fbpx

A parodontológia az íny és a fogágy megbetegedéseivel foglalkozó tudományág. A kezeletlen fogágybetegségek a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezetnek. Érdemes tehát rendszeres időközönként parodontológus szakorvoshoz fordulni a korai tünetek felismerése és megfelelő kezelése érdekében.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladást (gingivitis) okozó baktériumok alapesetben is megtalálhatók a szájban, a gond akkor kezdődik, amikor kórosan elszaporodnak. Az íny megduzzadása, vérzése, enyhe fájdalma mind olyan tünetek, melyek a megbetegedést jelzik.

Tipikus reakció ebben a helyzetben, hogy az érintett, fájó területet nem érintjük fogkefével, inkább kihagyjuk a fogmosásból, ezzel azonban még inkább fokozzuk a betegség intenzitását, hiszen a vérzéses területet naponta többször is fontos lenne puha fogkefével és fogkrémmel tisztítani. Az íny gyengéd átdörzsölésén felül hatékony lehet még az antibakteriális öblögető szájvizek használata is.

Ezek az otthon elvégezhető praktikák azonban csak akkor lesznek igazán hatásosak, ha ezzel párhuzamosan a fogászati rendelőt is felkeressük, ahol professzionális eljárással eltávolítják a fogakon lerakódott fogkövet és lepedéket. Ha követjük az orvosunk és dentálhigiénikusunk tanácsait, a tünetek a legtöbb esetben 7-10 nap alatt megszűnnek.

Ha ellenben kezeletlen marad, a fogínygyulladás súlyos fogágybetegséghez vezethet, amely a fog elvesztése mellett olyan szövődményekkel is járhat, mint szív- és érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak.

fogagybetegseg

Mivel a dohányzás gyakran elkendőzi egy kialakulóban lévő ínygyulladás látható tüneteit, illetve a vele járó fájdalmat is csökkenti, a dohányos páciensek sokszor túl későn jutnak el a fogorvoshoz. Amennyiben Ön dohányzik, fokozottan ajánlott, hogy rendszeresen konzultáljon fogorvosával!

A fogínygyulladás elkerülése érdekében igyekezzen betartani a napi három fogmosás alapszabályát, használjon fluoridos fogkrémet és fogselymet, valamint évente legalább kétszer vegyen részt fogkő-eltávolításon.

A dentálhigiéniai beavatkozás körülbelül 30-60 percet vesz igénybe, melynek során az ínyszélre és a fogakra rakódott fogkövet ultrahangos készülékkel és kézi eszközzel távolítják el. Ezt kiegészítheti még a fogak polírozása is, mely csiszolóval vagy levegőfúvással egyaránt történhet.

Ha nem történik meg az eltávolítása, a fogkő fokozatosan lerakódik az ínyszél és fogak közti barázdákban, és ez hosszabb távon fogínygyulladáshoz vezethet. A fogínygyulladás egyértelmű jelei közé tartozik, ha az íny fájdalmas és könnyen vérezni kezd. Amennyiben a fogágybetegséget nem kezelik időben, az a fogakat beágyazó szövetek visszafordíthatatlan elsorvadásához vezethet, amelynek következményeként akár fogvesztés is bekövetkezhet.

Fogágybetegségek

A fogágybetegségek olyan elváltozások, melyek a fogakat tartó szöveteket, vagyis az ínyt (periodontium), a gyökérhártyát (ligamentum periodontale), vagy a fogmedert (alveolus dentalis) érintik. Bár volt idő, amikor ezeket még gyógyíthatatlan betegségeknek tekintették, kezelésükre a 21. századra már professzionális és teljes sikerrel alkalmazott módszereket dolgoztak ki. Az esetek többségében a fogkő-eltávolítás nem elég, ilyenkor mikrosebészeti beavatkozás során egyenként tisztítjuk meg a fogak gyökérfelszínét.

A fogágybetegségek széles körben elterjedtek, és sajnos minden életkorban előfordulhatnak. Statisztikák igazolják, hogy a 40 év feletti lakosság 80%-a szenved valamilyen fogágybetegségtől.

Fontos azonban kiemelni, hogy a fogínygyulladás nem egyenlő a fogágybetegségekkel, hisz míg előbbi csak a fogínyt érinti és általában enyhe, könnyen gyógyítható betegség, addig a periodontitis alaposabb, komolyan kezelést igényel, hiszen a fogat tartó szövetek (gyökérhártya és  csont) megbetegedése a fogak meglazulásához és kihullásához, illetve számos egyéb, a test különböző részeit érintő tünetcsoportokhoz vezethetnek.

Tünetek, kiváltó okok

Elképzelhető, hogy a legfőbb tünetek, mint a fogak meglazulása vagy a fájdalom csak később jelentkeznek, ezért már a kezdeti tünetekre is fontos odafigyelni. Ilyen például az íny színének megváltozása, a fogmosás közbeni vagy akár spontán ínyvérzés , a fogíny visszahúzódása, a kellemetlen lehelet, rossz szájíz.

A fogágybetegség leggyakoribb kiváltó oka valamilyen fertőzés, melynek első stádiumában a baktériumok az íny és a fog találkozásánál telepednek meg. Ilyenkor helyi gyulladásról, azaz ínygyulladásról beszélünk. Fogágybetegség akkor jön létre, amikor a gyulladás mélyebbre hatol. Ez akkor alakulhat ki a legkönnyebben és a leggyorsabban, ha szervezetünk védekezőképessége csökkent, például örökletes okok, általános egészségi állapotunk romlása, vagy immungyengeség miatt.

Megelőzés

A leghatékonyabb megelőzés az alapos fogmosás és a félévente rendelői körülmények között végzett professzionális fogkő-eltávolítás. Ezek betartásával jelentősen csökkenthetjük a fogágybetegségek kialakulásának esélyét.

foginybetegseg-fogaszat

Kezelés

Ha már kialakult a betegség, akkor mindenképpen orvosi kezelés szükséges, melynek során a szövet további fertőződését a fogkő eltávolításával és a fogak polírozásával  lehet megszűntetni. Fogínygyulladás esetében ez általában ultrahangos készülék és kézi műszeres fogkő-eltávolítással, levegőfúvásos bikarbonátos fogpolírozással (air-flow), illetve a fogíny alatti részek gyulladáscsökkentő öblítésével történik, melyet a dentálhigiénikus végez.

Szükség esetén a parodontológus szakember kisebb műtét során feltárja fel az ínyt, és úgy végzi el a kezelést. Az íny visszahúzódására mindemellett plasztikai eljárás is alkalmazható, mellyel megszüntethető a fogérzékenység, valamint a fogsor esztétikuma is visszaállítható.

Az említett alapos tisztító kezelést alkalmazzák fogágybetegségek esetében is, a különbség csupán annyi, hogy ebben az esetben a tisztítást mélyen, egészen a foggyökérig kell elvégezni annak érdekében, hogy onnan is eltávolítsák a lepedéket, fogkövet, amelyben a baktériumréteg megtelepedhet. A kezelést legtöbbször antibiotikumos kúra is kiegészíti.