fbpx

„Visszatért a mosoly az életembe!” – egy fogászati rekonstrukció hatásai

Páciensünk története ékes bizonyíték arra, hogy mekkora jelentősége van a fogazat funkcionális és esztétikai állapotának nem csak az egészség szempontjából, de a mindennapokat és a lelkiállapotot illetően is.

Negyvenéves páciensünk, Szunyogh Attila Angliában él, egy autógyárban dolgozik.
A VitalCenterben elvégzett sikeres fogászati rekonstrukció után szívesen számolt be nekünk a kezelés eredményeként tapasztalt, az életminőségét jelentősen emelő minőségi változásokról.

A fog a világ másik felén is igényli a törődést

Negyvenéves vagyok, de az utóbbi években rendszeresen 6-8 évvel idősebbnek néztek, nyilván a mosolytalanság és a fogaim állapota miatt is. Tíz éve a Föld túlsó felére költöztünk a feleségemmel. Tudtuk, hogy ott nem egyszerű és leginkább nem olcsó az orvosi ellátás, ezért szerettünk volna még itthon átesni mind a fogászati, mind az egyéb egészségügyi ellenőrzéseken. Miután mindez megtörtént és fölszámoltuk az itteni életünket, nekivágtunk Ausztráliának. Éveket éltünk ott.

Hiába tesz meg mindent az ember az egészségéért, én legalábbis úgy gondolom, a lehetőségeimhez mérten mindent megtettem, az idő előrehaladtával újabb és újabb problémák merülnek fel, melyek kezelésre, orvoslásra szorulnak.

Nekem a fogaimmal adódott a legtöbb gond. Az az egészségügyi biztosítás, amit meg tudtunk fizetni, nem fedezte még az alap fogászati ellátást sem; a magánpraxisok pedig, ahol valóban magas színvonalú és mindenre kiterjedő szolgáltatást biztosítanak, végképp elérhetetlenek voltak számunkra. Így maradt a rendszeres és alapos fogmosás mint a fogak karbantartása, de ez nem bizonyult elegendőnek. A tömött fogaim közül sok az évek során tovább romlott, olyan is volt, amelyik teljesen tönkrement. Közben a házasságunk is befuccsolt, úgyhogy végül hazajöttem. Addigra égetően szükségessé vált a fogaim kezelése, fájdalmas gyulladásokkal volt teli a szám.

Az elhanyagolt fogazat hatása az egészségre…

A VitalCentert egy ismerősöm ajánlotta.

Azt gondolom, nagyon sokat elmond egy fogászatról, ha a híre és az ott dolgozó szakemberek neve szájról szájra terjed.

Mivel az ismerősöm Lantos Endre főorvos úrról szuperlatívuszokban beszélt, így hozzá kértem időpontot. Az első találkozáskor, az állapotfelmérés után felvázolta a kezelés menetét és a várható költségeket. Minden kezelési időpontot előre megkaptam, így mindig pontosan tudtam, mi a következő lépés.

Az első körben, decemberben olyan állapotba hoztuk a fogaimat, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni rajtuk dolgozni. Két bölcsességfogam is annyira be volt gyulladva, hogy azonnali ellátásra szorulnak: dr. Péter György szájsebészt meg is lepte, hogy semmilyen panaszom nem volt velük, pedig olyan rossz állapotban voltak, hogy szerinte – kis túlzással – kiabálnom kellett volna a fájdalomtól.
Átestem egy fogkő-eltávolításon, rengeteget szedtek le.

A dentálhigiéniai kezelés után azt vettem észre, hogy nem csak a fogaim, de a tartásom is megváltozott. A tartásom!

Bámulatos, hogy egy „kis” beavatkozásnak is mekkora hatása van az önbecsülésre! És nem csak arra.
Az utóbbi években erősem hullott a hajam, de a decemberi fogászati kezelés óta ez alábbhagyott. Rég látott ismerőseim megjegyezték, hogy mintha sűrűbb lenne a hajam, mint amire ők emlékeztek. Végül is lehet benne valami, hiszen a gyulladt fog súlyos góc a szervezetben, sok probléma alapja lehet. Már csak ezért is érdemes, sőt kell a fogak épségével foglalkozni!
Jelenleg a többi fogamat is kezeljük, úgyhogy remélem, hogy az augusztusi végső átadásra már nagy sörénnyel és fiatalosabb külsővel érkezem. (nevet)

