fbpx
Foghúzás

A szájsebészet témakörébe olyan kezelések tartoznak, mint a foghúzás, bölcsességfog-eltávolítás, ciszták kezelése, illetve implantátumok beültetése, valamint egyéb olyan fogászati eljárások, melyek sebészi beavatkozást igényelnek. A VitalCenterben kiváló szakemberek korszerű technológiákat bevetve végzik ezeket a beavatkozásokat fájdalommentesen és kíméletesen!

A szájsebészet tárgykörébe tartozó beavatkozások

  • Fogak, illetve foggyökerek extractiója (eltávolítása), mely lehet egyszerű foghúzás vagy sebészi feltárásban elvégzett fogeltávolítás
  • Bölcsességfogak eltávolítása
  • Gyökércsúcs rezekció
  • Állcsontok fogeredetű gyulladásos elváltozásainak és cisztáinak kezelése
  • Fogínyműtétek (Parodontális műtétek)
  • Implantáció és ehhez kapcsolódó csontpótlások

Foghúzás

A foghúzás mindig helyi érzéstelenítésben történik. Az eltávolítást követően általában varrattal szűkítjük az egykori fogat körülvevő ínyt, így akadályozva meg a fog helyén kialakuló véralvadék „kiesését”. A varratokat, amennyiben nem felszívódó fonalat alkalmaztunk, kb. 1 héttel később el kell távolítani.

Foghúzás

Mire kell figyelni a beavatkozást követően?

Az érzéstelenítő hatásának elmúltáig tilos enni, mert saját szánkban komoly sérüléseket tudunk okozni, például az alsó, érzéstelen ajkat át tudjuk harapni.

Azon a napon, amikor a foghúzás történt, tilos öblögetni, mert a kezelés helyén kialakult kis vérrög indítja meg a gyógyulást. A következő napokban kiemelten fontos a fokozott egyéni szájhigiéné, a gyakori és igen alapos, ám óvatosan végzett fogmosás.

Gyulladt fog eltávolítása után kicsit lassúbb a gyógyulás és előfordulhat, hogy hőemelkedés vagy akár láz követi a beavatkozást. Ilyenkor indokolt a lázcsillapító, esetleg gyulladáscsökkentő használata. Kis utófájdalom esetén egy szem fájdalomcsillapító hatékonyan csillapítja a fájdalmat.

Bölcsességfogak eltávolítása

Majdnem minden embernek formálódik bölcsességfoga, a népesség 90 százalékánál azonban e fogak nem, vagy csak részben törnek át az ínyen, éppen ezért nem vesznek részt a rágófunkcióban.

Ennek oka az, hogy az állcsontok nagysága és a fogak mérete nincs arányban, következésképp  több fogunk van, mint amennyi az állcsontokban elfér.  A problémát az okozza, hogy a bölcsességfogak előtörése genetikusan programozva van. A fogak koronáját a csontban egy lágyrész köpeny veszi körül, melynek az a szerepe, hogy a felette lévő csontot feloldja, így biztosítva helyet a fogak növekedéshez.

Mivel a fogak számára nincs elég hely, így a következő problémák léphetnek fel:

  • A fogak csak részben jelennek meg a szájban, nagy részük az íny alatt marad, így a szájban természetesen előforduló baktériumok bejutnak az íny alá és súlyos, gyorsan kialakuló gyulladást okozhatnak.
  • A fog az íny alatt marad, de a lágyrész köpeny (cysta follicularis) elpusztítja nemcsak a környező csontot, de az előtte lévő fog gyökereit is, ami aztán a második őrlőfog elvesztését okozhatja.
  • A fog növekedése során nyomást gyakorol a környezetére, előretolva a meglévő fogakat. Előbb vagy utóbb ennek az lesz az eredménye, hogy az elülső fogak torlódni fognak. Ez különösen nem kívánatos kimenetel fogszabályozás után.
  • Ritkán, a bölcsességfogak rossz pozíciója következtében az állkapocs felszálló ágában ciszta alakulhat ki, vagy az állkapocs törése jöhet létre a ciszta okozta csontfelszívódás következtében.

A legjobb védekezés a prevenció. Az úgynevezett Panoramikus vagy OP röntgenfelvétel egyértelműen kimutatja, hogy vannak-e, s ha vannak, akkor milyen pozícióban találhatók a bölcsességfogak. Amennyiben előnytelen a pozíciójuk, a legcélszerűbb eltávolítani őket, amíg még tünetmentesek. Fogszakorvosunk ezt a tényt könnyen tudja diagnosztizálni a röntgenkép alapján.

Fontos megemlíteni, hogy a fájdalom hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj sincs. A megfelelő diagnózis felállítása érdekében érdemes szakorvosunkat felkeresnie.

Klinikánkon általában mind a négy bölcsességfogat egy műtét alkalmával távolítjuk el.

A kezelése menete

A műtét időtartama 20-30 perc, melynek során atraumatikus technikát alkalmazunk (nincs véső és kalapács), ennek következtében a gyógyulás gyors és fájdalommentes. Technikánk eredményeképpen pácienseinknek elég egy műtéten átesnie a négy helyett, ami után a gyógyulás gyors és kiszámítható.

Műtét utáni esetleges komplikációk

Fontos tudni, hogy az esetek 99%-ban nem lépnek fel komplikációk, amennyiben Önnél mégis jelentkezik valamilyen szövődmény, minél hamarabb jelentkezzen klinikánkon!

