Így előzze meg a fog- és ínybetegségek kialakulását!

A nem megfelelő szájhigiénia köztudottan a fogak és az íny legnagyobb ellensége, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Előfordulhat persze, hogy ennek hátterében nem a hanyagság, hanem sokkal inkább a tájékozatlanság áll. Cikkünkben összegyűjtöttük, miért és miként érdemes ügyelni a száj és fogazat egészségének megóvására.

Amit tudni érdemes a fog- és ínybetegségekről

A lepedék- és fogkőképződés a szájban található baktériumok elszaporodásához vezet, amely aztán

számos fogászati probléma táptalajául szolgálhat a kellemetlen lehelettől kezdve a fogszuvasodáson és ínybetegségeken át egészen a fogak meglazulásáig és elvesztéséig.

Az elhanyagolt szájhigiénéből adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbiak betartását javasoljuk:

 • Rendszeres, évente, félévente (bizonyos egyéni sajátosságok esetén még sűrűbben) végzett professzionális fogkő-eltávolítás;
 • Rendszeres (6-12 havonta) fogorvosi kontrollon történő megjelenés;
 • Rendszeres fogmosás megfelelő technikával és eszközökkel;
 • Kiegyensúlyozott és változatos étkezés, a nassolás kerülése;
 • Személyre szabott fluorbevitel.

Mi történik a fogászati kontrollon?

 1. Fogorvosunk megvizsgálja a fogazat és az íny állapotát, szükség szerint panorámaröntgent készít. A vizsgálat alapján a páciensnek személyre szabott megelőzési tervet készítünk, amely figyelembe veszi az egyéni kockázati tényezőket, mint pl. a fogak alakját, elhelyezkedését és érzékenységét, a száj baktériumflóráját, továbbá az étkezési szokásokkal, testmozgással, foglalkozási ártalmakkal, és az általános életvitellel összefüggő rizikófaktorokat.
 2. A fogorvos a pácienssel közösen határozhatja meg a fogorvosi látogatások szükséges gyakoriságát, amely átlagosan félévente egy látogatást jelent.
 3. Fogorvosa szükség szerint dentálhigiénés kezelést javasolhat, amely során dentálhigiénikusunk a fogkövet eltávolítja, a fogakat polírozza, illetve személyre szabott szájhigiénés tanácsokkal látja el.

A fogorvosi rendelő falain kívül: megfelelő szájápolás és táplálkozás

fogaszat-fogmosas

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, hisz nagyon fontos az íny és a fogak folyamatos tisztántartása, illetve az étkezések során keletkező lepedék eltávolítása. Utóbbi, valamint a benne szaporodó baktériumok a legfőbb felelősei a fogszuvasodás és fogínybetegségek kialakulásának.
Ezek a baktériumok alapesetben is előfordulnak a szájban – a jelenlétüket nem lehet megakadályozni –, azonban hatékony szájápolással korlátozható a savképző tevékenységük. A fogkefe megválasztása is lényeges: sörtéje puha, szintetikus szálakból álló legyen.

A fogkefe cseréje háromhavonta kötelező – ha ennél hosszabb ideig használjuk, elszaporodhatnak benne a kórokozók.  Fogkrémünk megválasztásánál elsődleges szempont a fluoridtartalom legyen. A fogmosást bátran kiegészíthetjük a szűk helyekre is beférő fogselyem, vagy fogköztisztító kefe használatával, amelyekkel a fogközökből is eltávolíthatjuk a lepedéket és ételmaradványokat. Ajánljuk az elektromos fogkefe vagy szájzuhany használatát is.

A táplálékbevitel jelentős befolyással van a fogak állapotára. Vannak azonban olyan ételek, amelyek az átlagosnál jobban hozzájárulnak a fogazat romlásához, mint például a szénhidrátban gazdag élelmiszerek; ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek védenek a fogszuvasodás ellen:

 • zsírok, amelyek vitaminban gazdagok, mivel az ezekben található zsírsavak segítenek a szájban található savak közömbösítésében;
 • egyes fehérjék, mint például a kazein (tejfehérje), amelyek megakadályozzák a fogzománc ásványi anyag tartalmának a csökkenését;
 • olyan csokoládék, amelyben polifenolok gátolják a baktériumok szaporodását a szájban

Az egészséges táplálkozás alapelvei

 • A napi táplálékbevitelt osszuk három főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) plusz két kisebb étkezésre.
 • Szánjuk rá az időt, hogy az ételt megfelelő ideig rágjuk.
 • Inkább vizet vagy tejet igyunk, ne savas italokat (mint pl. szénsavas üdítők, gyümölcslék), és lehetőleg minden étkezést fogvédő hatású étel fogyasztásával fejezzünk be (pl. sajt, tej, tojás).
 • Minden étkezés végén igyunk egy pohár vizet. Egy felnőtt szervezete 60% vizet tartalmaz, ezért a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos.
Ne együnk és igyunk savasat lefekvés előtt, mert ebben az esetben a nyálunk elősegíti a foglepedék képződését.
 • Kerüljük a nassolást! Korlátozzuk a napi szénhidrátbevitelek számát (sütemények, müzliszeletek, rágcsálnivalók, csipszek, cukrozott tea vagy kávé). Legjobb, ha szénhidrátot főleg csak a főétkezések során fogyasztunk. A cukrozott tea vagy kávé fogyasztása is étkezésnek számít.
 • Próbáljuk meg az étel összetételét a testünk igényeihez igazítani: 15% fehérje (pl. hús, sajt, hal, tojás), 30% zsír (pl. vaj, olaj, tejszín). 55% szénhidrát (pl. tészta, burgonya, cukor, gyümölcsök)

Személyre szabott fluorbevitel

A fluor egy olyan nyomelem, amely a fogzománcba beépülve ellenállóvá teszi azt a baktériumokkal szemben.

Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a fluor megakadályozza a fogromlást és hozzájárul a száj egészségéhez; helyi használat esetén is erősíti a fogzománcot (fogkrém, szájöblítő). Kis mennyiségben sok ételben megtalálható (például halak, spenót, tea), tartalmazhatja a csapvíz és ásványvíz is, azonban ez gyakran nem elég a fogszuvasodás megelőzéséhez.  A személyes fluorbeviteli értékkel kapcsolatban a fogorvos tud tanácsot adni.