…és a mindennapokra

Saját tapasztalat, hogy a gyulladt fog vagy íny állandó rossz érzést eredményez. Ilyenkor semmi nem esik jól, az evés, a nevetés, a mosoly sem. Örömtelen lesz az élet, és egy idő után ez minden pillanatra kihat. Semmi sem jó, semmi sem komfortos.
Én például otthon reggeliztem egy nagyot, mert ott volt módom étkezés után rendberakni a számat. Közösségben, ahol a fogaim közé szorult ételmaradékok eltávolítására – alapos fogmosással, fogselymezéssel – nem volt lehetőség, nem szerettem enni, inkább éheztem egész nap. Fogytam is rengeteget.
És gyűlöltem, de tényleg gyűlöltem mosolyogni! Minden egyes mosolynál átfutott a fejemen, hogy kikandikál a foghiányom, látszanak a törött, romlott, szuvas, elszíneződött fogaim, és tudtam, hogy rossz a leheletem.

A decemberi első, majd a januári második körben történt meg a csiszolás, ami egyáltalán nem fájt, sokkal rosszabbra számítottam, valamint a töméscserék és a harapásminta-vétel, hogy majd pótolhassák a hiányokat, illetve inlay-jel fedhessék a törött, erősen sérült fogaimat. Most három ideiglenes fogam van, azokat augusztusban cseréli végleges hídra a főorvos úr. Az alsó töméscseréket is akkor fejezi be.
Természetesen, ha a VitalCenteren múlna, nem húzódna el ennyire a kivitelezés, befejeznénk akár néhány napon belül; de az angliai munkahelyemről csak augusztusban tudnak szabadságra engedni.

VitalCenter, ahol minden fog-gond megoldódik

Az első pillanattól tudtam, hogy a VitalCenterben jó kezekben vagyok.

Az, ahogy itt törődnek az emberrel, ahogy bátorítják, odafigyelnek, ahogy – átvitt értelemben és szó szerint egyaránt – megsimogatják a vállát…

Ráadásul eszméletlen jó minőségben és rendkívül magas színvonalon dolgoznak. Teszik mindezt egyedülállóan szép környezetben, már besétálni is élmény a Margitsziget hatalmas fái között!

A minőségi fogászat, ami mindenkinek jár!

Egyedül nem tudtam volna anyagilag vállalni egy ilyen komoly mértékű fogászati beavatkozást, a családomtól kapok segítséget. Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül, és alapvetően roppant szomorú, hogy ez a minőség nem általános és mindenki számára elérhető.
Nézem a magyarokat, és laikusként is látom, mennyire elhanyagolt sok ember szája, kortól és nemtől függetlenül. Nyilván ez igény kérdése is, de biztos, hogy az anyagiak is sokat nyomnak a latban. Számomra rejtély, hogy egy ilyen kezelésre miért nem lehet akár államilag támogatott hitelt fölvenni; az egészség mindennél fontosabb és hosszú távon remek befektetés, mivel az életminőségünk alapvető meghatározója. Az egészséges ember aktív ember, az egészséges fogazattal rendelkező ember pedig még mosolygós is.

Mindenkinek járna ez a fajta fogászati élmény, a magas szakmai színvonal és emberséges bánásmód, amit a VitalCenter nyújt. Hálás vagyok az itt dolgozóknak.

És jövök augusztusban.

Epilógus – Augusztus

Végre! Ez a nap is eljött! Nagyon vártam, már vágtam a centit. Az ideiglenes híd nagyon jól funkcionált és esztétikailag sem hagyott kívánnivalót maga után, de megszokni teljesen nem tudtam soha: nem volt rossz vagy kényelmetlen, csak furcsa érzés. De már azzal a számban is sokkal nyitottabb és derűsebb lettem, újra szokásommá vált a mosolygás. Mennyire hiányzott ez nekem! Mosoly nélkül sivár az élet. És hát a végleges híd…! Ahogy bekerült a számba, éreztem, hogy ez már igazán az enyém, hogy ez így rendben van.
Mit mondhatnék még?

Boldog vagyok, felszabadult, szinte újjászülettem. És ezt a VitalCenternek köszönhetem.

Klinikánk alapítója, dr. Lantos Endre emléke szívünkben örökké él. Munkánk során továbbra is az általa megteremtett szellemiséget képviseljük. Köszönjük Pácienseink bizalmát és támogatását.