőzés, melynek első stádiumában a baktériumok az íny és a fog csatlakozásánál telepednek meg. Ilyenkor helyi gyulladásról, azaz ínygyulladásról beszélünk. Fogágybetegség akkor jön létre, amikor a gyulladás mélyebbre hatol. Ez akkor alakulhat ki a legkönnyebben és a leggyorsabban, ha szervezetünk védekezőképessége csökkent, például örökletes okok, általános egészségi állapotunk romlása, vagy immungyengeség miatt.

Megelőzés

A leghatékonyabb megelőzés az alapos fogmosás (a foghiány-  és fogszuvasodásmentes fogsor a kulcs)  és a félévente, fogorvosi rendelőben végzett professzionális fogkőeltávolítás. Ezek betartásával jelentősen csökkenthetjük a fogágybetegségek kialakulásának esélyét.

Kezelése

Ha már kialakult a betegség, akkor mindenképpen orvosi kezelés szükséges, melynek során a szövet további fertőződését a fogkő eltávolításával és a fog polírozásával  lehet megszűntetni. Fogínygyulladás esetében ez általában ultrahangos és kézi fogkőeltávolítással, levegőfúvásos bikarbonátos fogpolírozással (air-flow), illetve a fogíny alatti részek gyulladáscsökkentő öblítésével történik, melyet a dentálhigiénikus végez.

Szükség esetén az is előfordulhat, hogy a fogorvos kisebb műtét során tárja fel az ínyt, és úgy végzi el a kezelést. Az íny visszahúzódására mindemellett plasztikai eljárás is alkalmazható, mellyel megszüntethető fogérzékenység, valamint a fogsor esztétikuma is visszaállítható.

Az említett alapos tisztító kezelést alkalmazzák fogágybetegségek esetében is, a különbség csupán annyi, hogy ebben az esetben a tisztítást mélyen, egészen a foggyökérig kell elvégezni annak érdekében, hogy onnan is eltávolítsák a lepedéket, amelyben a baktériumréteg megtelepedhet. A kezelést legtöbbször antibiotikumos kúra is kiegészíti.