fbpx

Tudjon meg többet az implantátum­­beültetésről: mikor van szükség csontpótlásra?

Minden implantológiai kezelés esetén elengedhetetlen a részletes előzetes megbeszélés a műtétet végző orvossal, mivel ez a legjobb módja annak, hogy a páciens számára legideálisabb megoldást megtaláljuk!

Az állcsont sorvadásáért felelős okok

  • Természetes atrófia a funkció elvesztése miatt

Minden esetben, amikor elveszítünk egy fogat, az azt körülvevő csont terhelése megszűnik. Mivel az adott csontot többé nem érik a rágáskor keletkező erőhatások, ezért idővel vékonyodni kezd, esetenként pedig teljesen elsorvad.

  • Gyulladás miatt kialakult csont felszívódás

A fogak különböző gyulladásai miatt, mely lehet cysta, előrehaladott fogínysorvadás a szervezet sajnos úgy próbál védekezni, hogy részben kötőszövetes átépülés zajlik le a fogat körülvevő csont helyén, csökkentve annak mennyiségét.
Legtöbbször elhalt, kezeletlen, rossz gyökértöméssel ellátott fogak esetében találkozunk jelentősebb csontvesztéssel.
Idősebb korban azonban a fogínysorvadás, vagyis a parodontitis károsítja a fogakat körülvevő csontállományt. Részben genetikai eredetű betegség, más részt az elhanyagolt szájhigiénia áll a hátterében.

  • Szájsebészeti beavatkozás következtében létrejövő csonthiány

Sokszor szükséges csontot eltávolítani bizonyos szájsebészeti beavatkozások alkalmával. Nem eléggé körültekintő fog eltávolítás esetén is sérülhet a fogat tartó csont, mely későbbiekben nehezíti az implantációt. Amennyiben előre lehet tudni, hogy implantátum fog kerülni az eltávolítandó fog helyére célszerű, hogy ugyan az az orvos végezze a beavatkozást, akár egy műtét keretében.

  • Balesetek miatt keletkezett csonthiány

Súlyosabb autós, biciklis balesetek, sportsérülések után jelentősebb csont és lágyrész hiány maradhat vissza. Ilyen esetekben kiterjedtebb csontfelépítő műtéttel tudjuk helyreállítani a szöveteket. Az implantáció ilyenkor is nagy segítséget jelent a rágóképesség és az esztétika helyreállításában.

Csontfelépítő eljárások

Sinus lift,  az arcüreg alapjának feltöltése 

A felső állcsontban a csont vékonyodása miatt a felette lévő arcüreg egyre közelebb kerül a szájüreghez. Egyéni adottságoktól függően a csont vastagsága 1-2 mm-től akár 10-15 mm-ig is terjedhet, de általánosságban elmondható, hogy minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb lehet a csontállomány a száj és az arcüreg között.

A sinus lift eljárás egy olyan műtéti beavatkozás, amelyre akkor van szükség, ha a páciens saját csontja az implantátumok elhelyezéséhez nem elegendő, így abba megfelelő implantátumot nem lehet behelyezni. Ez általában akkor fordul elő, ha az őrlőfogakat a páciens már évekkel a tervezett implantológiai beavatkozás előtt elveszítette. Az eljárás során az arcüreget, vagyis a sinust emeljük meg oly módon, hogy az arcüreg alapját töltjük fel csontpótló anyaggal, esetenként saját csonttal.

A sinus lift műtétről

A beavatkozás lényege, hogy a felső állcsonton kialakított nyíláson át csontpótló anyagot juttatunk a csont fölé, megemelve az arcüreget belülről borító nyálkahártyát, amely magasabb csontkínálatot eredményez. Az erre a célra használt csontpótló anyagok egyaránt készülhetnek szintetikus vagy organikus (állati) eredetű anyagokból is.

A beavatkozás többféle képpen végezhető végezhető

  1. Kis mértékű hiány esetén úgynevezett zárt sinus liftet végzünk. Ebben az esetben az implantátum számára kialakított furaton keresztül emeljük meg a csontot/nyálkahártyát és szintén a furaton keresztül juttatunk be csontpótló anyagot. Előnye, hogy kisebb műtét utáni fájdalommal és duzzanattal jár. Hátránya, hogy csak limitált mértékben tudunk plusz csontot képezni.
  2. Ha a csontleépülés nagymértékű, abban az esetben külön ablakot kell nyissunk az arcüreg oldalán, ugyan abból a feltárásból, amit az implantációhoz készítünk, csak megnagyobbítva azt. Ezt nevezzük nyitott sinus lift A nyálkahártyát ezen az ablakon keresztül nagy precizitással felpreparáljuk és alá csontpótló anyagot helyezünk. Esetenként saját csonttal keverjük. Az így felépített csontba legtöbbször egy időben behelyezzük az implantátumokat is, elkerülve ezzel egy következő műtétet. Amennyiben a rendelkezésre álló eleve ott lévő saját csont nagyon kevés, első alkalommal csak a csontfelépítést végezzük el, és később helyezzük be az implantátumokat. Előnye, hogy biztosan hosszú távon stabil, megfelelő méretű implantátumok befogadására alkalmas mennyiségű csontot tudunk felépíteni. Hátránya, hogy a műtét után nagyobb duzzanatra kell számítani, mint „zárt” társánál.

A sinus lift műtét az implantációhoz hasonlóan rutineljárásnak számít.

Alapesetben helyi érzéstelenítés alkalmazása mellett történik, de ha a páciens igényt tart rá, akkor akár altatásban is végezhető. A műtét után sem kell komoly fájdalomra számítani; az azt követő pár napban általában antibiotikumos kezelés javasolt (a fertőzések megelőzése érdekében), illetve természetes reakciónak számíthat az arc, vagy az íny pár napos, véraláfutásos duzzanata, nagyon ritkán pedig az orr vérzése.

Periimplantáris csontpótlás

Implantátumok behelyezésekor sokszor nem elég széles csont áll rendelkezésre. Amennyiben az implantátum nagy része ennek ellenére csonttal fedett pozícióba behelyezhető, ebben az esetben a hiányzó csontot egy műtét alkalmával szintén felépítjük. Szükség esetén a felépített csontot felszívódó, vagy később eltávolítandó nem felszívódó membránnal fedjük, segítve ezzel a csontképződést. Esetenként az implantológus hosszabb gyógyulási időt javasolhat, mint egyszerű implantáció esetén. A membránt miniatűr titán szegecsekkel, illetve varratokkal lehet rögzíteni. A szegecseket későbbiekben el lehet távolítani, de nem mindig szükséges, mivel ugyan olyan szövetbarát titánból készülnek, mint maguk az implantátumok.

Nagyobb csontfelépítések

Nagyobb csonthiányok esetén megfontolandó saját csonttal történő felépítés. Az ilyen műtétek minden esetben egyedileg mérlegelendők, mivel az eltávolított csont helyének gyógyulásával is számolni kell. Ezeket a beavatkozásokat igény esetén altatásban végezzük.

Minden implantológiai kezelés esetén elengedhetetlen a részletes előzetes megbeszélés a műtétet végző orvossal, mivel ez a legjobb módja annak, hogy a páciens számára ideális megoldást tudjanak találni problémájára!