fbpx

Egy év láthatatlan fogszabályzóval –
A páciens szemszögéből

Egy újabb páciens, aki hatalmas utat járt be a VitalCenterrel. Andreával egy év alatt megfordult a világ, két terhet is lepakolt: a rendezetlen fogsora miatt érzett frusztrációt és a fogorvostól való bénító félelmet.

Egy év történetét meséljük el. Egy évét, ami alatt egy fiatal nő nagy utat járt be. Nem csak kusza fogai rendeződtek a MyClearBrace láthatatlan fogszabályozó eljárásnak köszönhetően, de a VitalCenterben lezajlott kezeléssorozat alatt lelkében is helyreállt a rend: megszabadult a bénító félelemtől, ami mindannyiszor úrrá lett rajta, valahányszor belépett egy fogorvosi rendelőbe.

Ismerjék meg Tóth Andrea történetét!

A fogorvostól való félelem eredete

„Gyerekként rengeteg rossz élmény ért a kötelező iskolai szűréseken, goromba és durva volt a fogorvosnő, akihez az iskolánk tartozott. Mivel hiú lány voltam, még ezekkel az emlékekkel a tarsolyomban is belementem a tinédzserkori fogszabályozásba, amire azért volt szükség, mert csálén álltak az első fogaim alul is, de főleg felül.
Állandó fogszabályzó készüléket hordtam két és fél éven át, majd kaptam egy, a fogak stabilizálására szolgáló kivehető éjszakai retenciós készüléket. Ám azt elfelejtették megemlíteni, hogy viselése mekkora jelentőséggel bír az eredmény megtartása érdekében. Így történt, hogy a retainer eltűnt a süllyesztőben, egy fiók mélyén. Ennek meg is lett a következménye: középiskolás koromban a fogaim elkezdtek visszaállni a szabályozás előtti pozíciójukba.

A fogorvostól való félelem következményei

Gimnázium után Szegeden éltem, hivatásos táncművészként a Szegedi Kortárs Balett Társulatban táncoltam nyolc éven át.  Gyakorlatilag a színpadon éltem.
Akkortájt több fogam is romlásnak indult, az egyiknél gyökérkezelésre volt szükség. Jártam fogorvoshoz, a hat alkalom alatt hétszer ájultam el, volt, hogy már a váróteremben, annyira féltem.
A történtek után talán érthető, hogy hét-nyolc éven át fogorvos közelébe sem mentem. Ezt persze megsínylették fogaim: elszíneződtek, több kilyukadt. Természetesen rendkívül frusztrált a szám állapota és kinézete. Egy táncostól, valakitől, akinek a színpad, a mozgás az élete, aki a testével dolgozik, azt várják, hogy dinamizmust, jókedvet, egészséget sugározzon, csinos és jólápolt legyen; márpedig egy hibás, csúnya fogsorról sok minden eszünkbe jut, de az egészség és igényesség biztosan nem!

Lehet más a fogászati kezelés!

Budapestre kerültem, ahol edzőként kezdtem dolgozni. A munkám révén ismerkedtem meg Lantos főorvos úrral, akivel szinte baráti kapcsolatba kerültem. Őszintén meséltem a fogászati élményeimről, ő kért, hogy adjak egy esélyt neki és a VitalCenternek, hogy bebizonyíthassák, igenis lehet más egy fogászati kezelés!
Sokáig hajthatatlan maradtam, ám egyszer csak hívott, hogy másnap vár a rendelőben. Éreztem, hogy nem futamodhatok meg, így összeszedtem minden bátorságomat és kibuszoztam a Margitszigetre. Izzadó tenyérrel, összeszorult gyomorral érkeztem, pedig megállapodtunk abban, hogy csak beszélgetünk és belekukkant a számba.

Lantos főorvos úr kedves volt, de határozott, bizalmat és önbizalmat sugárzott, így történhetett, hogy még akkor, az első alkalommal betömte két szuvas fogamat. Még ki sem léptem a rendelő ajtaján, már hívtam a páromat, egy szuszra daráltam, hogy megjártam a fogorvost és nem csak megbeszélés lett belőle, hanem kezelés, túléltem, nem lettem rosszul, és

ennek örömére úgy döntöttem, belevágok a fogszabályozásba!

A láthatatlan fogszabályozás a nyerő!

MyClearBrace láthatatlan fogszabályozás

Legközelebb már Szabó Krisztina doktornő székébe is beültem. Felmérte a számban uralkodó állapotokat, majd felvázolta a lehetőségeket. Azonnal tudtam, hogy az állandó fém fogszabályozó nem jöhet szóba, 35 éves vagyok, emberek közt mozgok… Beszélt a láthatatlan fogszabályozási módszerről, de hozzátette, hogy az esetemre a legideálisabb a hagyományos rögzített fém készülék lenne. Mérlegeltem, és ennek tudatában is

a MyClearBrace láthatatlan fogszabályozó eljárás mellett tettem le a voksomat.

