fbpx

Csontig hatoló problémák a fogászatban 1. rész: A csontritkulás

A megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány az implantátum beültetésének egyik fő kritériuma. A csontritkulásban szenvedők esetében gyakran felmerül a kérdés, hogy esetükben egyáltalán szóba jöhet-e a fogászati implantáció. Cikkünkben kielégítő – és reméljük megnyugtató – választ adunk erre a kérdésre.

Nem is sejti, kedves Olvasó, milyen gyakran fordul elő, hogy a pácienseink adják a tippet egy-egy anyag témájához. Kérdeznek, hozzászólnak e-mailben, Facebookon, telefonon, személyesen. Mi pedig figyelünk, és a kérdések megválaszolásán, a dicséretek bezsebelésén, a problémák elsimításán túl fejben jegyzetelünk, gyűjtjük az ötleteket, témákat.
Az egyik, implantálással foglalkozó anyagunk apropóján érkezett komment szó szerint így hangzik: „Azt elfelejtik mondani a fogorvosok, hogy egy bizonyos életkoron túl elkezdődik a csontritkulás, és végül a markodban viszed haza a beültetett fogaidat.”

Ez a hozzászólás ráébresztett bennünket arra, hogy bizony van mit tisztázni a fejekben! A ritkuló csont ugyanis nem feltétlenül fogy mennyiségében; ám a csont adott esetben tényleg el tud sorvadni, fel tud szívódni egyes helyeken; a sokszor bagatellizált ínybetegségeket pedig nem szabad félvállról venni, mert csontig hatoló problémákat okozhatnak.

Dr. Péter György, a VitalCenter implantológus szakembere vállalta a tisztázó szerepét.

A cikk apropóját adó hozzászólás a csontritkulást említi konkrétan, ezért azzal kezdjük a sort!

Csontritkulás – minőségi változás a csontokban

Az osteoporosis („a csont porózussá válása”) során a csontképződés lassul, a csontleépülés fokozódik, ezért a csontozat összetétele romlik. A csontritkulás nem mennyiségében (volumenében) érinti a csontokat, azok sűrűsége, minősége változik.

csontritkulás

„Tehát nem tűnik el a csont a fogak, implantátumok körül vagy bárhol a testben, ám az, hogy a sűrűsége változik, a kritikus, terhelést viselő helyeken (pl. gerinc, combnyak, medence) komoly gondot okozhat: hirtelen erőhatásra akár össze is roppanhat a meggyengült csigolya” – magyarázza a szakember.

Csontritkulás esetén fogászati implantáció: igen vagy nem?

A sokáig tünet- és fájdalommentes, éppen ezért „néma járványnak” is nevezett betegség világszerte 200 millió embert érint, Magyarországon kb. 900 ezer ember szenved tőle! Komoly közegészségügyi probléma tehát, ráadásul civilizációs ártalom, amelynek kialakulásáért leginkább a modern kor emberének életmódja okolható.

„A csontritkulás – hacsak nem szélsőségesen súlyos az elváltozás – nem zárja ki a fogbeültetést

– mondja dr. Péter György. Ám míg az osteoporosis önmagában nem kontraindikáció, azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy a kezelésére oly gyakran használt biszfoszfonát gyógyszercsoport komoly szájüregi problémákat okozhat.” (Erről nem ebben a sorozatban, hanem egy későbbi alkalommal írunk majd bővebben.)

csontritkulás cikk

Olvasna még a témában? Keresse cikksorozatunk második és harmadik részét.