Műtét után legtöbbször duzzanat jelentkezik (főként az alsó bölcsességfogak esetében), ami természetes, és néhány nap alatt megszűnik. Előfordulhat szivárgó vérzés a műtéti területről a beavatkozás utáni 24 órán belül, mely azonban steril tamponra történő ráharapással hatékonyan csillapítható.

Igen ritkán, de létrejöhet úgynevezett szájzár is, mely az atraumatikus technikának köszönhetően a legritkább esetekben jelent valódi szájzárat, inkább a duzzanat miatti fájdalom következtében fellépő szájnyitási korlátozottságot, ami rendszerint részleges és néhány nap alatt megszűnik.

Szintén ritkán az alsó bölcsességfogak szoros érintkezésben lehetnek az ideggel, amely az alsó ajak és az állcsúcs érzését biztosítja. Ilyen esetben az ideg sérülhet a beavatkozás során, melynek eredményeként hetekig, hónapokig zsibbadás állhat fenn. Az érzéskiesés lassan javul, és egy idő után az esetek legnagyobb részében maradéktalanul megszűnik.

Gyökércsúcs rezekció

A fogak gyökércsúcsán kialakult gyulladások legtöbbször az elhanyagolt, elhalt fogakon alakulnak ki. Sokszor a legtökéletesebb gyökérkezelés ellenére is ciszta, illetve úgynevezett periapikális tályog alakul ki az évek folyamán. Legtöbbször a fogban jelentkező fájdalommal, illetve a gyökércsúcs környékén tapintható duzzanattal jár. A megfelelő röntgendiagnosztika után a gyulladást műtétileg kezeljük, melynek során a gyökér a gyulladt területbe beleeső részét is levágjuk. A műtét sikerének alapfeltétele, hogy a gyökércsatornák mindegyikében tökéletesen záró gyökértömés legyen. Ennek érdekében sokszor műtét előtt közvetlenül cseréljük a gyökértömést. Amennyiben a gyökér hosszának 1/3-nál hosszabb részt kellene levágjunk, abban az esetben a fog eltávolítását választjuk, mert a meggyengült foggyökér hosszú távú megmaradása esélytelen.

A többgyökerű fogak esetében a műtét sikere mindig kérdésesebb, mint az egy gyökérrel rendelkező fogak esetében.

Amennyiben a fog protetikai szempontból fontos és olyan gyökércsap vagy pótlás található rajta, amit nem szeretnénk eltávolítani, a gyökértömés cseréje helyett egy úgynevezett „retrográd” gyökértömést alkalmazunk. A seb felől zárjuk le megfelelő szövetbarát anyaggal a gyökércsatornát, így elzárva az esetlegesen abban lévő baktériumokat a külvilág elől, megakadályozva ezzel a seb újra fertőződését.

A beavatkozás után 3-4 napig kell duzzanatra, illetve gyógyszerrel kezelhető fájdalomra számítani. A műtét után kb. 1 héttel később távolítjuk el a varratokat.

Ciszta eltávolítása

Az állcsontban található egyéb cisztákat és gyulladásos folyamatokat mindig egyedileg kialakított műtéti terv szerint kezeljük, amit a beavatkozás előtt vagy után egyéb fogászati kezelésekkel egészíthetünk ki. Ezen beavatkozások nem mindegyike végezhető el ambuláns (normál fogászati) körülmények között. Ezeket az eseteket együttműködő, fekvőosztályos intézményekbe irányítjuk. Az ambuláns körülmények között elvégezhető beavatkozásokat sokszor altatásban végezzük.

Fogínyműtétek

A fogínysorvadás a 40 év feletti páciensek esetében egyre nagyobb valószínűséggel jelentkezik. Korai felismerése jelentősen javíthatja az érintett fogak túlélési esélyeit. A rendszeresen elvégzett dentálhigiéniai beavatkozás, a fogkő eltávolítása sokszor kordában tartja a fogat körül vevő szövetek leépülésének folyamatát.
Abban az esetben, amikor már kialakult ínykárosodást állapíthatunk meg, műtéti beavatkozásra van szükség.

Enyhébb károsodás esetén elégséges egy úgynevezett „zárt küret” elvégzése. Helyi érzéstelenítés mellett a szakember az íny alatti fogkövet is eltávolítja, majd az íny fogfelszín felé eső gyulladt sarjszöveteit is. Az alaposan megtisztított, polírozott fogfelszínre az íny így vissza tud tapadni és megfelelő szájhigiénia mellett stabilan ott is marad.

Mélyebb gyulladások esetén már műtétileg kell a gyulladt ínyt eltávolítani. Elülső fogak esetében ennek hátrányos esztétikai következményei lehetnek, melyről minden esetben előzőleg tájékoztatjuk pácienseinket. Az esztétikai hiányosságok helyreállító beavatkozással, ínykorrekcióval, ínyplasztikával maradéktalanul orvosolhatóak!

Egyes fogaknál kialakult parodontális léziók, csonthiányok feltöltése műtétileg lehetséges. Ilyen esetekben a pácienssel folytatott előzetes konzultáció alapján állítja fel a parodontológus szakorvos a kezelési tervet, tájékoztatva a pácienst annak lehetséges kimeneteleiről.

Implantáció és az ahhoz kapcsolódó csontpótló technikák

Az implantációról bővebben itt olvashat.

Fájdalommentes szájsebészeti eljárások

A szájsebészeti eljárásokat helyi érzéstelenítésben végezzük.

A hatékony fájdalomcsillapítók és a fejlett technológiák alkalmazásával a beavatkozás gyors, precíz és fájdalommentes.