A láthatatlan rendszerben több dolgot azonnal imádtam: nem elég, hogy tényleg (szinte teljesen) láthatatlan, de ez a technológia lehetővé teszi, hogy még a kezelés megkezdése előtt láthassa a páciens a teljes folyamatot: látványos 3D animáció mutatja, honnan, hogyan, hova mozdul, milyen ívet jár be a fog a kezelés során, és miként mutat a végeredmény. Ez rendkívül motiváló.

Csapatmunka VitalCenter módra

Igazi csapatmunka vette kezdetét annak érdekében, hogy aztán belevághassunk a fogszabályozó eljárásba: a főorvos úr rendbe hozta a fogaimat, az egyikre kaptam koronát, a másikra inlayt, dr. Péter György pedig kihúzta két bölcsességfogamat. Legnagyobb ámulatomra simán átvészeltem ezt a procedúrát is, leszámítva a beavatkozást megelőzően még a váróban bekövetkezett enyhe rosszullétet. Akkor a recepciós hölgyek vizsgáztak emberségből jelesre, a segítségemre siettek, pátyolgattak, teát hoztak, ablakot nyitottak.
Az első lenyomatvétel előtt voltam még feszült, de az is simán lezajlott, a doktornő végig mellettem volt, nyugtatott, beszélt hozzám. Hamarosan megérkeztek a lenyomat alapján, speciálisan nekem készült sínek a gyártótól, ezekből minden vizitkor egyhavi adagot kaptam meg, és kéthetente magamnak cseréltem.

A büszke, boldog fogszabályozó tulajdonos

A fogszabályzó aligner szinte semmiben nem hatott az életemre, nem zavart az alvásban, edzés közben mintha ott sem lett volna, és az étkezési szokásaim is csak annyiban változtak, hogy elmaradtak a futtában bekapott falatok, a nassolások, mert felmértem, hogy egy szelet sajt, egy darab keksz, három szál ropi nem éri meg a macerát: kivenni, fogat mosni, visszatenni… De ez sem tett rosszkedvűvé, és soha nem éheztem. Amennyit csak tudtam, viseltem a láthatatlan íveket, hogy mielőbb rendeződjön a fogsorom, az étkezésen, fogmosáson kívül elenyésző volt azon alkalmak száma, amikor kivettem.

Első pillanattól roppant büszke voltam a fogszabályozómra, kifejezetten imádtam hordani.

Voltak, akik észrevették, leginkább azért, mert valamelyest megváltozott a beszédem, de a legtöbb embernek fel sem tűnt, gyakran én kérdeztem rá: >>Nem vesztek észre rajtam valamit?<<. A kedvesem meg is jegyezte, hogy ahhoz képest, hogy ragaszkodtam a láthatatlan fogszabályzó megoldáshoz, most igencsak direkt módon hívom fel rá a figyelmet…
Korábban beszélgetéskor, nevetéskor mindig odakaptam a kezem, eltakartam a számat, de ez már az ívek viselésekor megváltozott, kinyíltam, többet és nyíltan mosolyogtam. Nem csak én, de a párom is büszke volt rám; ha valaki, hát ő tudta, mekkora teher nekem a kusza fogsorom! Fotósként dolgozott, szívesen fotózott engem is, de minden alkalommal problémáztam azon, hogy milyen szögből, milyen megvilágításban készíti a képet, melyik az előnyösebb profilom.

Fogszabis év, de jó kis év

Az eljárás egy éve alatt a láthatatlan fogszabályzó sínek teljesen az életem, a testem részévé váltak. Amikor az utolsó sínt végleg kivettem, realizáltam, hogy vége, de nem volt katarzis, nem öntött el önfeledt boldogság, mivel

a teljes folyamat pozitív élmény volt, szerettem benne lenni.

A kezelés persze ezzel nem ér véget, hiszen a helyben tartó retenciós készüléket életem végéig viselni kell éjszakánként. De ez rendben is van, lefekvéskor automatikusan nyúlok a retainerért, talán két éjszaka, ha elfelejtettem betenni. A jelentőségét jól mutatja, hogy már egy kihagyás után megmozdultak a fogaim a korábbi állás irányába, másnap jobban feszített a készülék.

Szép mosoly=boldogság

Bár a doktornő figyelmeztetett, hogy esetleg nem lesz 100%-os az eredmény, én odavagyok a látványtól, nagyon jelentős a változás. Összevetettük a kezelés előtt és a végén készült lenyomatokat, ég és föld. Egészségesnek, ápoltnak, szépnek érzem magam, sokat mosolygok, nyitott vagyok, boldog és felszabadult.
Nagyon köszönöm a Főorvos Úrnak, hogy rávitt, szinte tuszkolt erre az útra, de ugyanígy hálás vagyok Péter doktor úrnak, Szabó doktornőnek, a recepciósoknak, asszisztenseknek. Köszönöm azt a rengeteg támogatást, törődést, szeretetet, amiben az egy év alatt részesítettek.

A fogaimat máshol is egyenesbe tudták volna hozni, de a lelkemet nem.

Az, hogy a kontrollálhatatlan dentofóbiától idáig jutottam, nem történhetett volna meg máshol, csak a VitalCenterben.”

Az esetről és a MyClearBrace technológiáról dr. Szabó Krisztina kezelőorvos is mesélt. Olvassák el a vele készült írást