VitalCenter Margitsziget
Gyökérkezelés

A fogbél egy olyan kötőszövet, amely ereket és idegeket tartalmaz, ezért gyulladásának oka többnyire az olyan nagymértékű fogszuvasodás, amely már eléri a fogbelet, ezáltal szabad utat enged a baktériumoknak.

fogbélgyulladásFogbélgyulladás esetenként a fog elhalása következtében is létrejöhet, hisz így az adott fogban megszűnik a vérkeringés, ezért az immunrendszer nem tudja elhárítani a kórokozók elszaporodását.

A kezelés menete:

A kezelés részleteinek meghatározása érdekében a gyökérkezelés előtt minden esetben röntgenfelvételt készítünk, majd pedig a szuvas terület kitisztítása következik, melynek során speciális eszközökkel távolítjuk el a fogbelet a gyökércsatornákból, illetve a kezelt részt ki is tágítjuk, hogy megfelelő minőségű tömésre legyen lehetőségünk.

Az eljárás során a fogon többször is antibiotikus fertőtlenítést végzünk, és ha gyulladás miatt szükséges, ezt több napig, esetleg hétig is fenntartjuk; ez alatt az idő alatt pedig a fogat ideiglenes töméssel látjuk el.

Miután a gyulladás teljesen megszűnt, elkészítjük a végleges tömést. A gyökérkezelés a legtöbb esetben több alkalomból áll – az egyszeri kezelés általában csak a metszőfogak esetében  elegendő.

A fog állapotától függően  annak helyreállítása többféleképpen történhet: ha a megmaradt foganyag még alkalmas rá, akkor a fogat betömjük, vagy inlay-t helyezünk be, ezen kívül korona felhelyezésére is sor kerülhet, méghozzá azokban az esetekben, amikor a gyökérkezelt fog törékennyé válik, és színe is sötétebbé válik, mint a többi fogé.

Fontos tudni, hogy a gyökerek túltömése, mind a túl kevés tömés elhelyezése gyulladáshoz vezethet, ezért létfontosságú, hogy a gyökérkezelésünket minden esetben kizárólag magas képzettségű, tapasztalt szakember végezze.

Gondos odafigyelés és helyes, szakszerű ápolás esetén a gyökérkezelt fogak akár egy egész életen át megmaradhatnak. A gyökérkezelt fogakat félévente ajánlott ellenőriztetni, hiszen ezek a fogak is ki vannak téve a szuvasodás veszélyének. Érdemes megfontolni a gyökérkezelt fog koronával való ellátását is, hiszen ebben az esetben a fognak már nincs pulpája, ami életben tarthatná, így az jóval törékenyebb lehet.

 
Hívjon minket!
Kapcsolat

Kedves Páciensünk,

Egészségügyi intézményként eddig is minden törekvésünk arra irányult, hogy megóvjuk pácienseink egészségét, és ez most sincs másképp.

Mi a pácienseinket felelős partnerként kezeljük, és tudjuk azt, hogyha olyan helyzetben voltak, amely az átlagosnál nagyobb esélyt ad arra, hogy vírushordozóval közlekedtek, akkor ezt a VitalCenternek jelzik, és a kezelést a potenciális inkubációs idő eltelte utánra halasztjuk.

Sajnos a mai naptól arra kényszerültünk, hogy csak ügyeleti rendszert tudjunk fenntartani, mely esetleg nem is a Margitszigeten üzemel (061 340 4518).

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén állunk az Önök rendelkezésére. Minden kedves Páciensünknek köszönjük a velünk való együttműködést!

Dr. Lantos Endre
Vezető Főorvos
VitalCenter

Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk Önökre is!