Implantáció

Az implantátum beültetése az elvesztett fogak pótlásának legkorszerűbb módja, mára rutinbeavatkozásnak számít. Az eljárás után a páciens úgy érezheti, mintha a saját fogait kapta volna vissza. A rendelőnkben alkalmazott modern, kifinomult műtéti technikáknak, a kiváló minőségű anyagoknak és kollégáink magas szintű szakmai tudásának köszönhetően a beavatkozás biztonságos és fájdalommentes, a gyógyulás gyors, az eredmény szép, természetes hatású és tartós, akár egy életre szól.

Implantáció

Fogunk elvesztését komoly traumaként élhetjük meg: azon kívül, hogy esztétikai problémát jelent, jelentősen befolyásolhatja az életminőségünket, és akár az általános egészségi állapotunkra is hatással lehet:

 • nem tudunk felszabadultan mosolyogni;
 • romlik a rágásfunkciónk, így az étkezés sem nyújt akkora élvezetet;
 • ha több fogat is elveszítünk, akár arcvonásaink is megváltozhatnak;
 • a foghiány melletti fogak könnyen elmozdulhatnak, így teljes fogsorunk egészsége is veszélybe kerülhet.
 • szociális, privát kapcsolataink is sérülhetnek

Mindezekre a problémákra kényelmes, biztonságos megoldást nyújt az implantátum beültetése.

Pontosan mi az az implantátum?

Maga az implantátum egy titánból készült csavar – egyfajta „műgyökér” –, amely a valódi foggyökerekhez hasonlóan fogkoronát, hidat és körhidat tart, s amit aztán az implantológus egy kisebb műtét során az alsó vagy felső állkapocsba ültet. Különleges biológiai, kémiai és fizikai tulajdonságainak köszönhetően az implantátum egy idő után összenő a csonttal, éppen ezért tökéletes szilárdsággal képes megtartani a ráhelyezett egy vagy több műfogat. Emellett léteznek úgynevezett mini implantátumok is, melyek a kivehető műfogsorok rögzítésére szolgálnak.

Az implantátumok legfőbb előnyei:

 • A régi fogainkra emlékeztető rágási funkció tökéletesen visszanyerhető.
 • Képes megelőzni a foghiány esetében elkerülhetetlen csontleépülést.
 • Kényelmes, természetes, könnyen kezelhető és kifogástalan esztétikai élményt nyújt.
 • Az implantátumok semmilyen allergiás reakciót nem váltanak ki, mivel tiszta titánból készülnek, ami maximálisan szövetbarát, biokompatibilis anyag. A titán nem korrodálódik, savakkal és egyéb anyagokkal szemben ellenálló, súlyához képest nagyon erős, továbbá nem mágnesezhető.
 • Amennyiben csak egy-két hiányzó fogat kell pótolni, az implantátum használatakor a szomszédos fogak nem lesznek akkora igénybevételnek kitéve, mint a hagyományos hidak beültetése esetén.
 • Ha több egymás melletti fog hiányát kell pótolni, az implantátum lehetőséget biztosít rögzített pótlás készítésére olyan esetekben is, amikor hagyományos módszerekkel csak részlegesen kivehető pótlás készítésére volna lehetőség. Az ilyen pótlás stabilabb, alkalmasabb a rágásra, emellett esztétikailag is tökéletes eredményt nyújt.

Az azonnali implantációról

Azonnali implantáció alatt azt értjük, ha a foghúzást követően azonnal implantátumot helyezünk el a kihúzott fog helyére. Ez a módszer több előnnyel is jár: egyfelől kevesebb műtétet jelent, hiszen nincs szükség második sebészeti beavatkozásra, másfelől a csont és az íny leépülést is megelőzi.
Az eljárás során azonnali ideiglenes korona implantátumra való felhelyezésére is lehetőség van, ha az implantátum stabilitása ezt lehetővé teszi. Ennek leginkább az elülső, jól látható fogak esetében van jelentősége, így megakadályozható fog ideiglenes hiányának láthatósága. A végleges korona a 3-6 hónapos gyógyulási idő leteltével helyezhető fel az implantátumra. Kiterjedt foghiányok esetén, illetve teljesen fogatlan állcsonton is lehetőség van azonnali ideiglenes rögzített pótlás készítésére, mely pillanatnyilag a legkorszerűbb technikának számít.

A műtét menete:

A beültetést minden esetben részletes vizsgálatok és műtéti tervezés előzi meg. Ennek során a fogorvos először felméri a páciens anatómiai jellemzőit, életmódját, és ezek alapján előírja a szükséges röntgen- és laborvizsgálatokat, végül pedig egy műtéti tervet készít, melyben meghatározza a beültetendő implantátumok helyét, számát, és az esetleges csontpótlás szükségességét. A beültetés steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben zajlik illetve egyéni igény esetén lehetőséget biztosítunk altatásban történő beavatkozásra is. Egy implantátum beültetése csontpótlás nélkül 15-30 percet vesz igénybe, és nem jelent nagyobb megterhelést a szervezet számára egy egyszerű foghúzásnál.

