Fogkő-eltávolítás, fogwellness

A VitalCenterben a fogwellness kezelésünk jóval többet nyújt egy egyszerű fogkő-eltávolításnál! A fogazat, az íny és az ajkak komplex szépítő és egészségmegóvó kezelésével visszanyerheti fogsorának ragyogását, magabiztos mosolyát, egész szája felfrissül, üde lesz! Évente legalább kétszer érdemes fogsorát kényeztetni a wellness-élményt kínáló szolgáltatásunkkal!

Fogkő-eltávolítás, fogwellness

A fogkő – hazánkban – a népbetegségnek számító fogágy betegség okozója, a baktériumok melegágya, ami nem csak szájszagot eredményez, de az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják. A fogkő eltávolítása, tehát nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem fogai megóvása miatt is. Azt is fontos tudni, hogy a fogkő nem látszik mindig. A fogkő eltávolítása után megszűnik az irritáció és a fogkőben megtelepedett baktériumok által okozott ínygyulladás, fogínyvérzés vagy rossz lehelet.

A fogkő mindannyiunk szájában megtalálható. Étkezés során a fogak, felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel éppen hogy látható úgynevezett plakkréteg. A plakkréteg nagyja feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő melegágya a baktériumoknak. A plakk idővel a nyálban jelenlévő ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Az így létrejött, meszes plakk a fogkő. Tehát a szájban ez egy baktériumhalmaz, ami  toxinokat termel és ínygyulladást okoz!

A fogkő eltávolítását rendszeres időközönként, félévenként érdemes elvégezni, de egy évben egyszer kötelező!

Hiányát az alábbi tünetek jelezhetik:

  • fogmosáskor vagy rágáskor jelentkező fogínyvérzés
  • duzzadt, helyenként lilás vagy megsötétedett szakaszok az ínyen
  • fogakról visszahúzódott íny
  • kellemetlen szagú lehelet
  • mozgó fogak

A fogíny gyulladása idővel súlyos fogágybetegségekhez is vezethet: a fogakat tartó szövetek visszafordíthatatlanul károsodhatnak, a fogak meglazulhatnak, sőt akár ki is eshetnek.

Mit jelent a fogwellness?

Fogwellness kezeléseink jóval többet nyújtanak egy egyszerű fogkő-eltávolításnál! A fogazat, az íny, és az ajkak komplex szépítő és egészségmegóvó kezelésével visszanyerheti fogsorának ragyogását, magabiztos mosolyát.

Hogyan épül fel egy fogwellness kezelés?

A tisztítás előtt a fogínyre kellemes, gyümölcsízű, enyhe érzéstelenítő hatású zselét helyezünk. Bár a kezelés nem jár fájdalommal, az érzéstelenítő zselé alkalmazásával az érzékeny íny és fogak okozta legkisebb kellemetlenség is elkerülhető. Első lépésben a fogak ultrahangos tisztítására kerül sor:  ez a speciális berendezés lehetővé teszi, hogy a dentálhigiénikus a fogakra tapadt fogkövet a fogzománc megsértése nélkül távolítsa el.

Ezt kiegészíti a kézi fogkőeltávolítás is, azokban az esetekben, amikor az ínyszél alatt, vagy a fogak között nehezen elérhető fogkövet kell apránként eltávolítani.

A kezelés következő lépése az Air-flow kezelés, amelynek során a fogak felszínére levegő, víz és finomra őrölt tengeri só keverékét fújják. A kezelés tisztító és fogfehérítő hatású, eltávolítja az elszineződéseket, illetve egyenletessé és tökéletesen simává varázsolja a fogak felszínét. Ennek köszönhetően a fog tovább marad tiszta, hiszen a lepedék és a fogkő nehezebben tapad meg rajta.

Mivel a tengeri só természetes anyag, ezért a kezelésnek semmiféle mellékhatása, vagy allergiás reakciót kiváltó következménye nincsen.

Az Air-flow-kezelés alapvetően mindenki fogsorára jótékony hatása van, ám leginkább azoknak a pácienseknek ajánlott, akik hajlamosak a fogkőképződésre, illetve azoknak, akiknek a fogazata nehezen tisztítható (fogszabályozót hordanak).

A kezelés zárásaként hyaluronsavas hidratáló krémet helyeznek az ínyre, így az visszanyeri egészséges feszességét és rugalmasságát. A hyaluronsav főként öregedésgátló hatásáról ismert, a kozmetikában is általánosan használt antioxidáns.

A fogwellness kezelés pozitív hatásának fenntartása érdekében dentálhigiénikusunk személyre szabott tanácsokkal látja el Önt a helyes fogápolási technikával és a fogazathoz illeszkedő speciális fogtisztító eszközök használatával kapcsolatban.

Milyen szolgáltatások igényelhetők még?

A fogtisztító kezelés kiegészítéseképpen a pácienseknek lehetősége nyílik fogfehérítést és/vagy fogkontúrozást igénybe venni. A fogtisztítás során fogai visszanyerik eredeti színárnyalatukat, a fogfehérítési eljárás pedig annyiban több ennél, hogy fogait világosabb árnyalatúvá teszi anélkül, hogy azok károsodnának. (A fogfehérítésről bővebben itt olvashat.)

A fogkontúrozás a fogak esztétikuma is alakítható. Az eljárás során a dentálhigiénikus egy speciális eszközzel polírozza a fogak elülső, látható peremeit, amely egyúttal az apró egyenetlenségeket és hibákat is kiegyenlíteni. A kezelés nagy előnye, hogy nem károsítja a fogzománcot.

 
Kezelések