Fog- és szájbetegségek szakorvosa, fogszabályozó szakorvos

Szakterület: fogszabályozás, gyermekfogászat

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán diplomáztam, majd előbb fog- és szájbetegségek, később fogszabályozó szakorvosi képesítést szereztem. Pályafutásomat a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Klinikáján kezdtem. A VitalCenter csapatához 2003-ban csatlakoztam.

Hivatásom legfontosabb célkitűzése, hogy a hozzám forduló páciensek a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kapják meg; a legújabb és leghatékonyabb terápiás eljárások megismerése és elsajátítása érdekében különböző szakképzések, szakmai konferenciák rendszeres résztvevője vagyok.

A mosoly mindennapi életünk része, a másokkal való kommunikációnk fontos eszköze, s egyben az önbizalmunk egyik fokmérője. A fogszabályozás sokban hozzájárulhat a szép, egészséges, szabályos mosolyhoz. Ugyanakkor nem csupán esztétikai okokból javasolt, hanem azért is, mert a rendezetlen, kusza fogsor nehezebben tisztítható: emiatt nagyobb eséllyel indulnak szuvasodásnak a fogak, alakulnak ki különböző fogágybetegségek, ami akár korai fogelvesztéshez, állkapocsízületi problémák kifejlődéséhez vezethet.

Szerencsére az utóbbi évtizedben mind a felnőtt, mind a gyermek fogszabályozás jelentős technológiai fejlődésen ment keresztül, így ma a hagyományos készülékek mellett egyre szélesebb körben elterjedtek az újgenerációs fogszabályzók is. Ezek kényelmesebbek, esztétikusabbak, akár láthatatlanok, és sok esetben jóval hatékonyabbak is, tehát gyorsabban érhető el velük a vágyott eredmény.

Gyermekkorban az időben elkezdett kezeléssel biztosíthatjuk a fogazat és az állcsontok megfelelő fejlődését, valamint különböző nyelési, légzési rendellenességeket és rossz szokásokat is kiküszöbölhetünk.

Felnőttek esetében a különböző esztétikus, esetleg láthatatlan fogszabályzóval – mint amilyen a MyClearBrace rendszer – biztosíthatjuk a hagyományos fém fogszabályzóktól idegenkedő páciensek számára is a szabályozás lehetőségét.

A napi tevékenységem másik része a gyermekfogászat, amely azért különösen fontos, mert az egészséges fogazat alapjai gyermekkorban alakulnak ki, ezért kiemelt jelentőséggel bír gyermekeink fogazatának megfelelő ellátása.

A gyermekek fogászati ellátásában elengedhetetlen a prevenció, melynek alapja az időben megkezdett rendszeres fogorvosi vizsgálat és a szájhigiénés szokások megfelelő kialakítása. Ez nem csupán a különböző fogászati anomáliák megelőzése miatt fontos, hanem azért is, mert ekkor történik meg a gyermekek későbbi, fogorvoshoz való viszonyulásának megalapozása is. Azok a gyerekek ugyanis, akiket szüleik rendszeresen visznek ellenőrzésre, felnőtt korukban kevésbé tartanak a fogászati vizsgálatoktól. Emiatt nagy hangsúlyt helyezek a szorongásmentes légkör megteremtésére, illetve a szülők alapos tájékoztatására. Lévén, hogy magam is kisgyermekes anya vagyok, a gyerekekkel könnyen és gyorsan megtalálom a közös hangot, így a vizsgálat oldott, vidám hangulatban zajlik.

Szabadidőmet természetesen legszívesebben családommal töltöm.  Rajongok a színházért, és az irodalomért is: számomra egy hosszú, stresszes nap után a tökéletes kikapcsolódást legtöbbször egy jó könyv biztosítja. A mindennapjaimban fontos szerepet tölt be a sport is, így amikor csak tehetem, időt szakítok a mozgásra is.