A műtét első lépéseként a fogorvos felnyitja az ínyt, egy speciális fúróval elkészíti a csontban az implantátum számára a furatot, ezután behelyezi az implantátum csavart, végül pedig összevarrja az ínyt a beültetett implantátum felett, gyógyulás és a csonttal való összeforrás ebben a védett, zárt térben zajlik le. A beavatkozás után panorámaröntgen-felvételt készítünk.

Teendők a műtétet követően

Előfordul, hogy a műtét helyén nyálkahártya duzzanat alakul ki, ez azonban pár nap alatt felszívódik. Ha a páciens igényli, ebben az esetben antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kaphat. Amennyiben a varrat nem szívódik fel, annak eltávolítására a beavatkozást követő 1-2 héten belül kerülhet sor. A gyógyulási fázisban nincs szükség a normális életvitel megváltoztatására, hiszen ha a páciens előzőleg pótlást vagy műfogsort viselt, azt pár nappal a műtét után már újra hordhatja, adott esetben pedig azonnal terhelhető, ideiglenes pótlás is készülhet számára.
A páciens az implantáláskor egy adatlapot kap az orvostól, melyen az implantátum adatai szerepelnek. Ezt az adatlapot meg kell őrizni, és ezt követően minden fogorvosi kezelésre magunkkal kell vinni, akár az implantálást végző rendelőt látogatjuk meg, akár másik fogorvoshoz megyünk.

Végleges korona készítése az implantátumra

A beültetés helyétől függően a gyógyulási folyamat a műtét után 3-6 hónapig tart; körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátum megfelelően összenőjön az állkapocscsonttal. Abban az esetben, ha ideiglenes pótlást viselt a páciens az implantátumokon, nem szükséges újabb műtéti beavatkozás, csak lenyomatot kell venni az implantátumról. Zártan gyógyuló implantátumok esetében kis helyi érzéstelenítés után a fogorvos megnyitja az ínyt, és egy apró ínyformázó csavart erősít az implantátumba, ami az ínyt 8-10 nap alatt alkalmassá teszi a végleges felépítmény viselésére.
Ezt követően az implantátumra műcsonk kerül, melyet a páciens fogazatáról készített lenyomat alapján, fogtechnikai laboratóriumban készítenek el. Ez egy köztes elem az  implantátum csavar és a végleges korona között.

Bizonyos esetekben a koronát közvetlenül csavarozzuk az implantátumba, mely ugyan drágább technikai megoldás, viszont számos előnnyel jár. Bármikor el lehet távolítani szükség esetén, ha a korona megsérül, művileg kell megtisztítani, a páciens fehérítette a saját fogait és a korona színét is meg kell változtatni, vagy további fogak elvesztése miatt az implantátumot más fogpótláshoz kell használni. A csavar természetesen rejtett, nem látszik és csak a fogorvos tudja eltávolítani.

Az implantátum tartósságáról

Az implantátum – megfelelő szájápolás és rendszeres ellenőrzés esetén – élethosszig kitarthat, így annak kilökődésétől nem kell tartani. Előfordulhat azonban, hogy az implantátumon koronát vagy hidat cserélni szükséges az idő múltával.
Különleges esetekben (nagyjából 1% az esélye) azonban megtörténhet, hogy az implantátum nem forr össze a csonttal és túl laza marad. Ebben az esetben az implantátum eltávolítása és a gátló okok kiküszöbölése után lehetőség nyílik új implantátum beültetésére.

Az implantátum hosszú élettartamának megőrzése érdekében minden páciensünknek azt javasoljuk, hogy jelenjen meg évente kontrollvizsgálaton, illetve félévenként dentálhigiénikus által végzett professzionális fogkőeltávolításon és fogtisztításon. Ha két vizsgálat között bármilyen elváltozást észlel, azonnal jelentkezzen fogorvosánál. Ezeken felül természetesen az implantátum esetében is fokozottan érvényes a mindennapi szájhigiéniás szabályok betartása.

Implantációs rendszerek a VitalCenterben

A VitalCenter a prémium kategóriás, Németországban gyártott CAMLOG implantátumok referenciarendelője. Rendelőnkben az elmúlt 15 év alatt több mint 10 000 sikeres beavatkozást végeztünk el ezzel a típusú implantátummal.

Ha szeretne többet megtudni a CAMLOG implantátumokról, kattinston ide:

http://www.camlog.hu/hu/implantacios-rendszerek/camlog/

Azonnali implantációs beavatkozásokhoz nagy segítséget nyújtanak a NOBEL BIOCARE által gyártott implantátumok, melyeket évek óta alkalmazunk rendelőnkben, pácienseink megelégedettségére.

Tudjon meg többet a NOBEL BIOCARE implantátumokról, kattintson ide:

http://nobelimplant.hu/fogak-pótlása/

Fogsorok stabilizálásához nagy sikerrel alkalmazzuk a 3M Espe által gyártott miniimplantátumokat.

A VitalCenterben az implantációs eljárásokat a legmagasabb színvonalon, a legmodernebb technikával, a legbiztonságosabb módon végezzük, rövid határidővel vállaljuk!

 
Kezelések